Отворено писмо от жените в храма в Петрич: Прошка е! Владико, дайте пример, въдворявайки мир в поверената ви епархия

07 март 2019 10:04   19 коментара   13055 прочита


На редакционната ни поща пристигна писмо от жените в храм "Успение на Св. Богородица" в Петрич, адресирано до митрополит Серафим! Писмото е по повод случващото се в храма, след назначаването на отец Павел за архиерейски наместник, на мястото на отец Ангел Кочев. Публикуваме го без намеса:

До митрополит Серафим

ОТВОРЕНО ПИСМО от жените-мирянки в Господа Иисуса Христа към храм „ Успение на Св. Богородица“, гр. Петрич

Уважаеми Владико,

Най-смирено Ви молим да преосмислите административните си назначения и отмените заповедта си, която доведе до разстройство в душите на миряните от Петрич и общината.

Православната църква в лицето на нейните духовни водачи са били пример за подражание, смирение и братска любов, спасявайки не само вярата на поколения християни в Христа Владика и неговото свято учение, но защитавайки човешки животи и съдби – тези на арменци и евреи. Нашата Църква винаги е наставлявала и стояла зад своите вярващи чада, напътствала ги е в смирение, любов към Бога и човеците.

Прошка е, Владико, дайте пример, въдворявайки мир в поверената Ви от Църквата епархия, и отслужете празничната неделна служба заедно с поп Ангел Кочев. Нека всички се помирим и прегърнем в този ден, търсейки прошка от Небесния ни Създател и така да покажем на невярващите и хулителите на православната ни вяра, че сме предани чеда на Господа и на осветената с кръвта му свята Църква.

Нека Божията милост и благодат да бъдат с всички нас.

Прости и благослови, Владико!

Със смирение и уважение,

Жените- мирянки от храм „Успение на Св. Богородица“, гр. Петрич


Още за: жени   храм   писмо   отец Павел   Още от: Общество

Принтирай статия
19 коментара
07 Март 2019 10:23 | ева
Оценка:
11
 (
15
 гласа)

ЕДНО ГОЛЯМО БРАВО ЗА ХОРАТА, КОЙТО ПОДКРЕПЯТ ОТЕЦ АНГЕЛ КОЧЕВ. БЪДЕТЕ ЖИВИ И ЗДРАВИ И БЛАГОСЛОВЕНИ. БОГ ДА ПОСОЧИ ПРАВИЯ ПЪТ НА ВСИЧКИ МИРЯНИ.


07 Март 2019 12:15 | До горният
Оценка:
-6
 (
20
 гласа)

Какво голямо браво, г-н/жа? Как може да посрещате духовни лица вътре в църквата с убиди, крясъци и удари в ребрата на отец Епифаний игумен на Роженския манастир. Как може по време на света литургия, когато Бог слиза при хората, хората в църквата да се държат като първобитни хора и да общуват с крясъци? Гнусно, долно поведение. Доказахте, колко ви е духовната култура. Дори не можах да издържа да изгледам докрай вашето не уважително държание спрямо духовник, който е дошъл по ЗАПОВЕД да поговори с вас. Думата МИРЯНИ е много далеч от вас. Зверщина. След тези ви гнусни прояви показахте колко добре духовно ви е възпитал въпросният отец Ангел. Вяра, смирение, доброта не сте ги чували преди.


07 Март 2019 12:56 | пе-тр-ИЧ
Оценка:
0
 (
12
 гласа)

Петричани са скарани с културни обноски и поведение . Селянията е взела превес, защото града се напълни със селяци от баирите . Това е основния проблем на този град


07 Март 2019 13:30 | Чрез Струма.ком
Оценка:
2
 (
4
 гласа)

