Подробности около АМ" Струма": ЕК одобри само половината магистрала през Кресненското дефиле 

02 март 2024 07:26   7 коментара   12243 прочита


Брюксел дава зелена светлина за платното в посока София, което ще мине по източния склон на пролома – вариантът, изготвен по времето на ГЕРБ 

 Европейската комисия одобри само едното платно на магистрала на „Струма“ през Кресненското дефиле. Става въпрос за движението от Кулата към София, което ще мине по източния склон на Кресненския пролом. За другото платно обаче – от София към Кулата – тепърва ще се разглеждат възможните алтернативи, става ясно от прессъобщение на Министерство на регионалното развитие. 

Припомняме, че преди няколко седмици ресорният министър Андрей Цеков заяви, че очаква одобрение от ЕК за целия участък на магистралата през дефилето, за който от години държавата и природозащитниците спорят. През октомври пък стана ясно, че ведомството иска да изнесе цялата магистрала от дефилето. 

От прессъобщението сега става ясно, че ЕК е одобрила наполовина приетия вариант за трасе още от времето на ГЕРБ – Източен Г10. 50. Той предвижда трасето да се раздели на две платна – едното в посока Гърция да мине през съществуващия път Е79 през дефилето, а в посока София да се изгради нов път източно от него. 

Подробностите за платната 
На практика Комисията одобрява да започне проектирането и строителството на лявото платно – в посока София – което ще бъде качено по източния склон на Пирин. Припомняме, че експерти алармираха още преди години, че строителството там ще е трудно, тъй като наклоните са големи и ще трябва да се построят множество виадукти. 

Това бе и една от причините да бъде отхвърлен изцяло варианта Г20, който пък предвиждаше и двете платна на магистралата да минат по склона на планината. Този вариант обаче за природозащитниците е приемлив, но не е ясно дали МРРБ ще избере и дясното платно да мине оттам. 

Именно дясното платно в посока Кулата е най-проблемно, тъй като в приетия вариант от ГЕРБ, то минава през дефилето по съществуващия Е79, който само ще модернизирани. Природозащитници обаче алармират, че ще наруши защитените зони и биоразнообразието в тях. Сега от МРРБ съобщават, че за това платно ще се работи за второ трасе извън дефилето. Най-вероятно това е и условието на Европейската комисия. 

Изрично се подчертава, че се предвижда 

да не се предприемат действия за изпълнение на дясно платно (от София към Кулата) на Лот 3. 2. на АM „Струма“ по трасето на съществуващия път Е-79 преди да се разгледат възможните алтернативни, предмет на прединвестиционните проучвания. “ 

Припомняме, че от миналата година Агенция „Пътна инфраструктура“ е предприела действия за изместване на трасето с около 100 метра. Според експерти обаче дори и при това положение магистралата няма да е пълноценна, тъй като в приетия вариант Г. 10. 50 платната няма да са с габарит на магистрала. 

Правителствено решение 
Правителството възложи на министрите на регионалното развитие и благоустройството и на транспорта и съобщенията да предприемат необходимите действия за проектиране и изграждане на Лот 3. 2. “, се казва още в прессъобщението. 

Това е станало с прието решение номер 146 от 29 февруари тази година. Това решение, обаче отново по практика на Министерския съвет, не е обявено и най-вероятно е прието „на подпис“ от министрите. То отсъства и от протокола от заседанието на кабинета, проведено на 28 февруари. 

Припомняме, че кабинетът скришом по същата традиция прие и решението за отпускане на 50 млн. лв. на превозвачите като вид компенсация за тол таксите за второкласната пътна мрежа, за която плащат. 

От решението, прието за магистрала, става ясно, че регионалното министерство е провело среща със службите на ЕК още на 8 февруари. Освен това кабинетът възлага на министър Цеков, но и на транспортния министър Георги Гвоздейков да предприемат няколко действия по отношение на забележки от Комисията. Те са свързани с: 

Извършване на почистване и адаптиране на съществуващи водостоци и изграждане на 3 нови водостока и подходящи оградни съоръжения с цел ограничаване на смъртността на защитени видове и подобряване на свързаността на местообитанията в Кресненското дефиле; 
Осигуряването на условия за контрол на съществуващата организация на движението на участъка на път Е79, преминаващ през Кресненското дефиле, чрез поддържане на гъвкави колчета за ограничаване на изпреварването, контрол на скоростта с автоматизирани технически средства, както и да предприемат действия за възстановяване на 6 площадки за принудително спиране. 
Записано е, че министрите трябва да предприемат необходимите действия за проектиране и изграждане на източното платно (от Кулата към София) по Източен вариант Г10. 50 за изграждане на Лот 3. 2. от АM „Струма”. Тук изрично е записано, че изграждането не трябва да възпрепятства възможността за изграждане на ново второ платно в посока от София към Кулата, което навежда на мисълта, че правителството може и да върви към реализация на вариант Г20, т. е. изнасянето и на двете платна по склоновете на Пирин. 

