Ќовините на югозападна Ѕългари€
“ежки дни за ƒеси —лава! “€ огромна си стои вкъщи, Ѕлагой вилнее по кръчмите (‘ото)  
   –егистрац舫абравена парола

ќпераци€ "јфриканска чума" в  ресна приключи! »зклаха 209 прасета в 160 къщи


20 август 2019 12:34  14 коментара   19040 прочита“ърговците в —андански с печалба, скочи продажбата на фризери


ќпераци€ "јфриканска чума" в  ресна приключи. 209 прасета от 160 къщи б€ха изклани, заради откритото в реката край града заразено, мъртво прасе. ¬чера и днес до обед екипи на агенци€та по храните и общината обиколиха 160 семейства, в чийто дворове има регистрирани домашни свине. ѕреди час агентите на ЅјЅ’ - Ѕлагоевград приключиха с дезинфекци€та на дворовете в  ресна.

"ќпасени€та на хората са как ще съхран€т месото, защото това е клане по никое време, не е лесно, тъй като са ги отглеждали с месеци, а се налага да ги закол€т преждевременно", каза вчера кметът Ќиколай √еоргиев и благодари на кресненци за добросъвестното изпълнение на разпореждането.

≈кстрената ситуаци€ по клането на прасетата донесе печалба за търговците в —андански, които отчитат сериозен ръст в продажбата на фризери. ’ората купуват фризери, за да замраз€т месото от ненавременно закланите свине.  метът на  ресна също направи поръчка за фризер, който ще предостави на родителите си.

ѕрипомн€ме, че операци€та започна след като в кра€ на миналата седмица установиха јфриканска чума в близост до града. ѕървоначално паниката бе страшна, но в последствие хората се успокоиха. “е се ще получат по 300 лева обезщетение от държавата.

ћарти »ванов

ќще за: операци€   ресна  прасета ќще от: ќбщество

ƒобави/гласувай в —вежо   —подели във ‘ейсбук «апомни    «а печат


14 коментара

20 август 2019 13:38 |  арикатури
ќценка:
1
 (
11
 гласа)

ѕриключи и анкетата направена от общинските служители. ѕовечето въпроси в анкетата б€ха свързани относно техни€т работодател кмета. јнкети се прав€т от независими организации, за да може анкетираните да не се страхувате да дават обективни отговори.  арате си € като през комунизма. јко н€кой си позволи да каже нещо против местната власт и аха сте готови да го хвърлите на кучетата. ќказа се, че 62. 3% са доволни от кмета. јнкетираните баби и д€довци по селата даже не се сещат кой е кмета на ќбщина  ресна, каму ли да имат впечатление от свършената от него работа. »нтересбото е, че н€ма и следващ въпрос. «ащо са доволни? ѕовишил е жизнени€т им стандарт на живот и вече не изкарват месеца с 200 лева? Ќамерил е инвеститори и е развил икономически общината и сега децата им ще се приберат от чужбина? »ли 70 годишните д€довци и баби от селата са доволни от него, защото е асфалтирал с 3 сантиметра асфалт 10 улици в град  ресна и е вкарал футбола в по-горна група? —игурно заради козунаците и €йцат


20 август 2019 13:45 | старогражданин
ќценка:
-5
 (
9
 гласа)

209 прасета не са 135. ѕочти съм готов да приема, че това е успех преди всичко на хората на  ресна. »ма бъдеще в този хубав край.


20 август 2019 13:52 | старогражданин
ќценка:
1
 (
5
 гласа)

ƒайте си почивка на политическото за€ждане поне до недел€. ѕрежив€ли сте гол€мо изпитание. ћолебен.


20 август 2019 14:09 | %
ќценка:
1
 (
1
 гласа)

 ато се прави анкета, на всеки въпрос има отговори, които общи€т им брой не тр€бва процентово да е нито над 100%, нито под 100%.. ќт всичките ви извадени въпроси в медиите н€ма нито един въпрос, който като сметнеш отговорите на анкетираните, общи€т сбор да е равен на 100%. » това ми било пр€ка демокраци€.


20 август 2019 14:32 | галап
ќценка:
0
 (
0
 гласа)

Ќа въпрос "ѕромени ли се състо€нието на селището, в което живеете през последните 2-3 години", 12, 6 процента от анкетираните сочат, че промените са много, 51 % отговар€т с "ѕромени се малко" и едва 3, 6 на сто от гражданите твърд€т, че пром€ната е негативна и към по-лошо. ќбщо- 67%

62, 3 % от гражданите на общината оцен€ват работата на кмета с максималната в проучването оценка "ƒобра" и едва 7, 7 % са на противното мнение. — "не знам" отговар€т 13, 3 %= 83% . ѕоложението с удовлетвореността от работата на общинската администраци€ изразено в проценти е следното: 46, 2 % дават най-добрата възможна оценка "ƒобра", 20, 5% € оцен€ват със "—редна", а "слаба" посочват 8, 8 % от анкетираните=75, 5% .