До г-н Кмета на Община Петрич, г-н Бръчков:Г-н Кмете, гражданите живеещи далече/под маг. ЛИДЛ и около него/ от общинският нов пазар, в близост до Центъра, ГУМ, БИЛЛА и пр. особено възрастни, болни и т. н. нтямаме нализо зеленчуков пазар. Върнахте изгонените преди със заповед двама търговци, които сега продават/но само плодове/до маг. "Аромати"и ЧОНА, с/у ЛИДЛ, на разклона м/у ул. Цар Борис и Чернопеев, на нормални цени, но на хората са им необходими и зеленчуци за готвене, салати и пр. на нормални цени. Пища Ви това от името на доста хора, защото цените на ежедневните зеленчуци продавани наблизо-в ЛИДЛ, в РПК"Струмешница"и местни магазинчета, са доста високи-картофи 160/кг, моркови 1. 60/кг, зеле 1. 10/кг и др. още по-високи, а на пазара са по-ниски с по 60-70 ст/кг и повече някои. не всеки има възможност да отива до пазара и пазарува там, като няма и градски транспорт в града от години. С таксита ли да отиват и се връщат хората до пазара, което ще обесмисли отиването в пари. Ние сме о


07 Март 2019 13:36 | Чрез Струма.ком
Оценка:
2
 (
4
 гласа)

ПП:Много от нас, сме ощетени, а по Конституция сме с равни права. Защо не направите мини-пазарчета в кварталите, и се плащат такси, както на общ. централен пазар за улеснение на гражданите, а производителите от района си продават произведеното? Вярвам, че ще вземете бързо решение на този проблем за мн. граждани и това ще стане факт. Живи и здрави.


07 Март 2019 13:40 | Владиката
Оценка:
1
 (
1
 гласа)

Ако много знаете ще направя Гошо Белята архиерей. Млъкнете вече сте послушници на Павел


07 Март 2019 14:52 | 2234
Оценка:
3
 (
11
 гласа)

Подкрепям изцяло втория и третия коментар. Какви миряни са тези, които се държат така в църква по време на Литургия? Да църквата е спасявала през годините арменци и евреи, но не с крясъци и скандали като тук, а кротко с разум и твърдо. А така като гледахте дълги години, че в църквата не се прави нищо, за да се изографиса, да се поставят царски двери, кандила, че е с католически кръст, че службите се \"съкращават\" не се ли разстроиха душите ви? И как да служат заедно, като о. Ангел е \"готов\" на две на три в 9 - 9. 30 ч с литургията, а владиката в 12 - 12. 30 ч? Но и митрополита къде спи като и той гледаше дълги години нередностите в Св. Богородица и не задължи о. Ангел да оправи всичко. И о. Павел същата работа дори с повече срамни постъпки, за по-кратко време, не го искаме и него! Много миряни искаме трети истински свещеник, но нито пишем до медиите нито вдигаме скандали, просто отиваме на истински, цели литургии в другите църкви. Митрополита да даде Бог скоро да се пробуди..


07 Март 2019 16:33 | Съгражданка
Оценка:
3
 (
11
 гласа)

Мили ми жени, няма нищо вечно! Ще трябва де се примирите със становището за смяната на отец Ангел! Рано или късно смяната щеше да стане. Защо допуснахте в храма да стават такива грозни неща. Мисля, че вина има и самия отец, той трябваше да ви спре защото станахте за срам пред цяла България. Вие не правите в момента на никого добро, а напротив подронихте авторитета на черквата на много ниско ниво.


07 Март 2019 17:23 | ВЛАДИСАТА
Оценка:
5
 (
7
 гласа)

ОБЕЩАХ НА СЪОЧЕНИКА ПАВЕЛ ТАЯ СЛУЖБА ОТДАВНА.


07 Март 2019 18:04 | Вярващ в Бога
Оценка:
4
 (
8
 гласа)

Обръщайки се назад във времето, предвид географското положение на града, петричани винаги са разчитали повече на себе си и по- малко на държавата и институциите, за разрешаване на каквито и да са проблеми. Като техни наследници знаем, че никой няма да свърши нашата си работа . Да, грубо, грозно, тъжно и грешно беше да се крещи в храма, но хората бяха предизвикани и греха нека го носи този, който вкара хората в изкушение. А викащите бяха малцина по- буйни мъже. Нито една камера не показа, че жените зад тях плачеха и се молеха за опрощение. Насила ни определяте като зверове и безверници.
\" Който стои по-горе, той служи на другите\" . А дали наистина е така, владико? Редно е духовниците вместо да стоят в чата и да реплекират всеки положителен коментар за отец Ангел, да се обърнат с молитви към Бога и да помолят Него за мъдро решение в полза на хората.
Храмът опустя!!! НА ВАС ПРАЗЕН ХРАМ ЗА КАКВО ВИ Е?! Ние лесно ще намерим нашия отец в Ръждак. НО НА ВАС ВСИЧКО ТОВА ЗА КАКВО ВИ Е?!


