Откриха част от скулптура на Артемида при разкопки на Хераклея Синтика край с. Рупите

09 юли 2020 15:27   4 коментара   6412 прочита


Част от скулптурно изображение на богинята Артемида откриха днес археолозите под ръководството на доц. д-р Людмил Вагалински (НАИМ-БАН) при разкопките на Хераклея Синтика край с. Рупите, Петричко. Това съобщиха от срециализирания сайт Archaeologia Bulgarica.

Намерено е парче от долната част на пластика, както и фрагмент от корнизите с лъвски глави, каквито вече са откривани и по-цялостно запазени на този обект.

Защо се предполага, че скулптурното изображение е точно на Артемида? „Богинята на лова обикновено се изобразява с по-къса туника, за да може да тича, а и долу при краката виждаме дъговиден предмет, най-вероятно лък. Намерихме я между нападалите от земетресението през IV век колони, в близост до разкрито от нас при предишни разкопки помещение с олтар. Ще можем да твърдим, че е Артемида със сигурност, когато открием и другата част от пластиката. Но отсега мога да добавя и че култът към нея е много разпространен през античността в района на Средна Струма“, коментира ръководителят на разкопките, които бяха подновени в понеделник.

Вече са открити и мраморни колони, вападали вероятно при голямото земетресение през IV век, предава 24 часа. Това е поредното доказателство за мащабите на строителството в този великолепен град през античността, а и за професионализма на археолозите, които го проучват.

През този сезон археолозите ще опитат да локализират югозападния ъгъл на форума, за да се изчисли точната квадратура на площада. Това пък ще помогне да се изградим представа за истинските мащаби на Хераклея Синтика, за икономическата мощ на града в сравнение с Амфиполис, Филипи, Тесалоника, Берое.

Парите за разкопките този сезон са осигурени от кмета на Петрич Димитър Бръчков. Те ще стигнат за три седмици, но има шанс проучването да бъде удължено, ако бъдат отпуснати допълнителни средства от Министерството на културата. Каквото и да стане по-нататък, докато трае проучването Archaeologia Bulgarica ще ви осведомява редовно за новостите.


Още от: Общество

Принтирай статия
4 коментара
09 Юли 2020 17:50 | Леле
Оценка:
5
 (
5
 гласа)

Не е скулптура това, а оброчна плочка. Нищо уникално и невероятно не е, с лошо качество и счупена. Какво кудкудякате, все едно Троя сте открили? Толкова пари изядохте за хонорари, а резултат никакъв


09 Юли 2020 20:01 | благоевградчанин
Оценка:
0
 (
2
 гласа)

Какво става със, Скаптопара, край Благоевград ?
Ще продължат ли разкопките


09 Юли 2020 21:23 | Радко петрунов
Оценка:
0
 (
0
 гласа)

Поканете анатоли мамуто и бойко от кн те знаят какво има там.


09 Юли 2020 23:17 | Аспект
Оценка:
2
 (
4
 гласа)

Оправете пътя до Хераклея Синтика, за да могат каквито и да са хора, вкл. и такива които не са много мобилни да стигнат там. Миналия декември пътя беше под всякаква критика - кал и дупки като блата.
Вашият коментар

ВАЖНО! Правила за публикуване на коментар
Име
Коментар