Поставиха 18-месечно момиченце с тежка бронхопневмония на апаратна вентилация

18 януари 2011 00:20   5 коментара   23734 прочита
Н. Георгиева
Н. Георгиева


Н. Георгиева

Лекарите се борят за живота му

1,6-годишно момиченце от симитлийското село Долно Осеново е в критично състояние на апаратна вентилация, след като разви усложнения на вирусна инфекция - бронхопневмония. Малката Андрея Г. е приета със затруднено дишане вчера сутринта в спешно отделение на благоевградската болница. Родителите споменали, че детето им е с ларингит и силна кашлица. По спешност е направена образна диагностика, рентгенологът д-р Атанас Костадинов диагностицирал бронхопневмония вдясно.

Момиченцето е прието в детско отделение, но състоянито му рязко се влошило, започнало да посинява и е прехвърлено в реанимация.

Детето е с усложнена бронхопневмония с дихателна недостатъчност, преведено е в медикаментозна кома и е поставено на изкуствена белодробна вентилация, съобщи анестезиологът д-р Иван Томанов.

Момиченцето се нуждае от специализирано лечение за овладяване на тежкото белодробно заболяване и се очаква по спешност да бъде преместено в столичната III градска болница.

Това е първият случай с тежко протичане на вирусна инфекция при дете на територията на Благоевградска област.

Характерно за грипния вирус е, че мутира. Всяка година циркулира щам, по-различен от предходния. Най-често грипът е от тип А и В.

Вчера над 35 бебета и деца до 6-годишна възраст с вирусна инфекция преминаха през лекарския кабинет на специалиста по детски болести д-р Нина Георгиева.

Педиатърката поясни: Рязко се увеличи броят на деца със симптоми на вирусно заболяване, което протича с висока температура, силна кашлица, отпадналост, главоболие и липса на апетит.

Ако децата не се повлияват от антивирусни препарти и симптоматично лечение, се налага след 3-ия ден да се премине на антибиотично лечение. Малките деца и тийнейджъри са рискова група, тяхната имунна система не е укрепнала, а заразата се предава по въздушно-капков път и чрез контактно-битов. При усложнения на белодробно заболяване е задължителна консултация със специалист по детски болести, уточни д-р Георгиева.

5 коментара
18 Януари 2011 08:16 | Анонимен
Оценка:
-1
 (
13
 гласа)

хей струма сигорни ли сте че се борят за живота му че в последно време повечето лекари се борят за смърта на пациентите


18 Януари 2011 09:13 | Павел
Оценка:
1
 (
3
 гласа)

има и лекари но никои не им държи сметка


18 Януари 2011 10:06 | извади пръста
Оценка:
6
 (
10
 гласа)

В Д-р Н. Георгиева съм сигурен. Много ДОБЪР лекар.


18 Януари 2011 13:58 | 888
Оценка:
1
 (
3
 гласа)

Крайно време е да се обяви грипна епидемия.


18 Януари 2011 19:38 | Киро
Оценка:
2
 (
4
 гласа)

За пореден път показваме, че сме много прост народ. Вместо да се ваксинираме ние и децата ни и да прекарваме грипа по-леко, то ние се пънем като магаре на мост и като се обърне колата всички други са ни виновни само не ние самите. Противогрипната ваксина за този зимен сезон предпазва от 3 грипни щама, в това число и H1N1 ("свински" грип). Е кой ни е виновен за свинския грип този сезон - никой. Ние сме си виновни - само 4-5 % от населението в България си поставя противогрипна ваксина!!! Кой ни е виновен? Отговора оставям на мислещите, глупаците нека продължават да не се ваксинират
Вашият коментар

ВАЖНО! Правила за публикуване на коментар
Име
Коментар