От огнището на заразата! Прасето с Африканска чума намерено на метри от кочината на бабата на футболиста К. Десподов! В Кресна стопани започнаха да колят!

17 август 2019 11:23   24 коментара   23037 прочита

Ще получат 300 лева обезщетение и дезинфекция на дворовете си!

Мъртвото и заразено с Африканска чума 100-килограмово прасе е намерено на метри от кочината на бабата на футболиста Кирил Десподов в Кресна. Жената отглежда 4 прасета, което спешно изстреля специалистите да направят изследвания и на останалите животни в нейния двор.

Има съмнения, но окончателен извод, около това как прасето се е озовало на това място, няма, въпреки, че и Агенцията по храните в Благоевград и полицията правят щателно разследване. Едно е почти сигурно, че прасето не е подхвърлено и донесено по реката и не може да бъде използвано като политическо оръжие за пропаганда, както се твърди. В Кресна днес хората започнаха доброволно да колят прасетата си, все още не е ясно колко вече за заклани.

До понеделник е в сила ултиматумът стопаните да умъртвят животните доброволно и използват месото си навреме, срещу което ЩЕ ПОЛУЧАТ 300 ЛЕВА ОБЕЗЩЕТЕНИЕ И ПЪЛНА ДЕЗИНФЕКЦИЯ НА СТОПАНСКИТЕ ДВОРОВЕ.

Директорът на областната агенция по безопасност на храните д-р М. Бащавелов изпрати спешно писмо до кмета на общината, в което се казва, че при такива случаи институциите са длъжни да съдействат на агенцията, с цел спиране разпространението на заразата. Затова в понеделник, когато в Кресна ще пристигнат екипите, за да направят проверка колко от 135-те прасета на територията на Кресна са доброволно умъртвени, и колко ще трябва да бъдат убити с ток, от агенцията изискват помощ от общината.

Издадена е и заповед ветеринарните специалисти да не лекуват прасета в този момент, докато не им бъдат направени проби. Пробите се връщат от София за един ден, така, че няма да се случи нищо фатално. Следи се има ли разпространение на заразата, засега ситуацията е спокойна.

Вчера кметът на Кресна Николай Георгиев заяви пред struma.com, че напрежение в града засега няма, хората са заявили, че ще започнат да колят и той бе категоричен, че няма да има протести, стига държавата да изпълни ангажиментите си за навременно плащане на обезщетенията и даде гаранция, че огнището на Африканска чума е открито и унищожено, каза Георгиев.

Георгиев категорично отрече случаят да се използва като политическа пропаганда, предвид наближаващите избори и нарече плъзналите слухове - абсурдни, целящи разпалване на изкуствено напрежение.

Ще съобщим колко от стопаните са заклали прасетата си днес, по-късно.

Още веднъж напомняме, че стопаните няма да бъдат ощетени, напротив, за всяко заклано прасе те ще получат по 300 лева.

П. Костов


Още за: прасета   чума   стопани   проби   Още от: Общество

Принтирай статия
24 коментара
17 Август 2019 11:58 | Етрополе- Литекс
Оценка:
1
 (
1
 гласа)

Лелеле тоя докара чумата в селото


17 Август 2019 13:08 | Янко
Оценка:
1
 (
1
 гласа)

Проверете и Асен за чума.


17 Август 2019 14:10 | зорка
Оценка:
1
 (
3
 гласа)

Кметът нали щеше да поведе хората на протест ?хихихи. Ялов пиар.


17 Август 2019 15:02 | Шопар
Оценка:
1
 (
11
 гласа)

Абе вари го, печи го, комуниста си е комунист. Манифести пуска даже. От името на хората обявяваше, че ще има съпротива .Натъртваше, че държавата умишлено в Кресна е решила да въведе евтаназия, заради АЧП. И предишните му заигравания със страха на хората бяха изкуствено създадени, но този път не му се получи. Никой не вярва вече на лъжливото овчарче. Не ме изненадва нищо .Все пак е фанатизиран член на БСП (БКП). Партия, която е хвърляла живи хора на прасета в Белене.


