Осветиха паметна плоча пред дома в Петрич на задушения от автомобилни газове Г. Данев

25 юли 2011 00:04   2 коментара   15159 прочита
Съпругата Мия благодари на дружество “Тодор Александров” за жеста и обяви, че ще дари ценен архив
Съпругата Мия благодари на дружество “Тодор Александров” за жеста и обяви, че ще дари ценен архив


Съпругата Мия благодари на дружество “Тодор Александров” за жеста и обяви, че ще дари ценен архив

Отец Живко освети паметна плоча пред дома на известния петрички емигрант и основател на македонското дружество “Тодор Александров” в Брюксел Георги Данев, който почина при нелеп инцидент през 2009 година. През уикенда пред къщата му на улица “Струмешница” в Петрич се събраха десетки негови приятели, родственици и съидейници. Присъстваше и съпругата му Мия.

Членът на ВМРО дружество “Тодор Александров” Тодор Тараков заяви пред присъстващите: Георги Данев е роден на 22 август 1935 година в родолюбиво семейство на българи - бежанци от Егейска Македония. От родителите си е възпитан в дух на трудолюбие, честност и любов към родината. Несъгласен с политическите промени в България и установения еднопартиен режим, през 1955 година Георги Данев поема по тежкия път на емиграцията.

Преминава нелегално през границата и попада в гръцките затвори и емигрантски лагери, където е подложен на редица изпитания на духа. През април 1957 година се установява в Белгия и същата година заедно с друг петричанин - Коста Маринополиев, се нарежда сред основателите на македонското дружество “Тодор Александров” в Брюксел.

През годините той многократно е избиран за председател и секретар на дружеството. Поддържа тесни контакти с последния водач на ВМРО - Ванче Михайлов, и лично от него е натоварен със задачата да организира разпространението на неговите спомени по всички важни световни библиотеки. В годините, когато в България и Македония ВМРО е тема табу, а нейните последователи са подложени на жестоки репресии, Георги Данев смело и всеотдайно отстоява нейните идеали.

През 1988 година заедно със семейството си се установява в Торонто, Канада, където продължава да развива своята патриотична дейност. След демократичните промени в България често се завръща в родното си място и установява активни контакти с възстановената ВМРО. Открит и последователен в общуването си с по-младите членове на организацията, той се превръща в техен любимец. При нелеп инцидент - задушаване в дома си от газовете на автомобила, паркиран в гаража му, на 1 февруари 2009 година неочаквано си отива от този свя”.

Съпругата Мия благодари на петричкото дружество “Тодор Александров” и на десетките приятели и съидейници за жеста и признателността към съпруга й. Тя обяви, че ще дари ценни архивни документи и кореспонденцията на Георги Данев с Ванчо Михайлов на Тодор Тараков, който по всяка вероятност ще остави дарението в Градския исторически музей.

На освещаването присъстваха още Методи Бисерков, председател на дружество “Тодор Александров” в Петрич, Петър Бръчков, Димитър Главчев и др.

След освещаването отец Живко отслужи панихида в черквата “Свети Никола” в южния град.


Още за: Г. Данев   плоча   освещаване   Още от: Общество

Принтирай статия
2 коментара
25 Юли 2011 10:56 | Стоян
Оценка:
8
 (
8
 гласа)

Поклон пред паметта на г-н Георги Данев. Той заслужава тази почит!


25 Юли 2011 14:04 | Македонски
Оценка:
7
 (
7
 гласа)

Ти винаги ще останеш в нашите сърца ПРИЯТЕЛЮ ГОШЕ Твоя земен път беше много труден -Но той никога няма да буреняса! Твой приятел и съратник-войвода
Вашият коментар

ВАЖНО! Правила за публикуване на коментар
Име
Коментар