Подземни кантари ще мерят теглото на камионите по АМ "Струма" към ГКПП "Кулата"

17 юли 2019 16:12   2 коментара   5173 прочита


Подземни кантари в обхвата на тол системата ще изчисляват в реално време теглото на преминаващите по платените пътища тежкотоварни превозни средства. Средно в седмицата в двете посоки през ГКПП Кулата минават по около 3000 камиона.

Камери ще отчитат броя на осите, а датчици в пътното платно, чийто монтаж вече започна, ще изчисляват натоварването на ос на автомобилите. При претоварване електронната система автоматично ще ги регистрира като нарушители и те ще бъдат санкционирани от контролните органи. Към момента процентът на заловените с т.нар. "претоварка" не е малък.

Монтажът на камерите, които ще следят трафика, трябва да приключи до 16 август, когато Националното тол управление ще започне техническата експлоатация на тол системата. Досега са изградени 80% от новите и са обновени 23 броя от съществуващите рамки. Вчера, в рамките на час бе ограничено движението и в двете посоки при 163-ти км на АМ „Струма“ в района на село Марино поле във връзка с монтирането на устройства от тол системата. Относно цената, която ще заплащат, превозвачи предлагат тестова тарифа 12-14 ст./км за тежкотоварни автомобили над 12 т от категория Евро 06.

"МРРБ остава на позиция за по-висока реална, не тестова тарифа и ако нашите изчисления са верни, можем да стигнем до 20-23 ст./км за автомобил от категория Евро 06 с тегло над 12 тона и с повече от 3 оси", коментира зам.-министър Нанков. Ще бъде създадена експертна група с представители от транспортния бранш и Национално тол управление, която в оперативен порядък ще работи по темите за обхват и тарифи на тол системата. Задачата на експертите няма да бъде взимане на окончателно решение, а да предложат размер на тарифа, по който да се правят изчисления по време на тестовия период от 16 август. Окончателният размер ще бъде приет след анализ с решение на Министерския съвет.

П. Пенева


Още от: Общество

Принтирай статия
2 коментара
17 Юли 2019 21:59 | Той
Оценка:
3
 (
9
 гласа)

за това качество и стотинка. Не трябва да се плаща трамплин и дупки и отбивки като за велосипеди Трагедия сме от всякъде, скапаняци!!!!!


18 Юли 2019 12:19 | Средно
Оценка:
0
 (
0
 гласа)

Средно 1000 са само в една посока за 24 часа.
Вашият коментар

ВАЖНО! Правила за публикуване на коментар
Име
Коментар