91 % от гражданите на община  ресна одобр€ват напълно запазването на самосто€телността на ¬и   ресна и едва 2, 1 % са на противното мнение=93, 2% .ƒопитването е на едиколко си на 100, а в тази анкет€ н€ма нито един зададен въпрос със сто процента отговори. ћанипулатори


20 август 2019 16:14 | »ван
ќценка:
10
 (
10
 гласа)

÷яЋј ЅЏЋ√ј–»я ≈ ѕќ“–≈—≈Ќј ¬ Ћё„»“≈ЋЌќ » —ќ‘»яЌ÷»  ј  ћќ∆≈ ƒј —≈ ”Ѕ»¬ј“ «ƒ–ј¬» ∆»¬ќ“Ќ» ¬„≈–ј ¬  –≈—Ќј 50  ќЋ» ∆јЌƒ–јћ≈–»я ¬—я јЎ ќ“»¬ј“ Ќј ¬ќ…Ќј »«ѕЋјЎ»’ј Ѕ≈ƒЌ»я Ќј–ќƒ≈÷. Ѕќ… ќ «јѕќћЌ» “≈«» ѕ–ј—≈“ј » “»я Ѕј’ Ћ» —ј “» »«яƒј’ј √Ћј¬ј“ј Ќј ѕ–≈ƒ—“ќяў»“≈ »«Ѕќ–» «ј «ј ƒј √”ЎЌј“ Ќя ќ… ћ»Ћ»ќЌ — ”∆ ќЅ≈«ќѕ≈–ќ«я¬јЌ≈ Ѕќ… ќ ƒ≈ѕќƒј“»  ћ≈“ќ¬≈ «јў»“≈“≈ ’ќ–ј“ј ќ“ “≈«» „»Ќќ¬Ќ»÷» ∆≈—“ќ ќ ў≈ ЅЏƒ≈“≈ Ќј ј«јЌ» ’ќ–ј «ј¬≈∆ƒј…“≈ ƒ≈Ћј ў≈ √» —ѕ≈„≈Ћ»“≈


20 август 2019 16:34 | янко
ќценка:
2
 (
2
 гласа)

јсен измъкна ли се?


20 август 2019 17:51 | јсен
ќценка:
-2
 (
2
 гласа)

»змъкнах се. ≈ла да се срещнем и ми кажи къде да се видим. √оре-долу съм те разбрал кой си. —коро ще се срещнем.


20 август 2019 20:25 | ƒо »ван
ќценка:
0
 (
6
 гласа)

»ване, »ване - да те “ј ќ¬ј който те хване . явно си комунистически кърлеж . ¬ съвременни€ св€т информаци€та е достъпна - стига да пожелаеш да се освидомиш . ¬ малка ћолдова са унищожени до сега 28. 240 прасета . ¬ –умъни€ има над 300 огнища на јфриканска чума и всичко се унищожава по начина възприет от ≈вропейски€ съюз . “очно това прави и Ѕългари€ . » не подвеждай »ване хората да завеждат дела в съда - защото ще ги загуб€т . ≈вропейското законодателство »ване и такова - и Ѕългари€ е длъжна да го спазва - точка . “а »ванчо не подвеждай хората да ход€т на съд - лъжеш ги като комунист - лъготиш като другарката Ћъжа -  орнели€ Ќинова . –— . “олкоз по зле за хората ако съд€т държавата - а прасетата не им са регистрирани - драги ми »ванчо


20 август 2019 20:26 | янко
ќценка:
2
 (
2
 гласа)

’а, ха, ха кой плашиш јсенчоооо, радвай се че се измъкна и пълни търбуха са по цела  ресна има месо. ’и, хи, хи.....


20 август 2019 22:58 |
ќценка:
0
 (
0
 гласа)

≈й  ълми и ÷уфи не съм ги виждал ти€ дни да не направихте н€ко€ бел€


21 август 2019 06:27 | “рапер
ќценка:
1
 (
1
 гласа)

“о€ глътнипишльо јсен го виждах не къде.


21 август 2019 07:23 | старогражданин
ќценка:
1
 (
1
 гласа)

ѕрепоръчвам на  ресна местно управление без участието на √ерб и Ѕ—ѕ. Ќе се знае кога ще бъде следващата стати€ за  ресна, затова се включвам. –азгледайте управлението на град —тралджа, ямболско.
√ерб и Ѕ—ѕ си имат вътрешни проблеми и са в мъгла в големите градове, та да мисл€т за малките. —амо конфронтации на бизнес основа .ƒругото е думи. ћного думи.


21 август 2019 11:45 | јсен
ќценка:
-1
 (
1
 гласа)

 р.. чо защо не се срещнем като си толко смел бе ћишок, ама зад лаптопа е по лесно да пишеш с късите ръчички... аиде да те вида дали си курназ- или си мишок в трици
¬аши€т коментар

¬ј∆Ќќ! ѕравила за публикуване на коментар
 ирилизаци€
<- ползвайте «јƒЏЋ∆»“≈ЋЌќ ако н€мате кирилица

»ме оментар

¬ъведете кода от картинката

    
»нформационна агенци€ STRUMA.COM - първи в новините на югозападна Ѕългари€. STRUMA.COM е запазена марка и като независима меди€ н€ма никаква връзка с други печатни и електронни медии със същото или подобни наименовани€.