Отец Георги Танчев от Сандански: 65 лв. струва кръщенето в Неврокопска епархия, никой няма право да взима повече

13 май 2024 12:35   5 коментара   21966 прочита


Кръщенето влиза в люто финансово съревнование с бала, показа проверка на „Телеграф“. Семейства броят между 3 и 5 бона, за да шашнат рода и приятели с разточителни банкети, тоалети и подаръчета. 

Абитуриентските балове вече започнаха, но успоредно с тях заради затоплянето е скочил и броят на кръщенетата. Сметката показва, че ако се наеме оркестър, фото и видео, цифрата може да хвръкне и до 10 000 лв. Най-евтин се оказва само ритуалът в църквата – между 60 и 100 лева. Ако искаме митрополит да извърши ритуала, таксата е 65 лв. Истински хит сред младите родители е кръщенето и първата годинка да се празнуват заедно. 

Сметката

Сметката в заведението за бала и кръщенето зависи от много фактори – какво ще е менюто и броят на гостите, ще има ли жива музика, DJ и пр. Масово банкетите са с по 50 души с куверт по 60 лв. на човек. Само хапването в този случай излиза 3000 лева, като при договорка може да се включи и 50 гр. алкохол, разказаха ресторантьори пред „Телеграф“. Има случаи, в които собствениците на заведенията позволяват вкарването на спиртни напитки, но е факт, че най-голямата печалба идва по тази линия. Отделно се плащат менюта за децата – те варират между 10 – 30 лева. Разходът за торта също е индивидуален, като там цените тръгват от 4.50-5.50 и стигат до 8 лева на парче, но има вариант в това перо да влезе и кувертът, макар и цената му да набъбне. 

В момента хит е украсяването на заведението, което варира между 200 и 500 лева, и взимането на подаръчета за всеки гост – бурканче с бонбони, бутониера, магнитче, кутийка и др. Там цените тръгват от 2 лева и стигат до 10 лева за брой. 

Подготовката

1000 лв. струва подготовката за едно кръщене. Това каза пред „Телеграф“ Радостина Георгиева, която до момента е духовна майка на четири деца, а скоро й предстои отново да преживее ритуала. „Осигурявам златно кръстче с верижка, хавлията, погачата, обличам детето отгоре до долу“, разказа тя.

По думите й най-скъпи са кръстчето и верижката. „Кръстчето се благославя и осветява на самото кръщене“, каза тя. Георгиева посочи, че то излиза между 200-300 лв. при цена от 105 лв. за грам, като за момче тя лично взима разпятие, което е около 300 лв. Кръстницата най-често взима комплект, който съдържа надписана кърпа, кърпа за попа, вино, 2 свещи, сапун, кутийки за коса и кръстче, бутилчица със зехтин и папка за кръщелник. Той излиза между 155 и 170 лева. Заделя 20 лева за книга с пожелания.

„Друго съществено перо е обличането на детето. То варира между 300 и 400 лева, като крайната сума зависи от това откъде се купуват дрехите“, коментира Георгиева. Тя даде за пример последната си кръщелница, на която роклята й е струвала 139 лева, обувките 55 лева, а бельото и чорапите – 30 лв. 

Закована

Ритуалът в Неврокопска епархия струва 65 лева. Нито един свещеник няма право да взима и лев повече от хората, каза за "Телеграф" отец Георги Танчев, който е архиерейски наместник на Санданска духовна околия. Той уточни, че в тази цена 35 лева се дължат за документите, а другите 30 лева остават за свещенослужителя, който е отслужил ритуала. Има хора, които искат кръщенето да се направи в дома им или в заведението, където честват празника на детето си. Това води до оскъпяване на услугата, защото отнема повече време на свещеника, а и се харчат пари за пътуването. Когато е близо до храма, няма транспортни разходи, но има случаи, в които свещеникът трябва да пътува 50-60 км само в едната посока.

Според отец Георги Танчев всеки има право да прави кръщене там, където го тегли сърцето. Преди дни кръстил дете заедно с Неврокопския митрополит Серафим в Роженския манастир. "Цената обаче си е утвърдената - 65 лева. Нищо че владика кръщава детето. Даже тридесетте лева си останаха за свещеника в църквата, а не бяха за митрополита", каза още отец Георги. 

Старозагорци - в църква, русенци - в манастир

Младите родители в Старозагорско масово кръщават децата си обикновено най-късно до тригодишна възраст. Това коментираха за „Телеграф“ от агенции, които се занимават с организирането на радостни събития. Предпочитанията клонят повече към ритуали в храмовете, отколкото в близките манастири.

