Опашки на „Кулата“ заради оспорените в съда проверки за неплатени глоби

02 септември 2020 20:30   2 коментара   5744 прочита


Огромни опашки от коли и камиони се образували днес на ГКПП „Кулата-Промахон“ на влизане в България. Шофьор сигнализира за тапата на границата и съобщи, че за преминаване се чака по час и половина, а проверката на една кола отнема по 5 минути. В същото време, по пътя до граничния пункт трафикът не е натоварен и забавянето се случва само на самия ГКПП.

ВиОсновната причина за струпването на коли са проверките за неплатени глоби, за които юристи отдавна алармират, че погазват Конституцията и европейското право и бяха атакувани в административните съдилища и пред Конституционния съд.

Срещу практиката на МВР, въведена това лято – да не се допускат да преминат границата коли, в които има хора с неплатени пътни глоби, вече са заведени три дела пред Върховния административен съд, Административен съд София-град и Административен съд – Благоевград. Но досега по нито едно няма произнасяне и докато съдът се бави, граничната полиция продължава да прави тези проверки и да затруднява преминаването на границата.

По едно от делата се иска от съда именно да разпореди преустановяване на неоснователното извършване на проверките при преминаване през ГКПП „Кулата“, но въпреки че то трябва да бъде разгледано в по-кратки срокове до момента и по него няма произнасяне.

Няма развитие и по делото в Конституционния съд, което започна по искане на омбудсмана Диана Ковачева.

Припомняме, че редът за преминаване на „Кулата“ от страна на българските власти често се нарушава, като условия за опашките създава и това, че никой не се грижи за подреждането на колоните с превозни средства.

От друга страна, автомобили често пререждат колоната и минават проверката с явното съдействие на граничните полицаи, което пък допълнително изнервя чакащите и е предпоставка за конфликти.

Подателят на сигнала за опашките днес също изтъкна лошата организация като една от причините за тях, като обясни, че след часове на пункта е отворена трета „колона“ за проверка на колите. Стига се до абсурдната ситуация чуждите граждани от държави от ЕС да преминават бързо през границата, а българите, които искат да се завърнат в родината си, да чакат дълго, заради подлагането на проверка на шофьора и пътниците за неплатени пътни глоби.

П. Пенева


Още за: опашки   камиони   Кулата   Още от: Общество

Принтирай статия
2 коментара
02 Септември 2020 21:19 | ...
Оценка:
2
 (
4
 гласа)

Възползват се да нарушават правилата докато текат делата... жалка картинка


02 Септември 2020 21:48 | ИВАН
Оценка:
3
 (
5
 гласа)

КОЙ Е ТОЗИ БЪЛГАРИН КОЙТО ЖЕЛАЕ ДА СЕ ПРИБЕРЕ В БЪЛГАРИЯ
Вашият коментар

ВАЖНО! Правила за публикуване на коментар
Име
Коментар