После ще търсим виновни: Слаб интерес от гражданите и бизнеса към обществено обсъждане за развитието на Благоевград

19 септември 2013 15:41   7 коментара   20580 прочита


Граждани и представители на бизнеса не проявиха интерес към днешното широко афиширано обществено обсъждане на плана за развитие на община Благоевград до 2020 г. Целта бе да се привлече вниманието на бизнеса и жителите на града, за да се формира мнение и активна гражданска позиция по отношение на развитието на общината, но това не се получи. Дейностите по изградения план за регионално развитие са част от следващия програмен период на ЕС за 2014-2020.

Проучвания на общинска администрация сочат, че през следващия програмен период трябва да се обърне внимание на подобряване на инфраструктурата .Маргарита Атанасова – експерт по стратегическо планиране на регионалното развитие заяви, че „всеки един човек би се чувствал по-добре, ако пътищата са в добро състояние, ако има пречиствателна станция, там където липсва, ако се смени ВиК мрежата, подобри се цялостната среда за развитие като зелена система, пътнически транспорт и т.н.”

Анкета сред гражданите показва, че те искат развитие на образованието и по-добро бъдеще за децата. От общинска администрация допълват, че една от основните цели в плана е превръщане на града и общината в духовен туристически център като се развиват и различни видове туризъм.

Димитър Христов

7 коментара
19 Септември 2013 15:48 | в изгнание
Оценка:
17
 (
17
 гласа)

Направе те си изводите ;
или няма бизнес или няма вече хора в града .
Другото което е - всеки работещ в този интервал от време е ангажиран !
Такива "събития" се правят в удобно време за аудиторията ...
Или се е очаквало присъствие от страна на пенсионери, безработни и "интегрирани" ..


19 Септември 2013 16:35 | арх. Симонски
Оценка:
2
 (
6
 гласа)

Сега никой не ходи, ама утрешния ден всички ще намират косури. Аз отдавна бях прочел за днешното обсъждане, но съм извън града. Надявам се все пак интереса да не е бил толкова слаб


19 Септември 2013 17:37 | гражданин
Оценка:
6
 (
6
 гласа)

Изчистете фонтаните незабавно!


19 Септември 2013 17:57 | развитие на града
Оценка:
6
 (
6
 гласа)

За да се формира мнение и активна гражданска позиция по отношение на развитието на общината задължително ли е да разберете мнението на хората само в сградата на общината? Има форуми, социални мрежи, където гражданите дават идеи, ако управата се интересува, може да им обърне внимание. Иначе, ако всеки, които има предложения дойде в общината, ще може ли да се съберат хиляди и да се обсъдят предложенията им. А и в работно време как да дойдат, не значи, че нямат предложения и желание да присъстват. Ако кметът и общинските съветници искат да знаят какво предлагат гражданите, могат да разберат и чрез нета и да преценят кои идеи могат да осъществят. То дори тук, ако попитат, в сайта, ще се дадат повече предложения отколкото вероятно са дадени днес, но това не коства време на хората, каквото може и да нямат. Който наистина се интересува от мнението на хората, ще намери начин да го разбере, който не го интересува, ще прояви привиден интерес, че все пак е попитал.


19 Септември 2013 20:33 | ******
Оценка:
5
 (
5
 гласа)

Как може някой да си помисли, че еднодневен форум може да реши нещо толко важно и значимо! При това, както правилно се отбеляза - в работен ден. Пореден кьор-фишек.


20 Септември 2013 06:32 | забележителен
Оценка:
2
 (
2
 гласа)

" Духовен туристически център" и изобщо там различни видове туризъм... Сигурно гражданите отдавна са претеглили експертния ви капацитет!


20 Септември 2013 09:30 | кики
Оценка:
1
 (
1
 гласа)

За развитието на Благоевград, а селата от общината? Знаете ли, че хората тама нямат и вода за пиене, на говорим за нещо повече. Обърнете внимание на тези хора и те плащат данъци. Преди време чухме, че се прави проект за снабдяване с вода селата Зелен дол, Българчево- горно и долно, Селище, но явно си остана само на проект като много други важни неща. Водата щяла да е от Струма и с помпи, нека да е с помпи, нека да е по-скъпа, но да я има, как се живее без вода????
Вашият коментар

ВАЖНО! Правила за публикуване на коментар
Име
Коментар