Друга интересна част е, че Гвоздейков и Цеков трябва да възложат предпроектни проучвания за определяне на вариантите за изграждане на дублиращо трасе на АM „Струма”. За такова заговори Цеков преди седмици, но то не фигурира в инвестиционните предложения на АПИ и не е ясно откъде може да мине. 

Кабинетът е записал, че проучването трябва да предвиди възможността дублиращото трасе на автомагистралата да се използва като нейно платно, осигуряващо движението от София към Кулата. Освен това проучването трябва да изследва технически изпълними алтернативи, които да бъдат разгледани в процедура по реда на глава шеста от Закона за опазване на околната среда (ЗООС) и чл. 31 от Закона за биологичното разнообразие (ЗБР), предава економик. бг 

Освен това изрично е записано, „да не се предприемат действия за изпълнението на дясно платно на Лот 3. 2. на АM “Струма” по Източен вариант Г10. 50 по трасето на съществуващия път Е79, преди да се оцени въздействието на инвестиционното предложение, разработено на фазата на технически проект, в светлината на специфичните и подробни цели за засегнатите защитени зони – „Кресна” и „Кресна-Илинденци”, като изцяло отчитат целите по параметри, които се нуждаят от „подобрение”, и се проведат необходимите процедури по реда на глава шеста от ЗООС и чл. 31 от ЗБР. “ 

Оценката на въздействието следва да съобрази всички опасения на Европейската комисия, изразени от октомври 2019 г. до настоящия момент - да се оцени въздействието на всички проектни компоненти, да се оцени точно кумулативното въздействие, включително с железопътната линия, оценката да се извърши въз основа на научно обосновани критерии, да се осигури обосновка на ефективността на смекчаващите мерки. 

 


 


Още от: Общество

Принтирай статия
7 коментара
02 Март 2024 08:41 | blajko 161
Оценка:
5
 (
17
 гласа)

боклуци продажни... каква независима държава сме щом ек решава дали да има магистрала у нас


02 Март 2024 09:21 | Съботан
Оценка:
5
 (
5
 гласа)

Абе много-много да не залагат на виадукти, че то Дефилето е една от най -земетръсните зони у нас....


02 Март 2024 09:30 | Do blajko
Оценка:
4
 (
16
 гласа)

Абе да ти е.. ма..ата проста при трасето на Боко къде щеше да е алтернативния път, но от къде да знаеш като всички гербаджи имате по две гънки мозък, че до магистрала трябва да има алтернативен път, така че не еколозите и европейската комисия са виновни а тези където са го проектирани, а защо са го направили знаем, за да се откраднат едни пари.


02 Март 2024 09:41 | Неюожачи
Оценка:
0
 (
10
 гласа)

Там само тунел, горе като завали един снег ке си ебе майката, ке падат колите на ощавските бани.
Може ли да си направим магистрала, НЕ
Може ли да имаме земеделие, НЕ
Може ли да си произвеждаме, НЕ
А какво можем, можете да си направите ГЕЙ ПАРАД В БЪЛГАРИЯ


02 Март 2024 10:39 | Да се знае и помни...
Оценка:
5
 (
15
 гласа)

Герберастите строят най скъпите и некачествени пътища в света. ФАКТ.


02 Март 2024 14:37 | 1234455
Оценка:
3
 (
3
 гласа)

тиквата пак ще се пачкоса


02 Март 2024 17:13 | Калин
Оценка:
6
 (
6
 гласа)

Какво има толкова да го мислят. То се видя. Най доброто е ГП Е 79 да си остане като алтернативен път, а магистрала да се направи по най - краткия маршрут с изграждането на тунели и виадукти. Е с този тунел какво хубаво стана. Прав и модерен. Слагат ограничения на скоростта и камери. Идеята на една магистрала е точно това да бъде най- краткия маршрут. В цяла Европа е така. Маршрут да се раздели на няколко фирми и да се почва. Всеки друго е кражби и бавно строителство. Истината е тунели и виадукти.
Вашият коментар

ВАЖНО! Правила за публикуване на коментар
Име
Коментар