17 Август 2019 16:38 | ГЕРБ КРЕСНА
Оценка:
0
 (
6
 гласа)

КОЛЕТЕ ВСИЧКИ ЖИВОТНИ СКОРО И ДРУГИ ВИРУСИ ЩЕ ПЛЪЗНАТ, НЕ КУПУВАЙТЕ ЗЕЛЕНЧУЦИ ОТ БОРСАТА!!! ИМАТ ЗАРАЗА ВЗЕМАЙТЕ МЕСО И ЗЕЛЕНЧУЦИ САМО ОТ ГОЛЕМИТЕ ВЕРИГИ АЛАРМИРАТ ОТ ГЕРБ.


17 Август 2019 19:35 | Grob
Оценка:
2
 (
4
 гласа)

За колите гробарите, не праетата


17 Август 2019 19:44 | старогражданин
Оценка:
1
 (
1
 гласа)

Замълчете, кой не е клал прасе в топло време- нищо не знае. Обменяйте опит да не пропадне и това действие. Баща ми казваше:Най-лесно е бедния да стане още по-беден. Молебен. Знаете за какво. С уважение към всички.


17 Август 2019 19:46 | Иван
Оценка:
3
 (
3
 гласа)

Никой не коли лъже кмета заплашили са го да му затворят магазина от хеи продажник


17 Август 2019 19:48 | Кирчо
Оценка:
1
 (
3
 гласа)

Лъжат за тези 300 лв не се връзвайте никой от русенско не е взел


17 Август 2019 19:52 | Тони
Оценка:
3
 (
5
 гласа)

ДА НЕ СЕ КАНДИТИРА ТОЯ ПРОДАЖНИК ВЪОБЩЕ ГЕОРГИЕВ ПРЕДАДЕ КРЕСНА НЯМА ДА ГЛАСУВАМЕ ЗА ТЕБ


17 Август 2019 20:53 | кресналия
Оценка:
1
 (
1
 гласа)

Няма политически PR ли, ми декларацийката кво беше, наздравица ли ??


17 Август 2019 21:23 | zapoznat
Оценка:
3
 (
3
 гласа)

"..... ще получат по 300 лева и пълна дезинфекция..... "----спомняте ли си песента: "Лажи, лажи Вере.... "?..... ИЗОБЩО НИКОЙ НЯМА ДА ПОЛУЧИ ТИЯ 300 ЛЕВА!!! ....с мнооооого редки изключения-----тия във властта ще се облажат с паричките за всички!!!
За информация ползвайте телефоните си да звъннете по селата от Сев. България дето вече им загробиха животните и ги попитайте колко пари са им дали? Отговорите, които ще получите са, че не само не са получили ами сами са си платили дезинфекциите!!!


17 Август 2019 21:50 | старогражданин
Оценка:
2
 (
2
 гласа)

Оставка на министърката. Различни срочни наредби и условия за компенсиране. Липса на логика в новите огнища на епидемията .Някой нещо крие. Ще се коля и през септември, а умъртвяване може и през октомври. Дали ще има липса на равнопоставеност не се знае, но има основания за съмнения. Планиран хаос. Възможно е, ако има условия. Няма ли?


17 Август 2019 21:56 | Тъпо
Оценка:
1
 (
1
 гласа)

Явно сте взели телефонния указател и сте звъняли на случайно избрани абонати, за да ги питате дали са им дали 300 лева обезщетение ???Да не сте телефонни измамници???? Смешни ставате вече с тея провокации. Парите ще се платят. Може и със закъснение да е, но ще платят. Знаят какво ще последва ако не платят. Няма да смеят, защото кмета на Кресна ще организира кресненско -национално въстание.


17 Август 2019 22:09 | Кире
Оценка:
2
 (
2
 гласа)

Мижи кьорчо да те лажем . Абати и кметовете ебати и държавата


17 Август 2019 22:25 | До шопара
Оценка:
0
 (
2
 гласа)

Как ти отива името Дано ти е истинското


17 Август 2019 23:26 | Кирил
Оценка:
2
 (
2
 гласа)

