Община Разлог отбеляза 147 години от обесването на Васил Левски

19 февруари 2020 09:27   2 коментара   2674 прочита


„Роди се и поведе ни в борба, обесен бе, но нивга не умря... “147 години от гибелта на Апостола! 147 години жива идея за свобода!

На 18 юли 1837 г. в Карлово е роден Васил Кунчев. Съобразителен ум, трезва преценка, решителна воля, вяра в собствените възможности и думи, подплатени с дела - белезите на един човек, надраснал съвремието си, заживял във вечността и оставил светъл завет за идните поколения. Легендата и историческата истина разказват как той преминава през всяко българско селище, увлича най-добрите българи след себе си и почти във всяко кътче създава революционен комитет.

Защото е убеден, че "Нашето дело зависи от нашите собствени усилия". По време на втората си обиколка из България Дяконът посещава Разлог и основава революционен комитет от 12 души на Кипре Максев. В знак на признателност пред геройството и силния дух на Апостола , венци и цветя поднесоха инж. Красимир Герчев – кмет на Община Разлог, председателя на ОбС-Разлог д-р Мария Копанарова, д-р Емил Тончев – народен представител, политически партии, представители на институции, общественици, признателни граждани.

В програмата посветена на 147-та годишнина от обесването на Апостола взеха уастие ученици от НУ „Св.св Кирил и Методи“-гр. Разлог, певческа група с ръководител г-жа Лилия Лачинова от ОУ „Никола Парапунов“ –гр. Разлог, певческа група с ръководител г-н Красимир Драгучин и други. Поклон, пред светлата ти памет, Апостоле!

В. Иванова


Още за: Разлог   празник   Левски   Още от: Общество

Принтирай статия
2 коментара
19 Февруари 2020 19:04 | ���������
Оценка:
4
 (
4
 гласа)

Разложени сътворяват неизвестната си история. След Ботев вече и Левски ги е навестил. Дори показаха и праните му гащи на чардака в Максевата къща, където са били проснати да съхнат. Добре че ги забравил в бързането за Банско, за да има сега веществени доказателства. А в Кемпински признателният българин може да види и дори снима със ските му, пазени в един от ски-гардеробите на Цеко Минев. Ама не де! Апостоле-е-е ????? За кашмер те направихме след толкова години.


19 Февруари 2020 22:42 | Сравнение
Оценка:
2
 (
2
 гласа)

Разложени са нещо като македонците-къде що стане и те там! Това е техно, онова е техно, те са първите, и тук и там. Там е било дъно на море, а сега от там изгрева Слънцето, за да им изпече банската капама и банският суджук. Но Левски повече няма да идва, защото са го изплашили на Старчевата!!! Ако ли дойде трябва джипът му да е със зацапани номера, за да не го познаят!
Вашият коментар

ВАЖНО! Правила за публикуване на коментар
Име
Коментар