От последните минути: Пътувайте спокойно, завърши ремонтът на горелия мост на АМ "Струма" край Дупница

03 декември 2019 15:11   6 коментара   9783 прочита


Ремонтът на моста над река Джерман при 62-ри км на АМ "Струма" завърши и буквално преди минути бе възстановено движението за всички превозни средства. Ремонтно-възстановителните дейности завършват близо месец по-рано от предвиденото, с което се осигурява нормалното преминаване в засегнатия участък край Дупница преди откриването на ски сезона в Банско и предстоящите коледни празници.

Припомняме, че на 13 август пожар, предизвикан от леснозапалими материали, складирани неправомерно в сервитута на съоръжението, нанесе конструктивни повреди на моста. Бяха засегнати носимоспособността и експлоатационното му състояние. Неотложните аварийно-ремонтни работи започнаха веднага след като беше одобрен изготвеният проект за реконструкция на съоръжението.

Възстановени са засегнатите от пожара 17 колони, 2 ригела и 3 крайни греди. За да се укрепи конструкцията на съоръжението, е отстранен до здраво компрометираният от високата температура бетон на засегнатите стълбове и е положен торкретбетон (пръскан бетон). Изградени са нови бетонови кожуси на пострадалите елементи. Ремонтирани са отводнителите и засегнатите лагери, подменена е дилатационната фуга на моста. Възстановени са тротоарни блокове.  Строително-монтажните работи са изпълнени от „ГБС– Инфраструктурно строителство“АД. Стойността на инвестираните средства е близо 1,8 млн. лв. с ДДС.

Строителният надзор е изпълнен от „Пътинвест инженеринг“ АД. Стойността на техния договор е 60 000 лв. с ДДС. Припомняме, че веднага след пожара Агенция „Пътна инфраструктура“ внесе сигнал в Районната прокуратура – Дупница срещу собственика на предприятието „Феникс Дупница“ ООД, направил нерегламентираното сметище и предизвикало пожара. Сега, след завършване на аварийно-възстановителните дейности, агенцията ще предяви иск към него за възстановяване на сумите, вложени в ремонта на съоръжението.

Г. Георгиев


Още от: Общество

Принтирай статия
6 коментара
03 Декември 2019 19:09 | Мартин
Оценка:
4
 (
16
 гласа)

Кога ще е следващия ремонт?


03 Декември 2019 22:30 | ххх
Оценка:
3
 (
17
 гласа)

В НАЧАЛОТО БЕШЕ ЗА 4 ДНИ РЕМОНТА, ПОСЛЕ ДВЕ СЕДМИЦИ ДО МЕСЕЦ И НАКРАЯ ПОЧТИ 4 МЕСЕЦА. ЕВАЛА ГЕРБ ЕВАЛА НЕДОРАЗУМЕНИЕ


04 Декември 2019 09:12 | защо бе хора
Оценка:
1
 (
15
 гласа)

все герб са ви виновни, те ли запалиха сметището, или и те са ви виновни ако си имате лични проблеми в къщи, или пък ако бяха комунистите едва ли щяхте да ги плювате, ама те освен 140 км от тракия и 60 км от хемус, друго не са правили


04 Декември 2019 09:37 | БЛАГОЕВРАД
Оценка:
4
 (
8
 гласа)

Може ли да се види каква е сметката, какво е правено и колко необходима беше тази истерия. Трябваше ли???


04 Декември 2019 09:54 | Георгиев
Оценка:
3
 (
13
 гласа)

До"зашо бе хора" - ти от Марс ли падаш? Не виждаш ли, че по пътищата постоянно се правят ремонти на ремонтите, че дупките са милиарди по всички пътища, че в България се строят най скъпите и некачествени пътища в света, че плащаме европейски данъци, винетки, гражданска, а в замяна си чупим колите? И кой да е виновен ако не тези, които управляват от 10 години?


04 Декември 2019 17:53 | Бимбо
Оценка:
3
 (
5
 гласа)

Винетка в България 97 лева, винетка в Швейцария 71 лева, средна работна заплата в Швейцария 5610 Евро, средна заплата в България 500 Евро, да сравним ли качеството на пътищата? Те поГЕРБиха България.
Вашият коментар

ВАЖНО! Правила за публикуване на коментар
Име
Коментар