Перничани с шествие, протест и молебен заради безводието

29 декември 2019 15:29   2 коментара   3164 прочита


Жители на Перник се събраха на шествие с жълти жилетки заради водната криза в града. Гражданското шествие направи и молебен заради водната криза. 

Малко по-рано днес в града пристигна министърът на икономиката Емил Караниколов. Той обяви, че е започнала работата по изместването на трасето на клон 2 от водопроводната мрежа на Перник. Стартират и дейностите по ремонта на старата пречиствателна станция, която да гарантира чиста вода на перничани, ако бъде стигнат мъртвият обем на язовира. Ще се работи и по осигуряването на допълнителни притоци в язовир "Студена" включително ще се вади вода и от пещерите. 


Емил Караниколов: До 1-2 дни решаваме как ще докараме водата на яз. "Студена" 

От 18 ноември градът и околните населени места, захранващи се от язовир „Студена” са на воден режим, а на 21 декември бе обявено и бедствено положение,пише Novini.bg 

Шествието тръгва от Съдебната палата и преминава през центъра на града до площад „Кракра”. Сред исканията на протестиращите са - оставки, съд и присъди на всички ръководни длъжностни лица, отговорни за хуманитарната криза и екологичната катастрофа, не на увеличението на водата, както и спешен избор на нов управител на „ВиК”. Настоява се също за присъединяването на алтернативни водоизточници за захранване на общината с вода, подмяна на водопреносната мрежа в града и безвъзмездна помощ от страна на държавата за справяне с кризата и преодоляване на негативните последици от нея. 
 

2 коментара
29 Декември 2019 19:11 |
Оценка:
1
 (
1
 гласа)

Протестът вече е политически. Как ще се дозира напрежение от тук нататък не зависи от Герб. Както винаги закъсняха и пак не са в час. Тъпотия до шия.


30 Декември 2019 10:27 |
Оценка:
0
 (
0
 гласа)

Как се почва ремонт на пречиствателна станция на 30-ти декември. Да не говорим за магистралните водопроводи. И пак цялата истина крият. Първо местните "фактори", п осле държавните. От 4милиона кубика водата за три дни стана на 2, 6 милиона. А дали е и толкова... Лъжата я имат като резонен изход от неудобно положение. Вече 30 години
Вашият коментар

ВАЖНО! Правила за публикуване на коментар
Име
Коментар