Омагьосаният кръг и безхаберието на политическия ни елит! Съветниците от ГЕРБ в ОБС Благоевград - услужливата патерица в скандално провалящия се избор на председател!

08 декември 2019 12:59   34 коментара   9821 прочита


6 избора една от най-големите групи в местния общински съвет само подпомага кандидатите, без куража да излъчи свой...

Съветниците на най-голямата политическа партия в Благоевград ГЕРБ изненадаха с индиферентното си поведение в залата на местния общински съвет, където в продължение на няколко сесии ставаме свидетели на провален избор на председател, провалени договорки и смехотворни ситуации.

ГЕРБ не събра куража до момента да излъчи свой претендент за поста, независимо, че е най-голямата парламентарно представена група. 6-тимата и съветници подкрепяха услужливо претенденти от другите партии, оставайки безмълвни след всеки провал.

Тактическо мълчание или безразличие към случващото се е поведението на герберите в ОБС Благоевград, които в момента се явяват единствено като услужлива "патерица", подкрепяща избора на ОБС шеф в един силно осакатен откъм политици и политика общински съвет.

Разнородният му състав роди само безумия, тарикатлъци и безхаберие по отношение на работата в община Благоевград и безотговорност около ангажиментите им пред тези, които ги изпратиха там. 6 пъти за поста като кандидат се явява Рашко Динков от БЗНС Александър Стамболийски.

Изборът му пропадна след конкуренция с Андон Тодоров, Любен Милев, Албина Анева и д-р Теодор Велчев от "Глас Народен". Нито един от кандидатите не успя да събере нужния брой гласове и да заеме поста на председател на ОБС Благоевград.

БСП се отсрами с Любен Милев, номинирайки го за кандидат, но останаха разгромени от претърпяния крах и събраните едва 9 гласа за лидера на столетницата в Благоевград. Явно е, че унизителния резултат ги спря от по нататъшно участие в избора на председател.

От битката се отказа и Андон Тодоров от ПП "Партия на Зелените", който до момента е получил най-много от гласовете на съветниците, 1 глас не му достигна да спечели избора. Опита втори път и след като не се получи, абдикира от надпреварата - засега. Някой казват, че Тодоров стратегически наблюдава случващото се и отново ще щурмува поста в подходящ момент.

Крайно незадоволителен бе резултатът и на адвокат Албина Анева, която бе номинирана за поста от Андон Тодоров. Стратегическото му предложение вероятно целеше да свари Анева неподготвена, така, че да я демотивира с ниския изборен резултат за по-нататъшно участие в надпреварата. За нея гласуваха 6 от съветниците в местния общински съвет.

Според коментарите, миналата седмица, заявил се за участие бе и войводата Иван Ризов, но явно след совалки насам - натам е установил, че участието му ще е безсмислено, тъй като няма да получи подкрепата на голяма част от общинските съветници, затова той не участва в надпреварата в петък.

Дотук по-голямата част от кандидатите за поста са от така наречените стари играчи с по няколко мандата в местния ОБС. Рашко, Албина, Андон Тодоров са сред съветниците, които имат най-голям стаж в парламента.

Изненадващо като кандидат за поста бе номиниран и д-р Теодор Велчев от ПП "Глас Народен". Той е съветник за първи път, не е омърсен от игрите на ветераните в ОБС, затова предложението бе намерено за изключително консенсусно от част от съветниците.

Велчев удари в земята с резултата лидера на БСП Любен Милев и адвокат Анева, като спечели 14 от гласовете на съветниците. След номинацията и гласуването д-р Велчев заяви, че се е кандидатирал воден от идеята, с която е влязъл в местния ОБС, да помага на благоевградчани, при това безплатно.

Хирургът заяви, че е готов да работи без пари като председател, тъй като имал добра работа, успешна кариера и заплатата му в ОБС Благоевград в никой случай не е самоцел. Всъщност Велчев бе единственият съветник, осмелил се да отправи предизвикателство към останалите си колеги, засягайки темата с възнаграждението им.

