Община Разлог ремонтира два участъка на река Язо

28 август 2013 14:45   2 коментара   19667 прочита


Община Разлог ремонтира два участъка на река Язо, преминаваща през Разлог. Със средствата осигурени от Междуведомствената комисия за възстановяване и подпомагане към Министерски съвет, ще бъдат изградени стоманобетонните стени с височина 1 м на местата, където няма или са ниски. Целта на корекцията е да бъдат предотвратени бедствия и аварии, предизвикани от наводнения в следствие на разрушаване на речното корито.

Корекциите на първия участък, с дължина 180 м, обхваща участък от ул. „Младост” до ул. „Иконом Ангелов”. На този участък ще се изгради корекционна бетонова стена само по левия бряг. На втория участък, с дължина 110 м от ул. „Кап. Телемах Илиев” до края на ул. „Шейново” ще се изгради двустранна корекционна стена. На втория участък стените са двустранни, тъй като и двата бряга са ниски и при разлив наводняват близките къщи до ул. „Шейново”. При първия участък корекционна стена се предвижда само по левия бряг, тъй като той е по-нисък и при високи води коритото се напълва, като част от водата прелива по улицата, поясняват експерти от общинската администрация в Разлог.

По изискване на Община Разлог за по-добър естетически вид на стените отвътре е предвидена облицовка от тесни ивици гранитен облицовъчен камък.

Общата дължина на участъка от река Язо, която протича през града е с дължина 3.5 км. Реката е десен приток на река Бяла и води началото си от карстов извор в м. „Изворите”, намиращ се в подножието на Разложкия дял на Северен Пирин.


Още за: Река Язо   ремонт   Разлог   Още от: Общество

Принтирай статия
2 коментара
29 Август 2013 11:22 | ЛИЛИ
Оценка:
0
 (
2
 гласа)

Всичко което се прави е добре и гражданите го оценяват положително. Но когато се прави нещо е хубаво и да се подържа в добър вид. Защото, водната алея, е винаги жабунясала, езерото на метри е пълно с пласмасови бутилки, горния парк половината е с изсъхнали храсти и трева, а се направи поливна система. Цветята, които хората насадиха по "ЯЗО"и сами ги поливат, са в по добър вид. Пожелаваме успех, но и "очи" на служителите, които отговарят за" градини и паркове"- поне за центъра!!


29 Август 2013 12:15 | hiro
Оценка:
1
 (
3
 гласа)

избиха хиляди пъстърва... измираше по реката децата с кофи носеха малки рибки от по 3-4 сантиметра, по-големити риби от сорта на 10 см заминаха в тигана грехота... можеха да оставят реката да тече едвам еднвам около 1 педя вадичка тя щеше да поддържа по дълбокте места в които да се съхрани биоразнообразието в реката, измря всичко живо - раци, попадии, микроорганизми
Вашият коментар

ВАЖНО! Правила за публикуване на коментар
Име
Коментар