Окончателно решение на спорен казус! ВАС отказа да върне съдия Ангелина Бисеркова от ОС -Благоевград в съда в Петрич

01 юли 2022 09:43   7 коментара   11610 прочита


Върховният административен съд (ВАС) окончателно отказа да върне съдийка от окръжния съд в Благоевград в районния съд в Петрич, защото противното ще ѝ нанесе трудно поправими вреди при упражняване на професионалната дейност. Става дума за Ангелина Бисеркова от районния съд в Петрич. През декември 2020 г. тя е командирована в Гражданското отделение на окръжния съд в Благоевград. 

На 11 април т. г. Съдийската колегия на Висшия съдебен съвет (СК на ВСС) отменя заповедта за командироване по искане на шефа на РС-Петрич Атанас Кобуров. В мотивите си колегията сочи високата натовареност на гражданските магистрати в Петрич, които, след „изпращането“ на Бисеркова в Благоевград, били двама. 

Бисеркова обаче обжалва пред Върховния административен съд връщането си в Петрич като същевременно поиска да бъде спряно и изпълнението на решението на СК на ВСС. 

На 12 май тричленен състав на ВАС уважи молбата ѝ и спря изпълнението на решението като в мотивите си посочи, че откакто Съдийската колегия е прекратила командироването, Бисеркова била на 100% натовареност както в ОС-Благоевград, така и в РС-Петрич. Това положение ѝ нанася трудно поправими вреди, защото Бисеркова е в обективна невъзможност да приключи и довърши обявените за решаване дела, както и да разгледа непрестанно разпределящите и се такива в две отделни съдилища.

Съдийската колегия обжалва определението пред петчленен състав на ВАС. Междувременно председателят на РС-Петрич Атанас Кобуров беше на изслушване в колегията и сподели, че Ангелина Бисеркова не гледа дела в Петрич, защото си прави отвод по всички, които ѝ се разпределят с мотив, че това е в интерес на правосъдието. 

 

В мотивите си те посочват следното: „Настоящата инстанция намира за обоснован изводът на тричленния състав, че видно от служебна справка в Централизираната система за разпределение на делата на съдилищата, въведена в експлоатация от ВСС, протоколите за разпределение и протоколите за избор на докладчик в Окръжен съд-Благоевград и в Районен съд-Петрич, сочат че на съдия Бисеркова се разпределят дела на 100% натовареност в две отделни съдилища.,цитират от Лекс бг 

Установяването на това обстоятелство, което е възникнало след постановяване на оспореното решение на СК на ВСС е достатъчно основание да се приеме, че за лицето са налице трудно поправими вреди за упражняване на професионалната дейност. Именно горепосоченото обстоятелство само по себе си поставя съдията в обективна невъзможност да приключи и довърши обявените за решаване дела в разумен срок, както и да разгледа разпределящите й се такива в двете отделни съдебни институции. Ето защо следва да се посочи, че съдия Бисеркова търпи трудно поправими вреди при упражняване на професионалната дейност“. 

От решението не става ясно дали са били представени доказателства за отводите на Ангелина Бисеркова. 

П. Иванов 

 
 
 

7 коментара
01 Юли 2022 14:40 | 666
Оценка:
1
 (
1
 гласа)

тази не откачи ли психически


01 Юли 2022 15:19 | Баба Вуна
Оценка:
1
 (
1
 гласа)

През ку** ми е


01 Юли 2022 15:19 | Ганчо
Оценка:
3
 (
3
 гласа)

За тази на се знае дали ще откачи, но Лудата от Сандански даде фира .... жалко за новият й приятел


01 Юли 2022 15:23 | Петрич
Оценка:
1
 (
1
 гласа)

"План - екшъна" на Ат. Кобуров е на път да се реализира - каша, каша и пак каша!


01 Юли 2022 17:31 | вас
Оценка:
0
 (
0
 гласа)

Решението не е окончателно. Произнасянето е по спиране на предварителното изпълнение.


01 Юли 2022 23:37 | До ВСС
Оценка:
0
 (
0
 гласа)

Тоя кобуров на какъв се прай бе, с жена му работят в един съд, като съдии и едини шеф на другия, а преди беше обратно, жена му с фалшивата озъбена усмивка шефка на него. ПЪЛНА ПАРОДИЯ Е В ТОЯ СЪД.


01 Юли 2022 23:51 | ������,
Оценка:
1
 (
1
 гласа)

КОБУРОВ Е ПЪЛЕН СМЕШНИК,
Вашият коментар

ВАЖНО! Правила за публикуване на коментар
Име
Коментар