6-ти пореден провал в избора на ОБС видяхме този петък, следващото представление е на 13-ти декември. Гледайки случващото се в залата на ОБС в "междучасието", докато се подготвяха бюлетините за избора, оставахме омерзени от хистеричните совалки на определени типове, извън ОБС, които щъкаха като обезумели от човек на човек, за да лобират за избран кандидат.

Стратезите на проваления избор търгуваха със седмици, предлагаха се, договаряха се и накрая се предаваха взаимно. И всичко това за благинките, на които се надяват, ако си осигурят председателския пост. Няколко пъти се смяхме с изпълненията в новия общински съвет, вече обаче картинката е отчайващо тъжна.

Събрани от кол и въже общински съветници показаха, че народът на Благоевград е последната им грижа. Ежбите и игрите им в общинския съвет за сфери на влияние и финансови облаги попариха надеждите ни, че този ОБС ще роди нещо добро за областния център. В цялата тази суматоха от "отстреляни" кандидати, кметът Румен Томов се явява като безмълвен наблюдател, който не успя, въпреки опитите, да овладее разнородния общински съвет.

При едно от гласуванията, чувайки резултатите, кметът само махна отчаяно с ръка, подшушквайки нещо на колегата си Ясен Попвасилев. Това бе отчаян коментар за безумните действия на народните избраници. В крайна сметка тези парламентаристи, блокират и неговата работа като новоизбран кмет на града.

Следващата седмица шоуто ще продължи, с нов избор и вероятно нови кандидати. Говори се, че е дошло времето ГЕРБ да извади свой кандидат и това щял да бъде съветникът Кирил Илиев. Не е ясно дали Рашко Динков спира с участието си. Какво ще е поведението на групата на експредседателя Радослав Тасков и другата голяма група от съветници на БСП.

Не е ясно какво ще измъдрят стратезите тази седмица и кои още ще се включат в надпреварата. Разговаряйки с част от народните ни избраници обаче оставаме с убеждението, че и тази седмица председател няма да има. Гласува се напук - Да не е Рашко Динков, да не е Андон Тодоров, да не е Анева, а защо да е и новият съветник д-р Велчев.

Истинска революционна ситуация - старите не могат да управляват по новому, не могат да родят нещо позитивно, но и не дават път на младите. И така попадаме в един омагьосан кръг от ежби, злоба и липса на всякаква политика, сред лица, които се провъзгласяват за политици.

ОБС заприличва на кръчма, в която който плаща поръчва музиката и ние сме длъжни да слушаме и гледаме политическата чалга в най-важния управленски орган на Благоевград. И пак се оказахме лоши пророци, когато написахме, че ще навлезем в "ерата на Христо Ковачки", най-възрастният съветник, който по право управлява съвета до избор на председател.

Добре се справя Ковачки в целия този хаос и циркаджийски номера. Много ще му е трудно обаче, на новоизбрания градоначалник Румен Томов, който не случи на съветници, с които трябва да управлява града цели 4 години. Ако не ги овладее на време, тези съветници, част от които попаднаха в ОБС случайно, с гласовете на благоевградчани, продали се за 50 лева, ще родят само неволи, неразбории и нищо добро за Благоевград.

Казано е, "народ, който избира да го управляват мошеници, интриганти, схемаджии не е за съжаление, той е съучастник. Безотговорната продажба на съвест доведе до унизителния спектакъл, който наблюдаваме повече от месец. Предизборните схеми, с които композираха общинския съвет, сега се прилагат и в избора на председател. Ще се нагледаме на посредствена агресивност и май отново ще имаме ялов общински съвет.

Призоваваме общинските съветници за повече разум и отговорно поведение на следващата сесия, защото това, което се случва освен, че изпра "мръсните им гащи" на улицата, унижава благоевградчани, които започват да си дават сметка, че са изпратили безхаберни и безотговорни хора да вземат важни решения за съдбините им- срещу заплата и още нещо..

П. Костадинов


Още за: съветници   зала   съвет   избор   Още от: Общество

Принтирай статия
34 коментара
08 Декември 2019 13:27 | костадин вовйвода
Оценка:
21
 (
31
 гласа)

за всичко е виновен костадин войвода, който от офиса си в София ни наложи задкулисно кандидати ивпрегнастарите си авери да ги прокарат, сега тези случайни кандидати и аверите му не могат да се справят със ситуацията, защото нямат капацитет, престиж и влияние в обществото и политиката


08 Декември 2019 14:02 | Служител
Оценка:
-4
 (
42
 гласа)

Кмета Томов как да овладее ОбС като все е почерпен и неадекватен.


