Почина почетният гражданин на Благоевград Мерсия Макдермот, наричана "по-българка от българите"

02 април 2023 10:46   4 коментара   10514 прочита


Тя става известна с книгата си "Апостолът на свободата" 

Британската писателка и историчка Мерсия Макдермот, която даде гласност на делото на Левски по света, е починала дни преди да навърши 96 години.  За кончината на "приятелката на българите" и "по-българка от българите", както бе наричана, съобщи бившият заместник-кмет на София по културата Тодор Чобанов на страницата си във "Фейсбук". 

"С тъга научих, че се е представила пред Бога Мерсия Макдермот - историк и учител, голям приятел на България и българите и автор на първата пълна история на България на английски език, биографии на Левски и Гоце Делчев, книги за Яне Сандански", написа той.  Мерсия Макдермот е родена на 7 април 1927 г. в Плимут, Девън, Великобритания. Баща ѝ - Джефри Палмър Адсхед е капитан хирург от Кралския военноморски флот, а майка ѝ - Олив Мей Орме е учителка.

Поради работата на баща си във флота прекарва част от ранните си години в Китай, където се научава за говори и пише на мандарин.  Мерсия Макдермот завършва руска филология в Оксфордския университет през 1948 г.  През лятото на 1947 г. с група английски студенти отива на бригада в бивша Югославия и там за първи път установява контакти с българи, сред които е и поета Павел Матев. ,пише медиапул Година по-късно е част от международна младежка бригада, която участва в строителството на язовир "Копринка".

Отличилите се чужденци бригадири, сред които е и Мерсия, имат среща с Георги Димитров в двореца Евксиноград на Черно море през 1948 г. Докато работи на язовир "Копринка", Мерсия се запознава с бъдещия си съпруг Джеймс Макдермот, от когото има дъщеря Александра.  Завръщайки се в Обединеното кралство през 1948 г., Макдермот се записва в курс по български език в Училището по славянски и източноевропейски изследвания на Лондонския университет.

След това преподавателската и научната ѝ дейност е тясно свързана със страната ни. От 1957 до 1989 г. писателката посещава или живее в България. Преподава в Аглийската гимназия в София в периода 1963 - 1964 г. и от 1973 до 1979 г.  Води курс за българското националноосвободителното движение в Македония в Историческия факултет на Софийския университет до 1989 г. Избрана е за чуждестранен член на Българската академия на науките през 1987 г. Двадесет години по-късно става доктор хонорис кауза на Софийския университет. 

През 1962 г. Марсия Макдермот пише първата книга на английски по обща история на България, която обхваща събитията в периода от 1392 до 1885 г.  Известна става обаче с книгата си за Левски - "Апостолът на свободата", която излиза през 1967 г.

В посвешщението си към нея тя пише "на българския народ, който ми даде повече, отколкото мога да му се отблагодаря". Творбата ѝ е преведена на български от Иван Градинаров през 1970 г. и преиздавана неколкократно. 

През 1978 г. излиза изследването ѝ за Гоце Делчев - "Свобода или смърт", с което тя става доктор на историческите науки. Следва трудът ѝ за Яне Сандански - "За свобода и съвършенство".  В края на XX век Мерсия Макдермот издава "Български народни обичаи". В книгата тя обяснява за религиозни, семейно-битови, трудови и други празници и ритуали.

Представени са и българските народни музикални инструменти, както и вярванията и суеверията на българите.  Дълги години Макдермот е председател на Англо-българското дружество със седалище в Лондон. Тя е почетен гражданин на Карлово и Благоевград и носител на високи държавни отличия у нас - Ордена на розата, орден "Кирил и Методий" и "Мадарски конник". 

Поклон пред паметта ѝ! 


Още от: Общество

Принтирай статия
4 коментара
02 Април 2023 20:12 | Добро утро!!!
Оценка:
10
 (
10
 гласа)

Тази невероятна българофилка заслужава огромно признание за делото й да напише първите книги за светлите личности в българската история.
Предлагам централен площат или главна улица в Благоевград да бъде именувана на нейно име..


03 Април 2023 11:31 | Ханко брат
Оценка:
1
 (
1
 гласа)

ИМАХ УДОВОЛСТВИЕТО ДА СЕ ЗАПОЗНАЕМ ПРЕЗ ДАЛЕЧНАТА 1978 Г., КОГАТО ПОСЕТИ НАШЕТО 6-ТО ОУ "ИВАН ВАЗОВ" В СТРУМСКО.
БОГ ДА Я ПРОСТИ!
ПОКОЙ ЗА ДУШАТА И!


03 Април 2023 11:49 | Дончо Лисииски
Оценка:
0
 (
0
 гласа)

И агентите на КГБ и ДС умират


03 Април 2023 11:51 | Дончо Лисийски
Оценка:
0
 (
0
 гласа)

И агентите на КГБ и ДС умират
Вашият коментар

ВАЖНО! Правила за публикуване на коментар
Име
Коментар