Общините Благоевград и Сандански на челно място в класация на Дирекция "Регионална служба по заетостта"

27 ноември 2019 12:31   1 коментар   11179 прочита


Съвместна пресконференция се проведе днес между Дирекциите "Регионална служба по заетостта", "Социално подпомагане" и "Инспекция по труда" в Благоевград. Техните ръководители дадоха отчет за дейността на институциите за месец октомври.

Директорът на дирекция „Регионална служба по заетостта“ – Благоевград Ст. Поповска заяви, че за отчетния месец общините Благоевград и Сандански заемат първите две места по най-ниска регистрирана безработица, съответно с 5 и 5, 5%. В дъното на класацията са Белица и Якоруда с над 30% безработни. На територията на областта само за месец октомври са регистрирани 13 892 безработни лица. 1049 са новопостъпилите на работа в Пиринско през октомври, като 741 от тях са с посредничеството на бюрата по труда. 16 лица, полагащи труд без задължителния трудов договор са установили проверки на "Инспекция по труда".

Трудовите инспектори са извършили 19 проверки за месеца, като 14 от тях са по сигнал на граждани. Констатирани са множество нарушения, за които са издадени предписания и са съставени актове. Чрез влезлите в сила наказателни постановления, за месец в хазната са влезли 47 800лв, поясни инж. Сл. Симидчийска - директор на Дирекция "Инспекция по труда" Благоевград.

От Регионална дирекция "Социално подпомагане" обобщават броя на подадените заявления-декларации за отопление, като крайният срок за кандидатстване бе 31 октомври. Окончателният брой на заявилите желание да бъдат подпомогнати е над 23 000, като от тях са отказани близо 4000, 969 все още са в процес на обработка. В средата на отчетния месец приключи и кандидатстването за еднократна помощ за първокласници, като общият им брой надхвърля 2000, а 170 са отказани. Към момента 69 деца са настанени в приемни семейства, продължава и набирането на кадри по Национална програма "Асистенти на хора с увреждания", съобщава още Ст. Михова - гл. експерт към ДСП-Благоевград.

П. Пенева

1 коментар
27 Ноември 2019 13:03 | Ели
Оценка:
3
 (
3
 гласа)

"Инспекция по труда" да провери Станков в Сандански!
Вашият коментар

ВАЖНО! Правила за публикуване на коментар
Име
Коментар