Община Разлог с нова стратегия за социални услуги

01 декември 2015 16:47   2 коментара   5306 прочита


Предотвратяване на рискове, водещи към социално изключване и изолация на отделни личности и цели групи от обществото, е заложено за изпълнение в Общинската стратегия за развитие на социалните услуги (2016 г. - 2020г.) на община Разлог. Приетата на редовно заседание на Общински съвет стратегия подкрепя интегритета на личности, семейства и общности.

В стратегията са заложени още: осъществяване на програми за превенция на всички форми на насилие над и от деца в цялата община и подкрепа на жертвите на насилие, експлоатация и трафик; превенция на рисково поведение и подкрепа за преодоляване на последиците от него при деца и младежи; предоставяне на подкрепа на поне 30% от уязвимите семейства и деца в Центрове за обществена подкрепа; включване на поне 90% от децата в предучилищна възраст в детска градина и на всички деца в задължителна училищна възраст в подходяща форма на образование и др.

Стратегията определя общинската рамка и параметрите на социалните услуги във всяко населено място на територията на общината. В географско отношение тя покрива седемте населени места и град Разлог и обръща специално внимание на малките изолирани населени места, където живеят рискови групи. Планираните услуги и мерки за социално включване ще се изпълняват на територията на цялата община през следващите пет години и ще обхване всички уязвими общности и възрастови групи.

Целта на общинското планиране е да създаде мрежа от социални услуги, която да отговаря на нуждите на рисковите групи и да бъде ефективна в своето действие от управленска и икономическа гледна точка. Приоритет е съхраняването, поддържането и установяването на жизнени общности и интеграцията на всяко дете и възрастен в тях. За постигането на тези цели общинската стратегия предвижда развиването на модерна, ефективна система от социални услуги, която поставя в своя център нуждите на общността, осигурява равен достъп и непрекъснато подобрява своето качество.

Тенденцията за развитие през периода 2016 - 2020 г. е към повишаване на качеството на съществуващите услуги и разширяване на периметъра на обхващане на рисковите групи.

 


Още за: Разлог   социални   услуги   Още от: Общество

Принтирай статия
2 коментара
01 Декември 2015 19:39 | гражданин
Оценка:
5
 (
5
 гласа)

Старите муцуни със старата песен на нов глас и нищо добро за народо!


02 Декември 2015 11:19 | Дон Корлеоне
Оценка:
2
 (
2
 гласа)

Новата стратегия е старата, лапане, лапане и пак лапане от костюмарите на община Разлог и близкото им обкръжение.
Вашият коментар

ВАЖНО! Правила за публикуване на коментар
Име
Коментар