БОЙКО СПРИ ГИ ТЕЗИ СЛУЖБАРИ НАТЕГАЧИ ДА ТОРМОЗЯТ ХОРИЦАТА С ТИЯ ЗДРАВИ ПРАСЕНЦА ТЕ НА ТЕХ РАЗЧИТАТ ТЕ НЯМАТ ФРИЗЕРИ ТЕ ЧАКАТ ЗИМАТА НАЛИ И ТИ СИ ЯЛ ФИЛИЙКА С МАС НЕ ИМ ВЗИМАЙТЕ ФИЛИИКИТЕ И НИЕ СМЕ ГЛАСУВАЛИ ЗА ТЕБ НО ТЕЗИ ЧИНОВНИЧЕТА ЩЕ ВИ ИЗГУБАТ МЕСТНИТЕ ИЗБОРИ А ТЕ СА НАЙ ВАЖНИТЕ КОЙТО ВЛАДЕЕ ОБЩИНИТЕ ПОСЛЕ ПЕЧЕЛИ ДРУГИТЕ ИЗБОРИ ВСЕКИ ВТОРИ СОФЯНЕЦ ЧАКА С НЕТЪРПЕНИЕ СВАДБЕНИТЕ СВИНСКИ РИТУАЛИ ПО СЕЛАТА ТА НЕ РАЗЧИТАЙ НА ПОБЕДА АКО СА БОЛНИ ДА ГИ ОНИЩОЖИМ НО ЗДРАВИ ТОВА Е ПРЕСТЪПЛЕНИЕ ЩЕ ЗАВЕДЕМ ДЕЛА


18 Август 2019 02:50 | Кире
Оценка:
-2
 (
2
 гласа)

На шопара да му лижеш чепара . С поздрав за интелегентният Цървул.


18 Август 2019 07:23 | старогражданин
Оценка:
-1
 (
1
 гласа)

Комунета, не вкарвайте Кресна в най-лошия сценарий. Тези, които запалиха магистралата в Дупница нямат за цел стабилност на държавата. При протести и тапи на Е-79 ще гори и сухо и сурово. Така, както упорито ще криете прасета, така и ще усетите и предозиране на държавна стабилност. Напрежението е вече с месеци и все ще избие на някъде. Коляйте си прасетата, защото от утре тръгва валяка.


18 Август 2019 09:24 | Тони
Оценка:
1
 (
1
 гласа)

Ще те мачка теб валяка бе службарче


18 Август 2019 15:48 | старогражданин
Оценка:
1
 (
1
 гласа)

Подиграваш се със 72гошен техник, който 15мин. след горния ми коментар вече поливаше цял декар зеленчуци с изворна вода. Дебит половин тон на час. Ти си пиеш кафето в 9, 24ч., а аз съм станал в 5ч. И така е цяло лято.
Имам образцов свинарник за две прасета, но вече нямам ръце и крака. Но не се предавам на съдбата, та камо ли на такива като тебе. НЯМА ВРЪЩАНЕ НАЗАД. КАЖИ МУ ПЪРВО НА ГЕОРГИЕВ!!!


19 Август 2019 07:49 | старогражданин
Оценка:
0
 (
0
 гласа)

Днес, понеделник, е ден за оперативки и среди и заседания и с участието на народните представители. Така е вече 30 години. Ако има нещо за медиите се научава късно вечерта или във вторник. Ако има анализи на медиите те са в сряда-четвъртък. В събота и неделя са срещите вътре в партиите и то по изборно време. При нормални условия дори и тогава август е месец за почивки. Чак след 15-ти септември започват публичните изяви.


19 Август 2019 08:26 | старогражданин
Оценка:
0
 (
0
 гласа)

Да, ама не! Събитията вътре в Герб, а итези в БСП вещаят дълга политическа криза. Чумата и пожара в Дупница вещаят международно наблюдение на поне 6 държави. Като начало на топа на устата отива кмета Георгиев. След него ...Бисер Михайлов. Ако го оставят сам, заети с други неотложности. "Бисере, тия шарлатани ще си измият ръцете с тебе! ". Колко съм бил актуален преди поне една година. Дано не съм прав.


19 Август 2019 17:48 | старогражданин
Оценка:
0
 (
0
 гласа)

Чак след ликвидирането на прасетата от типа"заден двор" в цялата област може да се говори за успех. След два-три дни ще се разбере дали наистина е имало успех в Кресна. Ще поживеем, ще видим.
Вашият коментар

ВАЖНО! Правила за публикуване на коментар
Име
Коментар