Паметник на войник пази вилата на бивш военен от щаба в благоевградската дивизия

23 юни 2011 00:17   6 коментара   45031 прочита
Спас Радев е поставил паметника пред дома си в Самораново
Спас Радев е поставил паметника пред дома си в Самораново


Спас Радев е поставил паметника пред дома си в Самораново

Спас Радев спасил скулптурата от набезите на роми, които я приготвили да я разфасоват за вторични суровини

Паметник на смел войник, стискащ здраво пистолета, с паласки и бомба на кръста, пази вилата на бившия военен от щаба на дивизията в Благоевград Спас Радев в село Самораново, Дупнишко. Родолюбецът спасил от поругаване паметника, като го пренесъл пред дома си с кран и камион от площада на най-голямото поделение в Дупница - 18950, след като роми от Гиздова махала нападнали базата да крадат. Сп. Радев разказа:

Това беше неотдавна. Когато влязох в базата, паметникът бе полуразрушен, катурнат и приготвен за разфасовка за вторични суровини. Крадците са предположили, че под бетона е пълен с желязо, разрушена е част от ръката и пушката, която държи. За пренасянето ми помогна и екскметът на Дупница Първан Дангов. Бих го сложил в двора си, но е толкова голям, че не може да влезе през входната врата.

Спас Радев е председател на клуб “Традиция”, начело на който в София е Джоко Росич, добър приятел на саморановеца.

Кощунство е да се рушат паметници, без значение какви са. Всичко, което е направено, трябва да бъде съхранено, то е белег на времето, на духа, на съзнанието. А обикновените български войници са давали живота си за кауза, значи са вярвали дълбоко. Много се надявам паметникът да бъде възстановен. Говоря със скулптори, но искат пари, никой не иска на доброволни начала да прави каквото и да било, разказа Радев.

Спас Радев мечтае да изгради със съмишленици нов паметник на 14-ти македонски полк и войникът, който стои пред входната му врата, да бъде централният символ в новия ансамбъл.

6 коментара
23 Юни 2011 04:28 | Генерал
Оценка:
-3
 (
19
 гласа)

Защо пишете за такива малоумници като тоя изперкал фатмак?!


23 Юни 2011 07:11 | сс
Оценка:
-6
 (
12
 гласа)

Боже мили, седесар и патриот!
Този човек е сложил паметника за подигравка, лъжа е че е патриот.
Всички го познаваме какъв е. Иначе е работлив мъж.


23 Юни 2011 10:26 | Таско
Оценка:
6
 (
8
 гласа)

Дойде време да пазим паметниците си по този начин. Подкрепям постъпката на Радев защото много паметници на известни хора отидоха за скраб. Държавата да сложи край на тезе вандалски действия и да въстанови паметниците.... Това е нашата история


23 Юни 2011 10:31 | Една българка
Оценка:
2
 (
8
 гласа)

Генерале и Вие СС, дори и да е "малоумник" и "изперкан фатмак". / такъв го е създал господ/, но постъпката му е много понече от патриотична - това е проява на уважение към изкуството, към дарбата на един творец, към чуждия труд, към войниците, които Вие генерале сте обиждали, унижавали и не сте ги зачитали като "ЧОВЕЦИ"!!!!!


23 Юни 2011 12:56 | АЗ
Оценка:
1
 (
3
 гласа)

Защото просто не пишат за "ГЕНЕРАЛИ", които не са направили нищо, за да бъдат забелязани, ей затова.


24 Юни 2011 15:28 | Българина
Оценка:
0
 (
0
 гласа)

Държавата и правитлствата, президентите ни до сега, не са показали, че правят необходимото за опазване на паметниците на загиналите войни на България. Гробовете им са в окаяно състояние, паметници се разрушиха умишленнно от злоба, други от цигани за желязо или напров предавани/от бронз или др. метал/. Всички отговорни за съхранението на паметниците, трябва да отговарят прде законите на РБ. Този човек е патриот, за да спаси този паметник-символна войниците ни, загинали за България. И всеки който ругае и облюва тезе паметници е предател и сива страхлива мишка, която трябва да се стъпче. Никоя държава не унищожи паметниците си, дори и на фашистите в Италия и Испания.
Вашият коментар

ВАЖНО! Правила за публикуване на коментар
Име
Коментар