Пневмония уби 44-г. син на дългогодишния линейкаджия Борис Кондаков - Пламен

19 януари 2011 00:20   18 коментара   32445 прочита
О. Яков
О. Яков


О. Яков

23-годишна, бременна в 7-ия месец, и детето й в критично състояние

Тежка пневмония порази 23-годишна бременна петричанка в седмия месец и вдигна на крак екипа на болница “Рокфелер”. Вчера през целия ден се търсеше възможност болната да бъде настанена във високоспециализирана клиника, тъй като става дума за два живота - на майката и на детето.

Родилката бе настанена в петричката реанимация завчера вечерта с дихателна недостатъчност. Няколко дни преди това се е лекувала в домашни условия с антибиотици. Извикани бяха републикански консултанти да дойдат да прегледат болната и да дадат предписания за лечението й, но до обяд вчера те не бяха пристигнали.

Обръщахме се към всякакъв вид болници, накрая се обадихме в здравното министерство с надеждата да съдействат да дойдат консултантите. Надяваме се да срещнем разбиране, става дума за млада жена. Нямаме проблем да я лекуваме, но в случая трябват специални грижи за детето и е необходимо лечение в специализирана клиника. Ако трябва, да се пристъпи към родоразрешаване, за да се спасят и майката, и детето, коментира вчера управителят на МБАЛ “Рокфелер” д-р Олег Яков, който пристигна в Благоевград да търси помощ от областните здравни институции.

44-годишният безработен Пламен Кондаков стана първата жертва за годината от пневмония в Петрич. При него тежкото вирусно заболяване настъпило след коронарография в софийска болница. Приет е в МБАЛ “Рокфелер” в събота, след като опитал да се лекува сам. В неделя сутринта състоянието му рязко се влошило и издъхнал.

Починалият е син на покойния дългогодишен шофьор на линейка към Бърза помощ в Петрич Борис Кондаков.

18 коментара
19 Януари 2011 08:11 | луд съм вече
Оценка:
10
 (
18
 гласа)

Това е картината на родното "опазване от здраве", както наричам здравеопазването. И пак оправдавайте докторите, и пак ревете за пари и оборудване. За безотговорността, некъдърността лек в България скоро няма да се намери. И за съжаление не е само здравеопазването. Кризата е тотална, кризата е морална и тя е в нашата ценностна система.. А за това парите не помагат, напротив....


19 Януари 2011 09:14 | До полуделия вече
Оценка:
-19
 (
27
 гласа)


АЛООО, ЛУДИЯТ! АМИ НА ЛУДИТЕ МЯСТОТО ИМ Е В ПСИХОТО БРЕ !
АМА ТИ НЕ СИ ЛУД ! ПРОСТО СИ МНГО ТЪП ! ИНАК СИ ПРАВ ЗА ЛИЧНАТА СИ КРИЗА .ТЯ Е В ОБРАЗОВАНИЕТО ТИ, В ИНТЕЛЕКТА ТИ, И В " ЦЕННОСТНАТА ТИ СИТЕМА ".


19 Януари 2011 10:27 | ivan
Оценка:
1
 (
5
 гласа)

напълно съм съгласен ... желание за помощ винаги има, но ето какво става когато няма възможност да се усъществи без нужната техника.. а докторите трябва да имат подкрепа от обществото както навсякъде по света но в България винаги нещо е сбъркано .. звучи изтъркано


19 Януари 2011 11:07 | Безпартиен
Оценка:
2
 (
4
 гласа)

И в здравеопазването трябва да има психолози, които да работят и с лекарите и с пациентите... защото трябва да се стимулира мотивацията на едните за хуманност и професионализъм, а на другите за вяра и надежда. А парите е всеизвестно, че никога не са достатъчни.


19 Януари 2011 11:48 | ах
Оценка:
-1
 (
3
 гласа)

Доколкото съм оведомен, на пациента е правена коронарография. Възможно е смъртта да е настъпила от сърдечното му заболяване, а не от пневмония.


19 Януари 2011 11:50 | Ангел
Оценка:
0
 (
0
 гласа)

Това ще се реши от аутопсията


19 Януари 2011 14:14 | дедо пене
Оценка:
6
 (
6
 гласа)

те ви сега реформа! Викаа, гониа докторите! Обиждаа ги, пари не им даваа за трудо! Болници закриваа-па дири големи болници, тражи неволята! Абе комунисти беа ората, малки беа парите ама имаше за сите, здравеопазване бе ного убаво! земеш талонче за хирург, вътрешен, невролог! Са джипките се знаят! не дават талони! Да ама не! после ного болници с малко доктори-дай да ги мааме! да амане! те ви сега епидемии, шарки, щуротии! Народо вече бос оди, пари нема, леб нема, здраве нема! Да мриеме-пущи една бомба итова е!


19 Януари 2011 16:35 | Васил Шумаров
Оценка:
1
 (
5
 гласа)

Без да вземам каквото и да е отношение към случая с починалия, искам да отбележа, че авторът на коментара под псевдоним "Луд съм вече" не е допуснал нито една граматическа грешка, а изложението му е кратко и ясно (което е рядкост за този форум). Това показва, че той е високо интелигентен човек. А написаното след него е най-обикновена злобна заплювка, записана с главни букви!


