ОС- Благоевград прекрати „Гражданско сдружение за защита на основни индивидуални човешки права“

07 август 2020 06:09   7 коментара   4683 прочита


Основната цел на сдружението е защита на македонците и други етнически малцинства в България, ДАНС, ВМРО скочиха срещу регистрацията  

 

По искова молба на Окръжна прокуратура – Благоевград съдът се е произнесъл с решение за прекратяване на „Гражданско сдружение за защита на основни индивидуални човешки права“, учредено през м. август 2019 г. 

На 21. 08. 2019 г. било проведено събрание за учредяване на сдружение с нестопанска цел - „Гражданско сдружение за защита на основни индивидуални човешки права“. Съгласно приетия устав, основната му цел била „защита на човешките права на македонците и други етнически малцинства в България“. В него били визирани и средствата за постигане на набелязаните цели. С акт на Агенция по вписвания била извършена регистрация на сдружението със седалище в гр. Благоевград. 

Преценявайки съдържанието на устава, съдът е намерил, че са налице предпоставки за прекратяване на сдружението, с мотива, че част от формулираните в устава му цели и средства противоречат на Конституцията на Република България. Върховният закон на страната забранява привилегии, основани на народност, етническа принадлежност, произход. Целите, посочени в устава на сдружението, обаче внушават съществуването на етноси и призовават за защита в частност и отстояване на македонския етнос, чрез вписаните средства – отстояване и защита на македонската кауза. Така представена дейност на сдружението е насочена срещу единството на българската нация и териториалната цялост на страната ни като основен конституционен принцип. Наред с това се прави внушение за наличие на лишен от права малцинствен етнически етнос в Република България или друг такъв етнос, нуждаещ се от различна от държавната и институционалната защита по Конституция. 

По същество призивът към отстояване и защита на самоопределилите се като македонци лица, с визираните цели и средства за постигането й, са насочени както срещу единството на българската нация, така и срещу териториалната цялост на страната. Същевременно само на политическите партии са присъщи цели и действия, които се отнасят до промени относно унитарния характер на държавата, териториалната цялост и единството на нацията. Съгласно Конституцията, същите на могат да бъдат упражнявани от граждански сдружения. 

С тези мотиви съдът е решил да се прекрати Сдружение за осъществяване на общественополезна дейност „Гражданско сдружение за защита на основни индивидуални човешки права“. 

Решението подлежи на обжалване в законоустановения срок пред Софийски апелативен съд. 

Припомняме, че през 2019 -та бяха регистрирани две сдружения, свързани с македонисти  Това стана  за първи път и очаквано предизвика реакция на ВМРО, а лидерът и вицепремиер Красимир Каракачанов сезира бившия главен прокурор Сотир Цацаров.    ДАНС. също изтотвили справка до главпрокурора . 

Цацаров е изпратил справката от ДАНС на окръжната прокуратура в Благоевград. След направена проверка.    е внесено искане в съда за заличаване на регистрацията на Гражданско сдружение за защита на основни индивидуални човешки права. Основание за това е дейността на сдружението, която противоречи на конституцията, на законите и на добрите нрави, категорични  са от държавното обвинение, според които дейността на това сдружение е насочена срещу единството на  на нацията. и съществуването му нарушава конституцията  
Това сдружение е учредено на 21 август 2019 г. със 7 учредители и седалище в Благоевград, а негов председател е Атанас Мазнев. Няколко от членовете му са от Благоевград, останалите – от села в община Симитли. П. Попов  

7 коментара
07 Август 2020 08:22 | Благоевград
Оценка:
-9
 (
9
 гласа)

Терорът над хората с македонско съзнание в Пиринска Македония продължава и до днес.


07 Август 2020 09:11 | ���. K������� ������
Оценка:
10
 (
10
 гласа)

ДО ГОРНИЯ ДЕБИЛ- ТЕРОРЪТ В МАКЕДОНИЯ НАД ХОРАТА С БЪЛГАРСКО СЪЗНАНИЕ НЕ Е СПИРАЛ!!!


07 Август 2020 17:30 | O����
Оценка:
3
 (
3
 гласа)

Соросоидите от съответните институции регистрирали това движение незабавно да бъдат уволнени


07 Август 2020 18:33 | бай йордан гайдарджията
Оценка:
-1
 (
5
 гласа)

от македонец бугарин не става и точка


07 Август 2020 18:37 | Браво,бай йордане
Оценка:
4
 (
4
 гласа)

Прав си оти дека сите макьедонци са бугаре!!! Евалла ти за извода! Ти го рече!


07 Август 2020 19:24 | O����
Оценка:
3
 (
3
 гласа)

Бай Йордане кога кухата ти глава ще уври че македонец и българин е едно и също


09 Август 2020 07:12 | ке
Оценка:
0
 (
0
 гласа)

Ке
Вашият коментар

ВАЖНО! Правила за публикуване на коментар
Име
Коментар