Последни новини за Африканската чума: В Пиринско е спокойно! Д-р Григоров от Агенция по храните: Започва обучения на ловци в област Благоевград

22 юли 2019 15:49   3 коментара   4550 прочита


В област Благоевград започват поредица от обучения по темата за Африканската чума, съобщи за Struma.com д-р Атанас Григоров от Областна дирекция по безопасност на храните. Той обясни, че днес в столицата се е провела национална среща на областните служби, където са се разяснили мерките във връзка с превенция на Африканска чума.

„Мерките остават същите, като при най-малко съмнение за чума по свенете, всеки гражданин трябва да потърси съдействие като сигнализира на горещия телефон на БАБХ - 0700 122 99, на спешен телефон 112 или в съответната Областна дирекция по безопасност на храните“, обясни д-р Григоров и допълни, че мерките са още по-засилени в районите, в които вече е установена чума.

„Направени бяха срещи със собственици на кланици, започнаха и срещи със собственици на свинекомплекси с цел да се увеличи сигурността на комплексите. Ситуацията наистина е много притеснителна. При нас няма към този момент сигнали. Знаете, че свиневъдството не е масово в района“, каза още д-р Григоров и обясни, че по пазарите в областта не се продава свинско месо, след констатирани проверки.

„Започваме обучения през следващите дни на ловци, на служителите на парк „Пирин“. Първото обучение в Сандански, а след това продължаваме към Банско, отново в офис на парк „Пирин“. Темата ще бъде чумата, както и мерките, които трябва да се вземат. След това по двама души от ловна дружинка, в цялата област ще се проведе обучение как се взимат проби, какви са процедурите след това, как да се предпазим от чумата“, допълни д-р Григоров.

Има и изготвен график от ТП „Държавно горско стопанство Благоевград” за целия месец август за провеждане на обучение на ловците. „То ще обхване цялата област, защото ловците са основно звено, защото основно проблемът тръгва от дивите прасета“, каза още д-р Георгиев и изрази надежда да има решение на проблема.

Припомняме, че има около 16 огнища със заразени домашни животни с Африканска чума в районите на Враца, Плевен, Русе, Търговище и Бургас. Няма обаче информация каква част от дивите свине в България са носители на вируса.

Цвети Иванова


Още за: област   обучения   чума   среща   Още от: Общество

Принтирай статия
3 коментара
22 Юли 2019 16:06 | Оптимист
Оценка:
5
 (
5
 гласа)

То и в Русенско беше спокойно пък сега ... 17 000 жертви.
Но ние сме по-умни-отдавна сами си ликвидирахме Свинекомплекса за да не му берем грижата сега.


22 Юли 2019 19:58 | Инж. Любен Симеонов
Оценка:
4
 (
4
 гласа)

СЛЕД КАТО НЕ СА ОПАСНИ ЗА ЧОВЕКА
ТЕЗИ 17 000 ПРАСЕТА ТРЕБЕШЕ ДА ГИ ЗАКОЛЯТ И ДА ГИ ЗАКАРАТ НА РОЖЕНСКИЯ СЪБОР ДА НЕ ИДАТ ЗЯН :)))
A TOВА ЩО ОСТАНЕШЕ ДО КОМПЛЕКСИТЕ ПО МОРЕТО :)


23 Юли 2019 10:30 | Katilina
Оценка:
0
 (
2
 гласа)

В Пиринско върлува само гербаджийска чума!
Вашият коментар

ВАЖНО! Правила за публикуване на коментар
Име
Коментар