Подробности от акцията край с. Дрангово-Тополница-Ръждак! Министър Емил Димитров наблюдава отблизо проверка за незаконен добив на инертни материали

11 октомври 2020 16:44   6 коментара   13370 прочита


Министърът на околната среда и водите Емил Димитров днес участва в акция, при която беше разкрит крупен незаконен добив на инертни материали от коритото на река Струма в землището на село Дрангово, община Петрич. 

Акцията е по разпореждане на Върховна административна прокуратура. 

В нея участват икономическа полиция, жандармерията, експерти и директорите на Басейнова дирекция „Западнобеломорски район“ и на дирекция „Управление на водите“ в МОСВ. Това съобщиха от пресцентъра на Министерството на околната среда и водите. 

На място са установени няколко тежки камиона и багери. В близост до коритото на реката е намерена фадрома и товарен камион с мокър инертен материал. В съседното село Ръждак е открито голямо количество (около 2-3 хил. кубика) депониран материал. Правено е незаконно преграждане на реката с диги, като има и участъци със заблатявания. Това създава опасност от наводнения, включително засягащи съседна държава, тъй като реката е трансгранична. 

Според събраните досега данни в незаконния добив са замесени няколко фирми на територията на две общини в Благоевградска област. 

В момента се прави оглед на коритото на реката в участъка от Петрич до Кулата. Добивът на инертен материал от речните корита в България е забранен. По случая е образувано досъдебно производство. Следствените действия продължават като органите на МОСВ оказват пълно съдействие. 

П. Попов 

 


Още за: Петрич   пресевна   проверка   Още от: Общество

Принтирай статия
6 коментара
11 Октомври 2020 18:47 | Ушев
Оценка:
0
 (
4
 гласа)

Добро утроооо
Айде сега пак скачайте на Гешев, че досега всички само парата взимаха


11 Октомври 2020 19:56 | Антон Миленков 760
Оценка:
1
 (
1
 гласа)

2-3 000 кубика само. Там цела нощ са ги прекарвали, докато не са се събудили дирекции, министерства... Работното време е от 09:00 до 18:00. Използвана е и обедната почивка, за да не събуди подозрение купчинката как става от 2 на 3 хиляди...


12 Октомври 2020 07:28 | I see you
Оценка:
2
 (
2
 гласа)

Kambitova dother!


12 Октомври 2020 08:44 | Някой от село.
Оценка:
4
 (
4
 гласа)

Пичове, сега ли се сетихте за тази пресевна. Добива инертни материали от 2006г. Фирмата е собственост на бившия кмет на Благоевград Насо Камбитов. Толкова години беше под политическия чадър на ГЕРБ. Няма ГЕРБ, няма чадър. Накратко -пълни смешници.


12 Октомври 2020 10:40 | Стефанов ед
Оценка:
2
 (
2
 гласа)

Един въпрос - знае ли министър Димитров за добива на пясък в района на ж. п. спирка "Дяково" от коритото на р. Струма?


12 Октомври 2020 12:26 | И
Оценка:
2
 (
2
 гласа)

Пухи клюна до кога ще го покривате той копа на стара гара и дамяница тоя грозен тип измамник
Вашият коментар

ВАЖНО! Правила за публикуване на коментар
Име
Коментар