От Съюза на инвалидите оценяват действията за поставяне на звукови сигнализации на светофарите

23 юли 2012 10:58   1 коментар   4858 прочита


Много високо оценявам действията за поставяне на звукови сигнализации на светофарите в Благоевград, които са факт от известно време. Това каза за Радио “Фокус” - Пирин председателят на Съюза на инвалидите в Благоевград Росица Ангелова. Тя посочи, че именно звуковата сигнализация е начинът, по който незрящите хора се ориентират на кръстовищата. „Аз приветствам всяко нещо, което се прави за хората с увреждания, независимо от вида увреждане.

Що се отнася до усилията на общината - крайно време беше да почне да се работи за интеграцията на хората с увреждания, защото имаме Национална наредба за изграждане на достъпна градска среда и вероятно под натиска на Европа отново се случват нещата”, каза Ангелова и допълни, че има какво още да се направи в тази насока. Като голям проблем тя посочи изключително хлъзгавите подови повърхности, които според нея са опасни дори и за здравите хора. Освен това е необходимо да се поставят парапети на по-стръмните участъци със стълби.

Като друг Ангелова посочи липсата на рампи или прекалено големия наклон, под който са поставени, което на практика ги прави неизползваеми от хората в колички. „Мисля да направя едно предложение към общината - нека една фирма да извършва всички тези дейности и ремонти. Незнам обаче дали така няма да се наруши закона. Но наистина, ако се извършва това нещо и се осигурява достъпът от една и съща фирма тя ще става всеки път по – добра”, каза Ангелова.

източник: Радио "Фокус" - Пирин

1 коментар
24 Юли 2012 08:10 | 123
Оценка:
0
 (
0
 гласа)

Някой да ми разясни как се ползват тези звукови сигнали, как се ориентираш за коя страна на платното е звуковия сигнал?
Вашият коментар

ВАЖНО! Правила за публикуване на коментар
Име
Коментар