Потъналата в дългове община Хаджидимово купи Мерцедес AMG, Антикорупционният фонд започна проверка

07 април 2021 13:23   9 коментара   25067 прочита


Антикорупционният фонд (АКФ) сигнализира Агенцията за държавна финансова инспекция (АДФИ) за съмнителна обществена поръчка на Община Хаджидимово за доставка на луксозен лек автомобил. Поръчката поставя изключително конкретни изисквания за марката, модела, техническите спецификации и дори вътрешното оборудване на автомобила, които общината търси да закупи. Изискванията на поръчката отговарят напълно точно на характеристиките на лек автомобил „Mercedes-Benz S350d L 4M AMG line facelift“, обявен за продажба паралелно на поръчката.

„Описването на един определен автомобил с конкретна дата на регистрация и конкретни подробни специфични характеристики навежда на мисълта за това, че е направен предварителен избор на доставчик и то на конкретен луксозен автомобил“ заявяват от правния отдел на Антикорупционния фонд,пише Eurocom.bg.

На 14.12.2020 г. Община Хаджидимово публикува документация за обществена поръчка за доставка на употребяван лек автомобил. Техническата спецификация на поръчката има необичайно конкретни условия: търсеният автомобил трябва да има 9-степенна автоматична скоростна кутия за задвижване 4х4, в комбинация с изискванията за обем на двигателя от 2925 см3, 286 к.с., широчина на автомобила от 1905 мм, дължина от 5271 мм.

Освен това колата трябва да бъде със „седалки с контрастен шев, горен панел на таблото в синтетична кожа“, както и с „декоративни елементи от евкалипт в тъмно кафяво, гланц“. Най-изненадващо е конкретното изискване моторното превозно средство да е употребявано, като годината на първата му регистрация да бъде 10 месец 2017 г.

Медийни публикации разкриват, че характеристиките на обществената поръчка на Община Хаджидимово са напълно идентични с характеристиките на лек автомобил „Mercedes-Benz S350d L 4M AMG line facelift“, обявен за продажба на интернет сайта на конкретен търговец на автомобили.

И в обществената поръчка и в обявата съвпадат изброените минимални технически спецификации: „подлакътник за задните места с отделение за вещи“, „отделение за очила при модула за управление на интериорното осветление“, „жабка пред пътника отпред, вентилирана, осветена с възможност за заключване“, „мрежи за укрепване на предмети на тунела в краката на пътника отпред и в багажното отделение“, „лампи за четене на задните места“, „куки в багажното отделение“, „контакти за предните и задните места и в товарното отделение 12V“, „лайсна за защита на ръба на багажника“, „алуминиеви джанти 19 инча, (48,3 см) дизайн 5 дойни спици, лакирани в титан сиво“, „два видими ауспухови накрайника в полирана благородна стомана“, „спортни педали от полирана благородна стомана с гумени бутони“, „амбиентно интериорно осветление в седем цвята, озвучителна система“ и други.

Въпреки медийния интерес вследствие на необичайната обществена поръчка, на 12.01.2021 г. договор за доставка на автомобила е сключен именно с Хермес Ауто Груп ЕООД – дружеството, рекламиращо конкретния луксозен автомобил на сайта си, което е и единственото, подало оферта, видно от протокола от заседанието на комисията.

„Сигнализираме отговорните институции, тъй като обществената поръчка недвусмислено таргетира конкретен доставчик, което е в разрез с принципите на Закона за обществените поръчки за неограничаване на свободната конкуренция. Заедно с това поръчката на толкова луксозен автомобил не кореспондира с нуждите на Община Хаджидимово, която е финансово свръхзадлъжняла община.

Ще следим за институционалната реакция на този случай и ще информираме обществеността своевременно“ заявява Бойко Станкушев, директор на Антикорупционния фонд.

9 коментара
07 Април 2021 14:25 | 123
Оценка:
4
 (
4
 гласа)

Невероятен урод е кмета на Хаджидимово и невероятен крадец. Трябва да се разследва надълбоко, защото се е обградил само със свои хора и кражбата върви мощно.


07 Април 2021 15:26 | Кере
Оценка:
0
 (
0
 гласа)

Кате джаса ?! О Дел дикелтут !!


07 Април 2021 18:28 | haha
Оценка:
0
 (
0
 гласа)

Докато има будаляги ще има и тарикати. :)


07 Април 2021 19:18 | Антон Миленков 890
Оценка:
1
 (
1
 гласа)

Е, оти са се мъчили с дълги писаници. Лесно е било: автомобил, сериен номер.... двигател номер.... и у два реда ке я соредите работата...


08 Април 2021 02:02 | Ла а
Оценка:
2
 (
2
 гласа)

Е щерка му как се сдоби с хотел? Тя не може 2 изречения да кажа, ама с хотел.
Тия са като Симитли, тате е мозъка, детето е параван


08 Април 2021 12:35 | Тяната
Оценка:
0
 (
0
 гласа)

Сичката Мара втасала, та и гъза си вчесала.


08 Април 2021 18:59 | Браво Мильо
Оценка:
0
 (
0
 гласа)

Гепи, велик измамник си брато. Ама и в твойта община местните дебили сами си го просят прецакването.


09 Април 2021 09:54 | Мисирка
Оценка:
0
 (
0
 гласа)

Просто герб!


09 Април 2021 15:05 | haha
Оценка:
0
 (
0
 гласа)

Кучето си лае, керванът си върви ... Лисан пак ще се измъкне, нищо няма да му направят .. иначе е за мястото с раираните костюми.
Вашият коментар

ВАЖНО! Правила за публикуване на коментар
Име
Коментар