07 Март 2019 18:37 | до Вярващ в Бога
Оценка:
0
 (
10
 гласа)

Не се оправдавайте за постъпките ви. Сега и държавата и институциите са ви виновни. Като ще намерите вашия отец в Ръждак, защо допуснахте тези посегателства над отец Епифаний и осквернихте храма божии? Извършихте дела, които са вършени през турско робство и през комунизма. Аз съм обикновен мирянин от друга епархия. Там също има проблеми, но никой не си позволява вашето арогантно поведение


07 Март 2019 19:02 | Вярващ в Бога
Оценка:
4
 (
8
 гласа)

Ако върви реч за отец Епифаний, чували сме само добри неща за него. За съжаление, Владиката го пожертва да обере негативите на хората. Качествата му са видни и всички изпитваме само уважение и респект. Може би, дай Боже, той да бъде следващия владика. А ВИЕ не сте обикновен мирянин, духовник сте, а си позволявате да съдите обикновените хора; и гневен, и невъздържан сте. Бог да е с Вас.


07 Март 2019 19:32 | Мт
Оценка:
-2
 (
6
 гласа)

Ако не си съгласен - не го правиш. Ако няма начин да не го правиш - правиш го на друго място или по различен начин. Просто давам идея - несъгласните със смяната на отец Ангел нека си организират службите водени от него на други места - примерно площада. Вече и времето го позволява, пък и ще е по-цивилизован начин на изразяване на позиция. За да бъда коректен уточнявам, че не съм вярващ.


07 Март 2019 19:34 | До горният
Оценка:
-3
 (
9
 гласа)

За разлика от Вас, аз не си позволявам да давам заповеднически съвети на владиката. Вместо да започнете с разкаяние, вие го поучавате. Гневен съм защото вие прекрачихте границата на културните дела, камо ли за духовните. И Бог ми е свидетел, че съм далеч от вашият град .Не познавам нито отец Ангел, нито другият свещеник. Затова не си позволявам да иска а мнение за тях, но аз знам, че църквата я е имало преди тях, ще я има и след тях. Проблемът е за вас, които плювахте ръката, която утре ще искате да целувате. Тъжно ми е за Вас, които докато са пеели свещениците "Господи помилуй", сте викали "ууууу" и сте попречили за провеждането на светата литургия.


07 Март 2019 19:36 | Оппаа
Оценка:
0
 (
4
 гласа)

Във всеки квартал в Петрич има хранителни магазини, а там се продават и плодове и зеленчуци. А общинския пазар е за ПРОИЗВОДИТЕЛИ НО ИСТИНСКИ. Никой не Ви кара да ходите по големите вериги.


07 Март 2019 20:10 | Вярващ в Бога
Оценка:
4
 (
6
 гласа)

Кълнете се, че не сте от Петрич, нама нужда, явно е. Как разбрахте като сте толкова далече от Петрич, какво се е случило, ако не сте били там?! Не тъгувайте толкова за нас, ще се справим. Може да сме малко груби, но сме чести и смели хора. Бог обича истината, обича и смелите!
И отдалече сипете обвинения по хората?! Хората са шарени и добрият Бог е наспорил всякакви.


07 Март 2019 21:10 | tapanar4o
Оценка:
2
 (
4
 гласа)

Абе хора, още ли не сте разбрали че владиката намери най-после начин да отстрани отец А нгел от църквата? И това е защото отеца е трън в очите за владиката откакто освети храма на Ванга.


08 Март 2019 09:36 | Иван
Оценка:
-1
 (
1
 гласа)

Отец Ангел дори и не може да пее ! Той в Божия Дом молитвите ги пее като шлагери ?!


08 Март 2019 22:53 | 121
Оценка:
0
 (
0
 гласа)

Познавам отец Павел и мага да кажа, че той въобще не е вярващ. Ако владиката го познава, значи и той е като него. Тогава за какви канони говорим? Всичко е свързано с интереси.
Вашият коментар

ВАЖНО! Правила за публикуване на коментар
Име
Коментар