Пороят отнесе мостове и пътища в Пиринско, общините в "бойна готовност", струпаха техника покрай реките

17 юни 2023 12:00   1 коментар   23713 прочита


Поройните дъждове нанесоха вреди на голяма част от общините в Пиринско. Със сигнал до община Благоевград се обади кметският наместник на село Горно Хърсово Иван Николов, който съобщи, че придошлата река е отнесла моста към махала Акациите и се е активирало свлачище, което затвори пътя към махала Кацарци на съседното село Марулево. Отнесен е и водопроводът. Спешно комисии от Общината на място са огледали щетите и с разпореждане на кмета Илко Стоянов вчера земната маса бе отстранена, а достъпът до махала "Кацарци"бе възстановен. 
Незабавно областният управител Стоян Христов свика спешно междуведомствена комисия. Тя трябва да направи проверка и да излезе с констативен протокол кой орган е компетентен да възстанови достъпа на хората до домовете им, обясни губернаторът 

Якоруда бе на ръба да обяви бедствено положение, след като притоците на Места преляха. Буйната река подкопа основите на моста към града и се наложи той да бъде затворен. Свлачища се активираха до с. Бел Камен и с. Смолево.

Зловещ по мащаб дъжд с градушка се изля в района между Аврамово и Якоруда около 16 часа вчера. В резултат от обилния дъжд деретата се препълниха, а реки преляха.

Водата предизвика свличане на земна маса край спирка Смолево поради което влак "Родопи" престоя около половин час на мястото докато екип от БДЖ и НКЖИ почисти железния път, за да продължи влакът.

Напрежение има и в община Сатовча, откъдето обявиха пълна готовност за почистване на улиците, шахтите и деретата в общината. И днес синоптиците предупреждават за силни дъждове в Пиринско, което притеснява хората. 

П. Попов

Река Места в Якоруда


Още за: дъжд   реки   пиринско   Още от: Общество

Принтирай статия
1 коментар
18 Юни 2023 17:12 | Петър
Оценка:
0
 (
0
 гласа)

Мургавелко сега е момента да, се развихриш! Покажи им как го правиш ...
Вашият коментар

ВАЖНО! Правила за публикуване на коментар
Име
Коментар