Поредните неуредици в община Благоевград! Кметът прехвърли топката около забавената заповед за грипната ваканция в полето на РУО и Й. Златанов! Общинарите пак със собствен прочит на Закона!

04 март 2020 11:21   21 коментара   12450 прочита


Кой е органът, който издава заповеди в извънредни ситуации?

Поредни неуредици в общинска администрация в Благоевград и собствен прочит на закона, са на път за взривят скандал между институциите в областния град. Кметската администрация обвини РЗИ в некоректно издадено предписание за ваканцията на учениците и направиха опит за прехвърлят вината за забавената заповед за обявяване на грипната ваканция върху РУО и неговия началник Ивайло Златанов.

ХРОНОЛОГИЯТА НА ПОРЕДНИЯ АБСУРД!

Сериозно напрежение в РУО, училища, детски градини и ясли, се създаде завчера заради забавената кметска заповед за прекратяване на учебния процес. След разпореждането на РЗИ Благоевград да се вземат мерки по отношение силно завишената заболеваемост от грип и да се прекратят учебните занятия, кметът на Благоевград бе натоварен с отговорността за изпълнението на предписанието и затваряне на училищата за 3 дни. Разпореждането на РЗИ дойде рано сутринта в понеделник, но до късния следобед кметска заповед нямаше.

Това създаде истинска суматоха, телефоните на регионалния инспекторат по образованието прегряха от въпроси на директори и учители, дали ще има грипна ваканция и дошла ли е заповед от кмета за преустановяване на учебния процес. Така беше почти през целия ден. Ще учат ли или няма да учат децата на Благоевград?! . Всяка година предписанията с мерки на РЗИ при грипна епидемия се свеждат до знанието на градоначалника и отговорността за изпълнението на предписанията в такива случаи се възлага именно на Кмета на общината.

Разпореждане, с писмо, дойде със крайно закъснение, малко преди края на работното време в понеделник - След като в 14. 30 часа публикувахме, че кметската заповед е станала причина за небивало напрежение, общинарите се раздвижиха, кметът издаде заповед, последва и ПОЗИЦИЯ на община Благоевград по казуса, в която с изненада открихме ,че според общинска администрация Кметът не е органът, който да издава заповеди за прекратяване на учебните занятия.

Ето какво публикуваха от общината:

"На 02. 03. 2020 г. е изпратено до Кмета на Община Благоевград, Предписание за провеждане на задължителни хигиенни и противоепидемични мерки с изх. № 634/02. 03. 2020 г. на Директора на Дирекция,, НЗБ” при РЗИ-Благоевград, с което е предписано да бъдат спрени учебните занятия в община Благоевград за три /3/ дни, считано от 04. 03. 2020 г., като отговорността за изпълнението е възложена на инж. Румен Томов. В предписанието е посочено още, че са „установени нарушения“, но не става ясно защо и какви са тези нарушения…

Съгласно чл. 105, ал. 5 от Закона за предучилищното и училищното образование, образователният процес в училището може да бъде преустановен по задължително предписание на компетентен орган, определен с нормативен акт, което следва да бъде отправено до Началника на РУО – Благоевград, а не до Кмета на Община Благоевград. Кметът на Общината в случая не е компетентният орган, който може да издаде заповед за спиране на учебните занятия, в следствие на „рязкото завишаване на заболеваемостта от остри респираторни заболявания и грип при малките деца и децата в ученическата възраст“.

За да се избегне напрежение в училищата и детските градини и ясли от НЕКОРЕКТНО издаденото Предписание от страна на РЗИ, инж. Томов – кмет на община Благоевград издаде заповед за неприсъствените дни в училищата и писмо-указание за превенцията срещу грипа в детските градини и детски ясли". СЕ КАЗВА В ОФИЦИАЛНОТО СЪОБЩЕНИЕ НА Общинска администрация.

От позицията на общинска администрация излиза,РЗИ са пуснали Некоректно предписание ,и  че РУО е органът, който трябва да разпореди затваряне на училищата, а заповедта трябва да бъде издадена от неговия началник Ивайло Златанов. ФАКТ Е, ЧЕ РУО отговаря за училищата в цялата област, не само на територията на община Благоевград.