08 Декември 2019 14:28 | старогражданин
Оценка:
-7
 (
27
 гласа)

Колкото беше естествен избора на Томов, толкова ще е естествен и избора на Председател. Без външна намеса Камбитов пак да е кмет. При слаб Герб и слабо БСП чудеса не стават съгласно човешката логика.
Изчакват да мине ревизията на кмеството за да елиминират групата на Камбитов като сериозен претендент и опонент. През това време всички остри камъни в съвета ще се заоблят до по-поносими форми. Между Анева е Гергана от Дупница виждам това, което отдавна е решено. Може да е и за добро. На фона на Камбитов.


08 Декември 2019 14:31 | ПРПРОЧЕСТВО
Оценка:
-1
 (
19
 гласа)

След някоя и друга година след като започнат разрушителните процеси в т. нар. Западна Европа ще се завърнат кадърните ни хора, които изгонихме и нещата ще се оправят. А тези всичките са с купени от циганите и неграмотните хора, продали гласа си за по 50 или 100 лв. Това прави 365 х 4 - 1460 . Като се разделят тези жалки 100 лв на дните и се вижда за какви жалки стотинки хората си продават гласа. Каквито гражданите, такъв и съветът. Все пак новият кмет е по-добре от крадливия Камба.


08 Декември 2019 16:13 | провал след провал
Оценка:
17
 (
25
 гласа)

Провалите на Костадин баш войвода в Благоевград:
първо, когато сдаде поста кмет се опита да наложи един зам. кметпо хуманитарните дейности, но той се провали
второ, опита се да разцепи БСП през 2011 г и подкрепи едно момченце за кандидат-кмет, извън БСП, а от една азбукарска формация, но и тогава се провали
трето, наложи задкулисно, от офиса си в София независим кандидат кмет-2019 г, като продаде, употреби и унижи БСП, но както виждаме вече и той е тръгнал да се проваля, въпреки, че спечели кметското място
ЕВАЛА БЕ КОСТАДИН ВОЙВОДА - РАЗСИПНИКА НА БСП В БЛАГОЕВГРАД


08 Декември 2019 16:20 | Станислав Милев
Оценка:
1
 (
11
 гласа)

Аз съм прасе


08 Декември 2019 16:27 | Сърфо
Оценка:
15
 (
31
 гласа)

За 4 години тия в ОБС заедно с тоя палячо кмета ще съсипат непоправимо нашия град. Ама ние си ги избрахме или “се продадохме”. Едни за 30-50лв други напук на Камбитов, кучката и Кенеди


08 Декември 2019 16:39 | старогражданин
Оценка:
2
 (
24
 гласа)

Потеклото на Томов не е от хора, които са съсипали Благоевград.


08 Декември 2019 17:07 | Pola
Оценка:
12
 (
16
 гласа)

Време е Мариета Димитрова да се отърси от комплексите и официално да синзаеме поста заместник кмет. Мъжо и Ше го направим градския шут, щото и без това и чеп за зеле не става от него. На Мариетка други мъже и вършат работа. Види се се овални ги люби.


08 Декември 2019 17:07 | Горна Джумая
Оценка:
18
 (
18
 гласа)

В залата много мирише на цървули.


08 Декември 2019 17:41 | Факт
Оценка:
16
 (
16
 гласа)

Защо се учудвате че разни хора без работа но с опит в купуване на изборите в кулоарите на почивките щькат и правят пазарлъците, нали така вкараха и съветниците, вижте кои са и не е ли жалко че тези ръководят съветниците.
08 Декември 2019 17:41 | старогражданин
Оценка:
0
 (
8
 гласа)

Коалицията около Президента е нещо повече от коалицията около Мая Манолова. Не е по силите на Паскалев да извърши местния преврат с местния ресурс. Почти без любезното съдействие на местното БСП. Дали ще могат да ги заобиколят?


