Окръжен съд Благоевград осъди Прокуратурата заради човек на Златко Баретата и му присъди 20 000 лева

28 септември 2020 10:47   1 коментар   9534 прочита


Ал. Христов обвинил прокуратурата в нанесени му страшни травми,станал мълчалив и затворен след арест  , а синът  му на 5 години преживял шок . 

Окръжен съд Благоевград осъди Прокуратурата на Република България по дело, заведено от Александър Христов, приближен до Златомир Иванов- Баретата.,разбра Struma.com  Според решението на съда, с действията си Прокуратурата е причинила неимуществени вреди от незаконосъобразно повдигнати и поддържани обвинения за извършване на тежки умишлени престъпления, за което Христов ще получи обезщетение в размер на 20 000лв. 

Припомняме, че при специализирана опреация на НСБОП и Столичната следствена служба, в началото на август 2005г. Александър Христов и още двама служители на митническата агенция "Лабекс" ООД, собственост на Златко Баретата, сочен като един от най-големите наркоразпространители в България, бяха задържани.

Бяха им повдигнати обвинения за ръководене и участие в престъпна група, създадена с цел контрабанда на стоки в големи размери. По данни на Върховната касационна прокуратура контрабандата е била извършвана чрез използване на фалшиви документи и данъчни престъпления. За да бъде разкрита престъпната мрежа са били претърсени и обискирани домовете на служителите в “Лабекс”, както и офисите на фирмата. 

След 3 дни прекарани в следствения арест, мярката за неотклонение на Христов е променена в "подписка", а на него му е забранено да напуска страната. През 2007г. той е бил привлечен като обвиняем по тежките престъпления, но 5 години по-късно бива напълно оправдан.

Въпреки краткия престой зад решетките, Христов претърпял сериозни неудобства, за което завел дело за обезщетение. Срамът и унижението от извеждането му от офиса в Кулата с белезници се отразил на цялото семесйвто, а в следствие на всичко преживяно, Христов станал затворен и мълчалив, не се усмихвал, а етикетът "престъпник", който всички му залепили, се отразил зле и на сина му, който по това време бил едва на 5 години.

Всички тези белези от действията на Прокуратурата, близкият до Баретата оценил на 60 000лв, но съдия Миглена Йовкова от ОС-Благоевград уважи иска частично и му присъди едва 1/3 от претендираната сума. Решението подлежи на обжалване пред САС 

П. Пенева  

1 коментар
28 Септември 2020 12:28 | Сашка
Оценка:
0
 (
0
 гласа)

Х, ТБП!
Вашият коментар

ВАЖНО! Правила за публикуване на коментар
Име
Коментар