ОБЩИНСКИТЕ училища се затварят със заповед на Кмета. И това е на основание : ЧЛЕН 44 ОТ ЗМСМА ВЪВ ВРЪЗКА С ЧЛЕН 105 ал. 3 ОТ ЗАКОНА за предучилищното и училищното образование, КЪДЕТО СЕ КАЗВА ,ЧЕ ПРИ ИЗВЪНРЕДНИ И НЕПРЕДВИДЕНИ СИТУАЦИИ КМЕТЪТ ИЗДАВА ЗАПОВЕД ЗА ПРЕКРАТЯВАНЕ НА УЧЕБНИТЕ ЗАНЯТИЯ ЗА 3 ДНИ. Именно затова години наред при извънредни /епидемия / и непредвидени ситуации, екскметът на община Благоевград, издаваше заповеди за прекратяване на учебния процес, по предписание на съответния орган, какъвто в случая с грипната ваканция, е РЗИ.

Инспекторатът, директорите на училищата се уведомяват и учебния процес се прекъсва. Така процедират и кметовете по останалите населени места. Съгласно тази Позиция на администрацията на кмета Томов, излиза, че всички заповеди на Камбитов за прекратяване на учебния процес в извънредните ситуации, през всичките му 8 години управление са били -Незаконни?! Абсурд, който не ни се ще да кометираме! .

Освен училищата в паника изпаднаха и детските градини и ясли. До директорите им бе изпратено предписанието на РЗИ, указващо прекратяване на учебния процес, което ги изправи пред дилемата затварят или не затварят детските градини и ясли, които са на подчинение на Кмета на общината.

След поредната "паническа атака" в градините и яслите, последва второ писмо, в което по подробно се даваха указания за действията на директорите и създаването на сборни групи. От цялата тази суматоха се създаде истински хаос в училищата и целия процес около прекратяване на учебните занятия и грипната ваканция. В крайна сметка РЗИ, РУО и Община изпаднаха в патова ситуация - едните разпореждат, другите очакват разпореждане, а третите пък смятат, че това не е тяхна работа. Поредните гафове, СЪТВОРЕНИ ОТ общински спецове, които ръководят общината по Новому, със собствен прочит на законите и търсейки виновни за действията си!

П. Костадинов

21 коментара
04 Март 2020 11:46 | Ку-ку
Оценка:
15
 (
17
 гласа)

Половината общински съветници не могат да четат и затова сме на този хал- Мама кажа, Бриндовица, Балито, ДПС -съветниците и пр.


04 Март 2020 12:20 | �� ���� � ��.
Оценка:
6
 (
10
 гласа)

Много по-лесно е да прехвърлиш отговорността, отколкото да си признаеш, че си некомпетентен и обграден с некадърници. Ясно е записано: Общинските училища се затварят със заповед на кмета! Чети, бе Томов! И си назначи умни юристи, а на калинки!


04 Март 2020 12:23 | Кирил ваклинов
Оценка:
8
 (
12
 гласа)

Ааа бриндовица плюе на онази работа на Поли, няма да я закачате


04 Март 2020 12:27 | Гошо
Оценка:
4
 (
6
 гласа)

Щам месарки, шивачки, чистачки назначава на работа кмета ще отворим и училище и речник за значение на думи.


04 Март 2020 13:40 | Шбб
Оценка:
1
 (
5
 гласа)

Ооо Вера Милева е позната в града прави много хубави... И не обича да остава сама по време на нощните смени на мъжа и


04 Март 2020 13:43 | За съжаление
Оценка:
-2
 (
12
 гласа)

За съжаление този път от кметската администрация са прави. Наистина от РЗИ е трябвало да изпратят писмото с предписание до РУО с копие до община Благоевград. За съжаление това е практиката и закона и този път РЗИ са в кюпа....


04 Март 2020 14:27 | Бойко
Оценка:
-3
 (
7
 гласа)

А защо не пишете за незавидното финансово състояние на бившия кмет?