08 Декември 2019 17:46 | на заем от друга медия
Оценка:
12
 (
16
 гласа)

Милев, вместо да консолидира мнозинство, си помисли, че вече е голям фактор и може да участва в управлението на общинските дела. Допусна много грешки, които са породени от личните му амбиции. С високо самочувствие тръгна да прави пазарлъци за председателския стол в ОбС, като си мислеше, че това е лесна работа и там само него чакат да посрещнат с празнична погача. Много бързо обаче старите вълци в овчи кожи му зашлевиха шамар, след който дълго време няма да се опомни.


08 Декември 2019 17:49 | Урваа
Оценка:
11
 (
17
 гласа)

кой е политическия елит, тоя сбироток, мама кажа, Васко Миладинов, Динко Рашков, Тонито Тодоржв, Албина Анева ли, или они неизвестници дето се водята съветници, аре стига сте писали за тия Л.... а, има по-вахни неща, голяма работа като няма председател, болине фаро


08 Декември 2019 18:48 | МИТКОВ
Оценка:
9
 (
11
 гласа)

НЕИЗВЕСТНИТЕ СЪВЕТНИЦИ СА ПО- СТРАШНИ И АЛЧНИ ОТ ИЗВЕСТНИТЕ ТАМ!


08 Декември 2019 18:51 | www.e-79.bg
Оценка:
10
 (
12
 гласа)

БСП изпада в тотална изолация, общинският лидер Любен Милев с куп грешки, породени от лични амбици!


08 Декември 2019 18:56 | ОИК
Оценка:
10
 (
14
 гласа)

Любен Милев получи едва 143 преференции на местните избори
Той е председател на БСП и беше водач на листата за съветници - без коментар...


08 Декември 2019 19:10 | старогражданин
Оценка:
-5
 (
5
 гласа)

БСП и коалиция са това, което реално са-9гласа. Герб и коалиция са 18гласа. За качеството като хора-Вие си преценявайте. Моделът "Цветанов" не се разбива по класическия начин. Лошото е, че вече говорят за модела"Борисов", а другия герой се покри. Без рестарт на Герб отиваме към следващите преврати. С любезното съдействие на посолствата и фондациите.


08 Декември 2019 19:19 | www.toppresa.com
Оценка:
13
 (
15
 гласа)

От друга страна БСП не се възползва да консолидира мнозинство в разноцветния Общински съвет заради липса на политическа зрялост. Общинският председател Любен Милев не се възползва да вдигне рейтинг, което беше задължително след смяната на кмета Атанас Камбитов и идването на новия кмет Румен Томов, който уж бил кмет от БСП, но на практика се разбра, че колко е на социалистите, толкова е и на другите партии, които твърдо застанаха на страната на Томов преди балотажа.


08 Декември 2019 19:28 | ангелче
Оценка:
8
 (
16
 гласа)

Като наблюдавам от небето-нещата с новия кмет тръгнаха по-зле от стария! Кой ако не Кмета трябва да създаде мнозинство, ама този хич и не вдява, а обкръжението му е само пияндурници и измамници-вижте кой шава в кулоарите на залата за сесии-Бриндо, Дончо, Кавазов и компания-все протежета на новия кмет!!! Докъде ще я докара с тези хора един господ знае! Със сигурност не ни чакат добри дни, но няма кой да чуе


08 Декември 2019 19:36 | запознат
Оценка:
9
 (
9
 гласа)

чета по форумите за новите съветници и изобщо не се чуда зашо не са избрали преседател вижте ги кои са единия бил комарджия некои от съветниците били безработни на едни жени от дончовата група мажете им били у затворо на бриндото жена му и се такива


08 Декември 2019 19:48 | Слави
Оценка:
-5
 (
9
 гласа)

Засрамете се съветници от ГЕРБ ! Още ли изпълнявате заповеди на Христина ? Какъв срам ! Боже пази ни !


08 Декември 2019 19:49 | www.e-79.bg
Оценка:
8
 (
8
 гласа)

Така на практика БСП изпусна шанса да събере хора и да е фактор. Явно личните интереси и жажда за голяма заплата са в основата на провала. Сигурно е едно, в БСП не е лесно да се работи, разделението е факт и проблемите назряват, още повече предстоят вътрешни общински избори, на които най вероятно ще дадат червен картон на сегашния лидер Любен Милев. Времето напредва и апетитите нарастват за шефският стол в червените редици, а желаещите не са никак малко, сред тях има сериозни имена и авторитети, в сравнение със сегашния водач.


