Община Сандански информира за превантивни мерки за биосигурност в Югозападна България

17 август 2019 09:52   3 коментара   10938 прочита


Във връзка със създалата се тежка епизоотична обстановка и регистрирането на огнища на болестта „Африканска чума по свинете“ в Република България, Община Сандански информира гражданите за предприетите превантивни мерки от Министерство на земеделието, храните и горите.

Африканската чума по свинете (АЧС) е опасен вирус с висока заболеваемост и смъртност по свинете. Вирусът е устойчив в околната среда и в продукти от свинско месо. Разпространява се бързо и засяга огромни територии. Няма ваксина и лечение. Свинете в задните дворове са в най-висок риск от заболяване.

В тази връзка се налага предприемането на превантивни мерки за биосигурност и в Югозападна България. В подкрепа превенцията за ограничаване щетите, Министерство на земеделието ще подсигури финансова помощ на стопаните, които изпълнят предписанията.

Община Сандански призовава жителите, които отглеждат свине в личните си стопанства, да приложат мярката за доброволно клане на здрави прасета, с цел ограничаване опасността от навлизане на заразата. Закланите здрави прасета сега, позволява стопаните да оползотворят месото. В противен случай при регистриране на огнище на болестта се налага принудително умъртвяване и загробване. Колкото по-бързо бъдат приложени мерките, толкова по-бързо ще се овладее ситуацията и при въведени минимални мерки за биосигурност, хората ще възобновят отглеждането на свине в личните си стопанства.

Срок за доброволно клане на прасетата в лични стопанства е 26 август 2019 г.

Хората отглеждащи свине на територията на гр. Сандански може да се запишат в сградата на Община Сандански, бул. „Свобода“ № 14, стая 308 или да позвънят на тел. 0879 847 421, 0882 011 002. Списъци ще се изготвят до 17:00 часа на 19.08.2019г. Записването ще се осъществява в рамките на работното време.


Още за: болест   мерки   обстановка   Още от: Общество

Принтирай статия
3 коментара
17 Август 2019 11:55 | Той
Оценка:
7
 (
7
 гласа)

Боже мили що пристотия се шири из нашата страна, пропаганда и як бизнес за вносители и едри производители, печелят от обезщетения после от покачващата се цена и от изкланите прасета който ще ги о езщетят, тройна печалба за сметка на народното послушание на вожда Тиква!!!!


17 Август 2019 14:28 | !!!!!!!!
Оценка:
8
 (
8
 гласа)

А кой ще се справи с чумата наречена ГЕРБ.


18 Август 2019 14:39 | Ха ха
Оценка:
2
 (
2
 гласа)

Киро дограмата много лесно свали гсщите. Е сега разбрахте ли що за кмет имаме.
Вашият коментар

ВАЖНО! Правила за публикуване на коментар
Име
Коментар