Община Разлог назначава нов здравен медиатор

14 март 2019 14:07   1 коментар   5152 прочита


Община Разлог ще назначи нов здравен медиатор. След проведен конкурс, на първо място се класира Валентин Димитров. В момента на територията на Общината има двама действащи медиатора - един в ромската махала в Разлог и един в село Баня. Съгласно бюджета на Община Разлог са предвидени 3 места за здравни медиатори и Валентин Димитров ще бъде назначен като втори за града. Съгласно регламента, той ще премине през специализирано обучение и след успешно издържан изпит ще получи сертификат за професионална квалификация "здравен медиатор". Обучението ще се проведе в края на март и началото на април. Чак след това Димитров ще бъде назначен на договор към Община Разлог, казаха от администрацията за struma.com.

Историята на здравното медиаторство в България започва през 2001 г., когато първите 5 здравни медиатори започват работа по пилотен проект в Кюстендил. Инициативата цели преодоляване на затруднения достъп на уязвимите малцинствени групи до системата на здравните услуги, когато тези затруднения са свързани с нарушена комуникация между здравните (а понякога и социални) служби и пациентите или с липса на информация по отношение на предпазване от заболявания, семейно планиране и др.

През годините работата на здравните медиатори за преодоляване на тези негативни тенденции е оценена като полезна и професията се развива от пилотна неправителствена дейност до държавна политика. От 2007 г. насам държавата осигурява бюджет, с който здравни медиатори се назначават към общините.

Общите проблеми и трудности в работата, които споделят здравните медиатори във всички краища на страната са: голям процент неосигурени лица; неграмотност и ниско образование; ниска здравна култура; ранни раждания преди навършване на пълнолетие за момичетата; постоянни миграции на някои от ромските групи; предубедено отношение на някои от медицинските специалисти и третиране под общ знаменател на всички роми.

Ст. Караджова

1 коментар
14 Март 2019 18:32 | ХХХ
Оценка:
3
 (
3
 гласа)

А ДРУГИ ГЕРЧЕВ ПРАЩА ДА САДЯТ БОБ И КАРТОФИ НАБЛИЖАВАЛА ПРОЛЕТТА
Вашият коментар

ВАЖНО! Правила за публикуване на коментар
Име
Коментар