08 Декември 2019 19:50 | Станчев
Оценка:
3
 (
3
 гласа)

Интересно, но от къде знаете, че Велчев не е омърсен и, че няма да се омърси в бъдеще?! Нека го подкрепят ГЕРБ и без това вуйчо му е дългогодишен шеф на Здравната каса назначен от ГЕРБ!


08 Декември 2019 20:01 | замазване на очи
Оценка:
4
 (
4
 гласа)

В НАЧАЛОТО ВСИЧКИ СА ЧИСТИ С АВТОРИТЕТ, СИЛНО ЖЕЛАЕЩИ ДОБРОТО НА ГРАЖДАНИТЕ, И ГОТОВИ НА ПАРИЧНА САМОЖЕРТВА! ХАЙДЕ, ПО-СЕРИОЗНО.....


08 Декември 2019 20:02 | Бай тодор
Оценка:
4
 (
4
 гласа)

След няколко месеца с кой ли ще се оправдавате?


08 Декември 2019 20:57 | Серафим
Оценка:
10
 (
16
 гласа)

Това заслужават благоевградчани, нека им е, защото за 50 лв. си дадоха г*за и сега вече няма пара, няма първи копки, няма инвеститори и култура. А Камбитов и Герб си гледат сейра, те нямат нищо общо с тези там и това е факт. Групата на Тасков също са пас и не искат да участват в тази пародия на комуноидната пасмина която управлява града.


08 Декември 2019 21:47 | Да
Оценка:
2
 (
6
 гласа)

Та нали и Тасков дълги години царуваше в местната власт! Сега да му мисли или да се подмаже, та да му се реализират бъдещите проекти.


08 Декември 2019 22:30 | Ивана
Оценка:
5
 (
5
 гласа)

Защо му е на един "неомърсен" и "добронамерен" доктор да се ИЗКУШАВА от ОбС и то от прецедателското място? Той може да е по- полезен за гражданите с професията си -леле.... ако е и безплатно!


09 Декември 2019 11:40 | До д-р Велчев
Оценка:
3
 (
5
 гласа)

Ще работи доктор Велчев без пари като председател, защото като лекар има добри доходи. А сега де чуденка. Или доктора не знае, че ако стане председател вече няма как да е лекар, председателството е щатна работа от 8 до 17. 30 часа. или си мисли Велчев че хем ще е дпредседател хем ще си е по цял ден на кабинета


09 Декември 2019 13:31 | Защо ли?
Оценка:
5
 (
5
 гласа)

Избирате Велчев и си получавате Илко Стоянов, който доста повдигна стандарта си на живот след като влезе в политиката! Точно на това се надяват и новите кадри в ОбС, а и някои от старите!


09 Декември 2019 13:32 | 3302 бъдещ кмет
Оценка:
2
 (
2
 гласа)

За да се избере председател на общината ще стане само на принципа
КОНКЛАВ/под ключ/ без ядене


09 Декември 2019 13:56 | ОТ ОБЩИНАТА
Оценка:
3
 (
5
 гласа)

НЕКА ОБЯСНИ ТОЗИ ДОКТОР КАК ЩЕ СТАВАТ НАЩАТА? ЩЕ РАБОТИ ПО ЦЯЛ ДЕН В ОБЩИНАТА- БЕЗПЛАТНО (от 8 до 17. 30ч), А ЩЕ ПОЛУЧАВА ЗАПЛАТА КАТО ДОКТОР, КОЙТО НЯМА ДА ИМА ВРЕМЕ ДА РАБОТИ В БОЛНИЦАТА.


09 Декември 2019 19:54 | РЕАЛИСТ
Оценка:
3
 (
5
 гласа)

ОСТАВКА И НОВИ ИЗБОРИ Е СПАСЕНИЕТО А ТОВА ЩЕ ИМ ПРАВИ ЧЕСТ.
Вашият коментар

ВАЖНО! Правила за публикуване на коментар
Име
Коментар