Новините на югозападна България
Завръщането! Женствени обувки с котешки ток хит на 2018   
   РегистрацияЗабравена парола

От 40 до 60 лева е цената на широколистните дърва, закупени от временен склад в гората на територията на ЮЗДП


22 октомври 2019 15:42   3633 прочитаМежду 40 и 60 лв. е цената на пространствен кубичен метър широколистни дърва за огрев и от 22 до 31 лв. за иглолистните, закупени директно от временен горски склад на територията на ЮЗДП. По-висока е цената единствено в Благоевград, където в централния склад на горското стопанство в града дървата се предлагат нацепени и нарязани.

При закупуване на дърва по такса „на корен” цената на кубик иглолистни е в границите от 7 до 10 лв. за различните държавни горски и ловни стопанства, а на широколистните – от 15 до 22 лв. Тази възможност е предвидена за жителите на малките населени места, които желаят сами да си добият дърва, ако са включени в изготвените от кметовете списъци.

19 367 домакинства в Югозападна България вече са осигурили отоплението си за зимата. Заплатени и издължени от склад са общо над 152 600 пр. кубични метра дърва за огрев, показва справка на ЮЗДП към 21 октомври. Най-много дърва са предоставили „ДЛС Дикчан” – 25 600 пр. куб. метра, „ДГС Гърмен” – 20 480 кубика, „ДГС Елин Пелин” – 12 330 куб. метра, „ДГС Гоце Делчев” – 10 680 куб. метра и др.

В периода на снабдяване на населението с дърва за огрев се увеличават и опитите за незаконни сечи. Служителите на ЮЗДП осъществяват непрекъснат контрол за предотвратяване на посегателствата от горите. Само за изминалата седмица горските надзиратели от териториалните поделения са съставили 13 акта за незаконна сеч и транспортиране на дървесина без контролна горска марка и превозен билет. Задържани са 10,3 пр. куб. метра дърва за огрев и 1 моторно превозно средство.

Още за: ЮЗДП  цена  дърва Още от: Общество

Добави/гласувай в Свежо   Сподели във Фейсбук Запомни    За печатВашият коментар

ВАЖНО! Правила за публикуване на коментар
Кирилизация
<- ползвайте ЗАДЪЛЖИТЕЛНО ако нямате кирилица

ИмеКоментар

Въведете кода от картинката

    
Информационна агенция STRUMA.COM - първи в новините на югозападна България. STRUMA.COM е запазена марка и като независима медия няма никаква връзка с други печатни и електронни медии със същото или подобни наименования.