04 Март 2020 14:38 | До бойко
Оценка:
4
 (
6
 гласа)

Веднага ти отговарям.. Защото в декларацията е нужно да отразиш ако имаш някаква промяна в имотното състояние за отчетната година. След като няма не пишеш. Само че. прости и некочпетентни хора не могат да четат а само да плеписват сляпо. И като тлътне вълната всеки вярва на каквото си иска. В случая камбитов не си е купил или. плидобил. нищо ново миналата година и затова е такава декларацията .надявам се съм ясен


04 Март 2020 14:39 | До бойко
Оценка:
2
 (
2
 гласа)

Пиша от телефона затова имам грешки извинете


04 Март 2020 14:54 | Бойко
Оценка:
0
 (
8
 гласа)

Струма направи ми впечатление, че вашето гуру Камбитов е безимотен и аз сериозно съм обезпокоен от този факт! А на обидите няма да отговарям. Не смятате ли, че трябва да инициираме подписка това нещо да се промени. Не може най успелият кмет на Благоевград за всички времена да тъне в мизерия. Опомнете се вие сте национално отговорна медия!


04 Март 2020 15:03 | До Бойко
Оценка:
1
 (
9
 гласа)

Абе тъпак, Камбитов винаги е бил имотен справката от декларацията е дали има промяна в имотното състояние от последната година, ама нали си прост


04 Март 2020 15:32 | Коко динев
Оценка:
2
 (
4
 гласа)

Пуф паф влакчето пътуваа


04 Март 2020 16:46 | Шумантов
Оценка:
3
 (
5
 гласа)

Инж. доктор кукумицин Восилиса: Ало, обаждам се детска в градина номер 4, колко празни места имате за работа, че имам едни ненормални и за назначаване, досаждат ми тук.
От статионарния в детската градина отговарят: ама госпожо, как така ще ви даваме сведения по телефона, особено за работни места. Има си конкурси, да се явят хората.
Васи Паф вдига кръвно и пада от стола


04 Март 2020 18:13 | Паола
Оценка:
6
 (
8
 гласа)

На града ни майката е**а
Всичко стойностно проспаха,
Но за сметка на това,
Ощетиха с милиони наЩа община.
*
Всяка стъпка тяхна е издънка,
Томов знае само да мрънка,
Все някой друг му е виновен,
Зададеш ли му въпрос, гледа те като отровен
*
Толкова му е потенциала,
Но скоро ще излезе от сериала,
Филмът им е на финалната права,
Да се омитат от Благоевград ВЕДНАГА.


04 Март 2020 20:11 | Шумантов
Оценка:
1
 (
1
 гласа)

Паола, обичъм та


04 Март 2020 20:12 | :) :) ;)
Оценка:
-1
 (
5
 гласа)

Гафът този път е на представителите на РЗИ, тъй като не знаят до кой трябва да изпратят предписанието за спиране на образователния процес.
За журналистите на вестник Струма също е гаф, защото с написаното показват, че изобщо не са наясно с практиката и Законът за предучилищното и училищното образование. Четете, излагате се!


04 Март 2020 20:28 | Коси
Оценка:
2
 (
6
 гласа)

Томооов некадърнико разсипа общината, колко още ще те търпим.... Какво направи тези 4 месеца или ще ти трябват години да се настроиш да бачкаш?


04 Март 2020 20:30 | До Коси
Оценка:
0
 (
4
 гласа)

Още малко, още малко


04 Март 2020 21:16 | ТЕМИД
Оценка:
2
 (
6
 гласа)

Този боклук томоф още ли го държите???
Една количка и на сметището!!!


04 Март 2020 22:22 | Миюс
Оценка:
-1
 (
1
 гласа)

Проблема на Томов е не той Румииии


05 Март 2020 05:53 | Питанка
Оценка:
2
 (
4
 гласа)

Не бил компетентен Томов да издаде заповед за училищата в община Благоевград, а кой да я издаде - кметът на Селище ли или на Кресна???? Тая абсолютна некомпетентност почва много да дразни. Всеки ден има нов идиотизъм. Едно не мога да разбера, като на Томов не му се работи и носи отговорност, което е очевидно, защо не подаде оставка?
Вашият коментар

ВАЖНО! Правила за публикуване на коментар
Име
Коментар