Площите с киви в петричкото поле катастрофално намаляват, от 300 декара са останали не повече от 50, ще влезе ли плодът в историята?

18 октомври 2015 11:23   4 коментара   9874 прочита


Киви насажденията в петричкото поле са намалели катастрофално, обявиха тревожната тенденция специалистите от общинска служба по земеделие и гори в южния град. От засетите през социализма площи с киви 300 декара, сега са останали не повече от 50 декара. Това е така, защото плодът киви няма търговско търсене, въпреки че той е признат, като витаминозната бомба сред останалите плодове.

Затова и собствениците на площи засети с актинидия в петричкото поле предпочитат да ги продават на инвеститори. На първа линия до главния път за София, където се намира плантацията от киви може да се видят какви ли не бизнес начинания върху някогашните киви насаждения. Най-често това са фирми за продажба на коли втора употреба.

Земеделците казват, че с продажбата на земите си на бизнесмените са се отървали от неблагодарния труд по отглеждането на екзотичният плод, съдържащ двадесет и един броя витамини. На кооперативния пазар изкупната цена на кивито не скача повече от 0. 90 лв. и то за екстра качество. Останалите се търгуват за 0.50 лв.

Големите количества пък се изкупуват за смешната цена от 0.30 лв., което е подигравка с труда на земеделците. Тази изкупна цена не може да покрие производствените разходи, които са много. Само за една поливка те плащат по двадесет и шест лева, а за сезона са необходими поне седем поливки, за да се угои плода. Отделно се купуват за торене скъпи вносни торове. Т

ака с годините някогашният екзотичен плод, който се отглеждаше единствено в петричкото поле е на път да остане в историята.

Венци Методиев

4 коментара
18 Октомври 2015 14:03 | Орас
Оценка:
1
 (
3
 гласа)

Уважаеми авторе, по-лошото е, че ще излезе от историята на петричките стопани. За това сигурно са виновни пак проклетите комунисти, които откраднаха кивито от съзидателните демократи днес.


18 Октомври 2015 17:32 | Йоргос
Оценка:
0
 (
2
 гласа)

Спокойно комши у Гръцко има много😎


18 Октомври 2015 20:17 | Гражданин на Петрич
Оценка:
4
 (
4
 гласа)

Виновни са тези които допускат незаконния внос от Гърция .Цигани и др. си внасят както си искат киви и др. с лошо качество. Петричкото киви е най-качественото, най-вкусното. По. лесно е да внесеш боклука, отколкото да отгледаш добро киви, един от най-полезните плодове.


19 Октомври 2015 09:22 | Андрешко
Оценка:
2
 (
2
 гласа)

Садете облагородени кестени !В тях е бъдещето. Икупуват ги, и ще ги изкупуват на много добри цени. По данни на НАСА това е бъдещия хляб на планетата.
Вашият коментар

ВАЖНО! Правила за публикуване на коментар
Име
Коментар