19 Януари 2011 17:07 | шаро
Оценка:
-1
 (
3
 гласа)

ч кое е заплювка бе серсемино


19 Януари 2011 18:30 | Васил Шумаров
Оценка:
0
 (
2
 гласа)

Заплювката е:
"ПРОСТО СИ МНГО ТЪП ! ИНАК СИ ПРАВ ЗА ЛИЧНАТА СИ КРИЗА .ТЯ Е В ОБРАЗОВАНИЕТО ТИ, В ИНТЕЛЕКТА ТИ. "
.
Заплювка е, защото, нямайки никакви аргументи за оспорване, се нахвърляш направо с каруцарски бълвочи. Но щом като сам не я виждаш, значи ти самият си тъп серсемин. От тия, които превръщат форумите в квартална кръчма.


19 Януари 2011 21:16 | зоро
Оценка:
2
 (
2
 гласа)

Малко ни беше олекнало от глупавите нравоучения на смахнатия даскал Шумкаров и ето, че пак се появи. Тук се коментира здравната система, болницата, дереджето на болните хора, а Шумкаров взел да следи кой изпуска точките и запетайките. И преди му писах, че всичките му коментари са все едни безмислени и заядливи. И като даскал си беше такъв. Пази, Боже, в днешно време да се разболееш-направо ти е разписан смъртния акт! Болницата ни е в трагично състояние! Студена, мръсна (една тоалетна няма чиста), без лекартва, без апаратура, порутена и ограбена. Вместо да ти вдъхва надежда, тя те потиска. Хората изгубиха доверието в докторите заради някои техни колеги мошеници. Изобщо, трагедия! И за лекарите, и за пациентите!


20 Януари 2011 10:19 | До Шумаров -менторчето
Оценка:
1
 (
1
 гласа)


Шумаров ! Няма да те похваля за "правописа ти ". Ще ти кажа само, че те познавам и зад " гръмкозвучащата "фамилия стои една мижитурка с вид на Пинокио, едно вечно недоволно от всички и от всичко самоизяждащо се от злоба мъничко човече.


20 Януари 2011 10:24 | Лекар
Оценка:
3
 (
3
 гласа)

ВНИМАНИЕ БЪЛГАРИ!!!
Частната чуждестранна организация наречена "Национална здравна каса" взима здравето и живота на хората!!! Тези коронарографии са начин за източването и от недобросъвестни колеги. Лекарите, които активно правят и насочват въпросните изследвания се поощряват и с пари под масата. Следващият момент в манипулацията е да те насочат към операция в елитна частна соф. клиника. Пламен доколкото разбирам е бил в такава за коронарография. Доколко е имало основание за такова изследване не зная, но че това е половин операция, от която защитните сили на организма намаляват - това е сигурно.
Частната здравна каса с порочната си система и безхаберие корумпира и деморализира и малкото добри лекари останали в България. Стига овчедушие!!!


20 Януари 2011 12:56 | Лекар
Оценка:
1
 (
1
 гласа)

И едно допълнение - не се познаваме лично с г-н Шумаров, но неговата съпруга ми преподаваше. Останал съм с отлични впечатления от нея. Публичните изяви на г-н Шумаров, поне тези преди 10-15 години бяха на социално ангажиран и достоен човек!
Не съм съгласен обаче, че писмената грамотност означава непременно интелигентност ( както и математическата). Означава академична интелигентност - да, но тя дори не е най - важната интелигентност. Емоционалната например е много по - важна. Това е голям грях на цялата образователна система - вменяват на децата с по - слаба академична интелигентност, че са изоставащи, глупави или мързеливи?!!? Лично за мен най - важният предмет в училище е физкултура, особено последните 20 години.


20 Януари 2011 13:14 | дедо пене
Оценка:
1
 (
1
 гласа)

само сакат часно здравеопазване, пари, пари от народо! Дават малко илачи, да немат разходи, да печелят те това е тръговия!


20 Януари 2011 14:44 | силви
Оценка:
0
 (
0
 гласа)

каквото и да говорим и умуваме..... лека му пръст на Пламен! работя 20 г в здравеопазването, 18 г в нашата "невероятна"болница в петрич и ще ви кажа че всички ние имаме вина за състоянието и-И КАТО ПАЦИЕНТИ И КАТО РАБОТЕШИ В НЕЯ. ама няма смисъл -бива ни само да говорим и пишем.


20 Януари 2011 15:30 | Френгов петелчета продава
Оценка:
-1
 (
3
 гласа)

Каква болница бе мъко кафалска-мръсно, гнусно, студено-храната помия, лекарства-ако си платиш
което беше по кадърно от докторите се махна. Хирургията-пъпки, хемороиди и тук там стоянов некой апандисит да отреже
Циканделов за 6 месеца има една /словом една операция/-и тя несполучлива
Рентген/ Томограф-Ардашев освен да пие, да свири на китара и да пелтечи-за друго не го търси
Сестрите по цел ден кафе пият и си чепкат сливите... Абе пази Боже у Петрич да се разболиш


20 Януари 2011 16:02 | силви
Оценка:
-1
 (
1
 гласа)

бе тъпанар май изобщо не те бива да четеш правилно..... е те такива като тебе най ги обичам като ми дойдат в болницата..... и необиждай колегите, защото не се знае къде ще си утре-ДАЛИ НЯМА ДА СИ В РЪЦЕТЕ ИЛИ НА МАСАТА НА НЯКОЙ ОТ ТЯХ..... и знай че рано или късно ще попаднеш ж тази гнусна болница, а тя е такава защото има кретени като тебе, които говорят така
Вашият коментар

ВАЖНО! Правила за публикуване на коментар
Име
Коментар