Почина бивш кмет на Банско

08 май 2020 11:33   4 коментара   17878 прочита


Тъжна новина сполетя Банско. Починал е бивш кмет на града Александър  Мацурев, управлявал в периода 1976-1990 година,това стана ясно от публикации в социалните мрежи, след като негови познати, изказаха съболезнования на близките му. Мацурев кметува дълги години и без него Банско никога нямаше да е същото. Той промени града, помогна за изграждането му в културен и туристически център и живя с неговия ритъм до последните си дни, отдаде живота си за хората и за изграждането на града. Благодарение на неговите усилия се появи и книгата "Светулките на Тодорка", разказваща за историята на  ски спорта в Банско. 

"Дълбок поклон пред паметта на Александър Мацурев - бивш кмет на  община Банско за периода 1976-1990 г.  Той беше един широко скроен човек, с мечта да превърне Банско в  международен спортно-туристически и културен център. И тази негова  мечта се сбъдна.  По негово време бяха изградени редица обществени сгради като  автогарата, жилищните блокове, старинния квартал и неговото  благоустрояване, изграждането на музейното дело, сградата на СПТУ по  Селско стопанство и редица други обекти. 

Най-голямото му желание, което се реализира през 1988-1989 г. беше  изграждането на централната градска част: подземни комуникации,  топлофикация, довеждащ водопровод за напояване и самото изграждане на  пешеходното ларго, домът на изкуствата, читалището и впоследствие  неговата префасадация, квартал 25.

Това беше един живот, посветен на  гр. Банско и общината. Изразяваме нашите съболезнования на Маргарита,  Ваньо и всички близки и роднини.  Янка Рускова и Димитър Русков ( Зам. Кмет за перода 1980-1990 г.) ",  това написа Янка Рускова в социалните мрежи в негова памет.  Александър Мацурев е дядо на депутат от ГЕРБ ,който носи неговото име. 

4 коментара
08 Май 2020 14:15 | Дълбок поклон !
Оценка:
6
 (
6
 гласа)

Думите, за да опишем Човека не достигат. Той ще бъде оценен от обществото ни подобаващо. Да почива в мир! Съболезнования на семейството.
.....
Не разбирам защо беше необходимо последното изречение?! Не само, че е излишно, но и невярно. Просто ей така-да се спомене и името на депутата, чието име по случайност съвпада. Единият му дядо е Тодор Мацурев, а другият е Лазар Терзиев. Струма. ком, спрете се вече с това лизачество на ГЕРБ! Така няма да ни станат по-симпатични, а и тук съвсем не му е мястото!


08 Май 2020 16:27 | димитър георгиев
Оценка:
7
 (
7
 гласа)

оказва се че Б. Б правилно нарече мисирки някои представители на журналята. Пишат по инерция. В СТРУМА това не е изолиран и единствен случай. Няма да е и последен


08 Май 2020 23:57 | банскалия
Оценка:
4
 (
4
 гласа)

За щастие. депутатът не е внук на Александър Мацурев, покойния вече кмет. Съвпадението на имената не сближава гербаджията ни най-малко с достойния човек, какъвто беше бившият кмет, Разликата между тях е светлинни години. И тя не в полза на депутата.


09 Май 2020 12:28 | димитър георгиев 1234
Оценка:
1
 (
1
 гласа)

От струма, по- точно от автора се очаква да се извини за статията.
Вашият коментар

ВАЖНО! Правила за публикуване на коментар
Име
Коментар