Окончателно! Черквата в разложкото с. Добърско затворена за миряни

01 май 2019 13:19   6 коментара   19005 прочита


Окончателно вратите на черквата „Свети Теодор Тирон и Теодор Стратилат“ в разложкото село Добърско затвори врати за миряни. В бележка, забита с кабърчета се съобщава, че във връзка с решение на Върховния касационен съд, паметникът на културата „Преустановява своята дейност“, считано от 22 април 2019г. През декември Националният исторически музей губи съдебното дело за собственост на черквата и съдбата ѝ остава неясна.

През декември 2018г. ВАС отсъди Министерството на културата да предаде чрез НИМ черквата на Неврокопската епархия, като се запази установеният от Националния институт за недвижимо културно наследство, режим за опазване на храма.

Наполовина в земята, без купол и камбанария, със съвсем мънички прозорчета, чудната църква в село Добърско в Разложката котловина, е сред най-ярките образци на изкуството и християнската култура у нас. Добърчани я построили малка и ниска, за да не дразнят османлиите, през вековете тя се е превърнала в богато изрисувана непристъпна крепост на християнството и българския дух. Тя е сред културните паметници под защитата на ЮНЕСКО и е част от 100-те национални туристически обекта.

Цвети Павлова

Снимки: Стефка Диманова и Георги Аврамов


 


Още за: черква   село   Добърско   миряни   Още от: Общество

Принтирай статия
6 коментара
01 Май 2019 16:42 | Ах не ви е срам
Оценка:
13
 (
17
 гласа)

Разбрах, че група ученици са искали да видят чеквата, но не били пуснати молили са да ги пуснат, но са били заплашвани с глоби. Срам, срам, срам за всичко, което се допуска вие висшостоящи служители на Бог ли сте или на мафията. Срам на Владиката, срам за тези около него в Епархия. Питам се не е ли време за оставката на Серафим, защото се вижда, че не става.


01 Май 2019 16:58 | безобразници в расо
Оценка:
16
 (
20
 гласа)

Черквата е построена от селяните от Добърско, а не от владиката или Сонода. Един пирон не са забили тия... и един лев свои пари не са дарили.


01 Май 2019 21:19 | Не бе
Оценка:
8
 (
12
 гласа)

Кога ще има одит от държавата на тая мутрополия? Ония хотел в Гоцето?! Нали с народна пара се закупи, а приходите от него къде са? Вълк в овча кожа е!!!


01 Май 2019 22:27 | Старата махала
Оценка:
0
 (
8
 гласа)

Миряни и досега не влизаха в черквата. Поне не като миряни да се молят. Музеят я ползваше за музей. Нито се служеше там, нито някой се молеше. Разкарваха се туристи и се говореха глупости за “Христос на ракета” пред класическото за Православието изображение на Преображение Господне!

Не намесвайте владиката в това. Добърци са я построили за да е на Църквата, а не за да е музей. Да се твърди обратното е опорочаване на волята на онези хора, които са били вярващи, за разлика от днешните. Никой не строи цръква за я ползва за музей.

Оставка на владика е най-нелепото нещо, което може да се напише в 21 век. Хора, четете, сега има достатъчно литература. Църквата е Богочовешки организъм, а не ведомство.


01 Май 2019 22:35 | Мария
Оценка:
3
 (
3
 гласа)

Черквата не е под защитата на ЮНЕСКО!


02 Май 2019 01:35 | v
Оценка:
0
 (
4
 гласа)

Трябва да се търси оставка на Владиката за много неща. Той злепоставя християнството, той прави мръсни неща Лъже хората - защо ти е такъв човек, който лъже. Какъв пример ще даде на младите. Аз не уважавам владиката, уважавам определени свещенници, но не уважавам Владиката, не уважавам, защото слага первезници на важни позиции, сигурно и той е такв.
Вашият коментар

ВАЖНО! Правила за публикуване на коментар
Име
Коментар