Петричкият певец Володя Стоянов се върна в гранична застава след 40 г.

09 декември 2023 19:41   7 коментара   42287 прочита


Певецът от Петрич Володя Стоянов се е върнал в граничната застава, в която е изкарал войнишката си служба, разкри пред „Телеграф“ самият той. Това се случи на рождения му ден на 3 декември, който започнал на връх Ком в Западна Стара планина, над Берковица.

„По ирония на съдбата бях на този връх точно преди 40 г. като граничар от поделение 56 530 – град Драгоман. Сега след толкова години ме върна един юбилей, който беше на това място в хижата. Имаше 60 човека, хората пееха моите песни, беше много хубаво. Точно в полунощ изведнъж изгасиха осветлението и казват – а сега има друг рожденик, това е певецът Володя Стоянов – Войводата, и ми поднесоха тортата. Застанах на страната на официалната част, а рожденикът от предния ден вика – ти сега ще седиш, аз ще пея. Запя „Старият бунар“ и стана много топло, изненадващо, не очаквах. Бяхме до 3 часа сутринта сабалем и тръгнахме с моя колега Стоян Джамбазов от оркестър „Щуро маке“. Труден път, много мъгли, сняг“, разказа фолклорната легенда.

В София е останал при дъщерите и внучките си, които го изненадали с друга торта. Володя Стоянов ще празнува с Беласица! Кулминацията на тържествата за 100-годишнината на клуба са днес

„Това беше най-хубавият момент за мен, да споделя рождения си ден с най-близките. Поднесоха ми подаръци – биографична книга за Наполеон на Александър Стоянов от внучката Жени, от Влада – рисунка, от другите – абсорбатор за пречистване на въздуха. След ковида много се грижат за мен – да чисти разни частици и прашинки, за да мога да спя по-спокойно“, доволен е Войводата. Сега му предстоят снимки за новогодишната програма на БНТ-Благоевград, а преди дни е пял в столичен хотел на предколедна приятелска сбирка с Нели Рангелова, дует „Ритон“, Кристина и Михаил Белчеви и други. „Пейо Филипов беше водещ. Джина от Трамвай №5 пя много хубаво, а Мишо Белчев направо ни разплака – бръкна в сърцата ни със старите хитове. Аз изпях няколко хорца за общо настроение, пак до 3 часа изкарахме“, добави певецът.

 

Докато обикаля из цялата страна да весели почитателите си, Володя Стоянов поддържа постоянна връзка с майсторите, работещи в Духовния център в Петрич, който прави от години.

„Сега ми се обадиха, че довършват сцената, която е с размери 10 на 8 м. Ще има място за изпълнители и оркестър, които да изнасят концерти, беседи. Сцената е покрита, за да не зависим от дъжда. Взел съм дървен материал за миндери – цялата ще бъде опасана, както едно време, с миндери и черги, за да може да се седи удобно и да се наблюдава целият Петрич отвисоко. А този, който пее или изнася беседа, ще бъде обърнат към Хераклея Синтика – стария град на Рупите, където е храмът на леля Ванга. Виждам като център за арт изкуства. Освен музиканти и художници също ще могат да покажат своето изкуство. Ето внучката ми Борислава, след портрета на Гоце Делчев получи поръчка да нарисува и Вълчан войвода. Много се радвам, че напредва в изобразителното изкуство. Времето си минава, всеки си поема по своя път“, споделя изпълнителят на „Мера според мера“. Напролет смята най-после да направи официално откриване.

 

Володя Стоянов ще посрещне 2024 г. на площада в Сандански. Кметът Атанас Стоянов пръв му се обадил след изборите да го покани, а цялата предстояща година е юбилейна за него, тъй като се навършват 30 г. от издаването на неговия първи официален албум „Мера според мера“.

„Подготвил съм 7 албума, които започвам да издавам под името „България – история и личности“. С тях албумите ми стават 23, което никак не е малко за 30 г. Много творчески труд благодарение на музикантите от „Щуро маке“ Стоян Джамбазов и Здравко Георгиев. Моите песни се приемат като народни, пеят се от всички оркестри. Сега „Охридска задявка“ за нашите братя и сестри в Северна Македония предизвика голям позитивен бум. Идеята е да направим един голям концерт с техните изпълнители и нашите на брега на Охридското езеро, като се изпеят стари песни от времето на Възраждането като „Биляна платно белеше“, както се е пяла по времето на цар Фердинанд. За да видим всички, без да коментираме, че няма никаква разлика в българския говор, който в момента е променен малко там. Чрез изкуството, в което е запазена истината, да покажем на бъдните поколения, че няма нужда да генерират омраза към България и българите. Това трябва да се премахне. Знам, че изисква време, но можем да го направим с изкуство. Но трябва да бъде на държавно ниво“, казва Володя.

Пее пред най-голямото печено прасе

Концерт пред най-голямото печено прасе – това ще е първият ангажимент на Володя Стоянов през новата година. „Обадиха ми се да пея в средата на януари в Казанлък. Там имат особена традиция, след празниците се събират здрава дружина от 100 човека и повалят най-голямото прасе – 200 кг. Цялото се разфасова, майстори месари го правят на пържоли, на шишове и се изяжда от тая компания. Най-подходящите песни, казват, са войводските и затова ме канят всяка година. Аз не съм ловец, не мога да тръгна да убивам животно, а и нямам такова време да ходя по планините. Избягвам студени места, че си пазя гласа и белите дробове“, сподели Войводата.

7 коментара
09 Декември 2023 22:13 | Чука
Оценка:
6
 (
6
 гласа)

Жив и здрав да си, Войводо!!!! Пожелавам ти дълголетие, та дано да видиш Велика България обединена!!!!


10 Декември 2023 07:49 | Салимехмед
Оценка:
1
 (
1
 гласа)

АТАКА-ПОБЕДА


10 Декември 2023 10:20 | Стар Джумалия
Оценка:
4
 (
4
 гласа)

Ех, войводо, кога пееше преди 30 години в Хотел Ресторант "Волга" в Благоевград. Държеше го Младен Пасков. Володя караше един Опел Сенатор. Паркираше на плочките, сега аварииното стълбище на НАП.
Да илядиш....., легендо до 120години все да пееш и радваш хората !!


10 Декември 2023 12:32 | Н
Оценка:
-4
 (
8
 гласа)

Кой го е излъгал на тоя, че може да пее ?


10 Декември 2023 13:07 | Патриоти Петрич
Оценка:
3
 (
3
 гласа)

Жив и здрав, Войводо ! С Петрич в сърцето !


10 Декември 2023 22:39 | баи онзи
Оценка:
-1
 (
5
 гласа)

тоя не пее а мрънка


10 Декември 2023 22:42 | баи онзи
Оценка:
1
 (
5
 гласа)

Водил кравата да пие вода... и станал воивода
Вашият коментар

ВАЖНО! Правила за публикуване на коментар
Име
Коментар