Цената в църквите е 100 лева, а в манастирите, като например Шипченския, тя достига 500 лева.
В Русенско най-предпочитан за ритуала е Басарбовският скален манастир.

Кръщенета се извършват целогодишно, като цената е 185 лева, но в нея са включени и таксите за видеозаснемане, фотозаснемане, стойността на подаръчния комплект с икона, издаването на кръщелно свидетелство. Тук се записват имената на детето и кръстниците и се четат от свещеника по време на служба в продължение на една година.

*Автори: Владимир Христовски, Владимир Симеонов, Елена Дюлгерова, Жанета Йорданова


Още от: Общество

Принтирай статия
5 коментара
13 Май 2024 16:00 | точен
Оценка:
5
 (
9
 гласа)

ПОП ГЕОРГИ КРЕСНЕНСКИ МНОГО ДОБРЕ ЗНАЕ КАКВИ ГИ ВЪРШАТ ПОДОПЕЧНИТЕ МУ СВЕЩЕНИЦИ В ХРАМОВЕТЕ НА САНДАНСКИ . И МИРЯНИТЕ ВИЖДАТ ВСИЧКО, И НАОСА СТАВА ВСЕ ПО-ПРАЗЕН, НО ТАВА НЕ ГИ ТРОГВА. ПО ДЕЛАТА ГИ РАЗБИРАМЕ ЩО ЗА СТОКА СА ТЕЗИ СЛУЖИТЕЛИ НА МАМОНА. И КАК ОТ ЦЪРКОВНИ МИШКИ СТАНАХА СИЛНО ОХРАНЕНИ ПЕРСОНИ С НОВИ КЪЩИ, КОЛИ, НИВИ. ЖЕНИТЕ ИМ МОДНИ ''ИКОНИ''-ИЗПИСАНИ, ЦЪРВОСАНИ И БЕЛОСАНИ . А САМИТЕ ТЕ ИЗТЪПАНЧЕНИ ДО СВЕТСКАТА ВЛАСТ ПО ТРИБУНИТЕ СИ МИСЛЯТ, ЧЕ СА СТИГНАЛИ ДО БОГА. ВРЕМЕ Е ЗА ВЕЛИК ПОНЕДЕЛНИК-ИЗМИТАНЕ ТЪРГОВЦИТЕ ОТ ХРАМА . И ТОВА МОЖЕ ДА ГО СВЪРШИ САМО ИСТИНСКИ ВЯРВАЩИЯТ ХРИСТИЯНИН, А НЕ ВЛАДИЦИ, ПАТРИЦИ, И ТЯМ ПОДОБНИ МРЪСНИЦИ.


14 Май 2024 00:50 | Св. Врач
Оценка:
1
 (
3
 гласа)

Селският тарикат от кресненските села да не се обажда, че той какъв автопарк има и децата му, как се сдобиха с апартаменти в Благоевградска преди да са навършили 18г.,? Нека журналистите проверят о да му зададат тези въпроси!!!!!


14 Май 2024 09:41 | Q
Оценка:
0
 (
0
 гласа)

В Петрич струва 120 лв кръщенето.


14 Май 2024 12:44 | Дедо поп
Оценка:
2
 (
2
 гласа)

А Георги кресненскио баятел, колко взима на бабите къде им бае против магии в Дебрене?


14 Май 2024 14:04 | realist
Оценка:
5
 (
5
 гласа)

КАТО ЗАПОЧНЕШ ОТ СВРЪХ ПОПА НА ПОПОВЕТЕ, АРХИЕРЕЙСКИЯ НАМЕСТНИК И СВЪРШИШ ДО СЕЛСКИЯ ПОП, ВСИЧКИ СА ОТ ЕДИН ДОЛ ДРЕНКИ. ГЛЕДАТ СЕ И СЕ УЧАТ ЕДИН ОТ ДРУГ КАК ПО-ДОБРЕ ДА СЛУЖАТ НА ДЯВОЛА, А НЕ НА БОГА . ЗАТОВА И СЕКТИТЕ НАБИРАТ ПРЕДНИНА. А ОТВРАТЕНИЯТ ОТ ПОВЕДЕНИЕТО ИМ НАРОД БЯГА ОТ ХРАМА.
Вашият коментар

ВАЖНО! Правила за публикуване на коментар
Име
Коментар