Община Кресна отбеляза тържествено 90-г. юбилей на Борис Сандански

16 април 2024 19:49   1 коментар   3605 прочита


Отдавна Кресна не помни толкова мило тържество! Днес, 16.04.2024 г., точно в 14:00 часа, цялото ръководство на община Кресна, Кметът, г-н Николай Георгиев, Председателят на общинския съвет, инж. Мая Божинова, заместник кметовете, г-дата Петър Петров и Петър Олег Петров, Секратарят на община Кресна, г-жа Борислава Стоичкова, бе в зала "5-ти Октомври", за да засвидетелства своето дълбоко уважение към най-именитият им съгражданин, г-н Борис Сандански, който навърши 90 години.

В залата, за да поздравят юбиляря, бяха и г-жа Димана Драчева - секретар на НЧ "Култура-1932" в гр.Кресна, г-н Васил Георгиев - Председател на краеведческо дружество на Пиринския край и г-жа Драгомира Тасева - Директор на СУ" Св. Паисий Хилендарски". Специално за юбилея, ученици от трети клас рецитираха стихотворения на Борис Сандански и трогнаха до сълзи присъстващите.

Председателят на краеведческото дружество на Пиринския край, г-н Васил Георгиев, връчи грамота на юбиляря, а сред аплодисментите на аудиторията, инж. Мая Божинова му зачете решението на общински съвет за наименуването на библиотеката на читалище "Култура-1932" на неговото име и показа вече изготвената табела.

Малката поетеса от гр.Кресна и лауреат на конкурса "България в нашите сърца, 2024", Александра Нушкова, също бе много развълнувана от събитието и подари на дядо си Борис свое стихотворение в негова чест.

Преди да връчи плакет на г-н Сандански, Кметът на община Кресна, г-н Николай Георгиев, заяви:

"Уважаеми г-н Сандански,

Няма да крия, че този ден ще остане паметен за мен и надявам се ще заеме достойно място в аналите на историческата памет на нашата сплотена общност. Неведоми са пътищата Божии, но мисля, че Господ ни е дарил с Вашето творческо дълголетие и неподражаемо, жизнеутвърждаващо трудолюбие и красноречие, за да запази споменът в бъдното на България за нашите местни традиции, бит и достижения. Нашата общност Ви дължи огромно признание, задето и дадохте полета на Вашата мисъл и дръзновението на Вашето перо! Вашето краеведческо творчество, прехвърлило 70 издания, посветени на нашия роден край, е най-значимата културна инвестиция правена някога в съхранението на нашата историческа памет. Горди сме, че сме Ваши съвременници и че можем да черпим с пълни шепи от непресъхващия извор на Вашето творческо вдъхновение и енциклопедични познания.

Няма да е пресилено, ако Ви нарека будител, вдъхновител, революционер на перото и най-достоен потомък на Вашия горд род. Вие сте нашето вдъхновение и нашия пристан, когато търсим връзката с нашите корени и нашето славно минало. Вие олицетворявате мечтата за изпълнен с истинско духовно съдържание и стремления живот и олицетворявате нашата надеждата, че земята ни е раждала и ще ражда горди българи - продължители на най-добрите традиции на книжовните школи, които са основавали предците ни в българското землище.

Гордеем се с Вас и се прекланяме пред Вашия дух и талант!

Желаем Ви да не секва и на Вашата 100 годишнина Вашето творческо дълголетие и отново да имаме повод да се съберем, за да се преклоним пред всичко, което сте направили, правите и ще правите за нашата обичана Кресна.

Благодаря Ви!

Позволете ми от мое име и от името на всички присъстващи да Ви връча този плакет и така да Ви пожелая от все сърце здраве и сили да продължите да ни радвате с Вашето творчество."

В края на тържеството, г-н Борис Сандански благодари сърдечно на всички и в типичния за него стил разказа живота си, прочете няколко от свои знакови стихотворения и подари книжки на присъстващите деца.

Да си ни жив и здрав г-н Сандански и да ни радваш още дълги години със своето творчество или както бе написано върху тортата за празника: "Историята на живота. Том 90. Следва продължение...", завърши кметът Георгиев.


Още за: Кресна   юбилей   Още от: Общество

Принтирай статия
1 коментар
16 Април 2024 21:52 | Герб
Оценка:
2
 (
2
 гласа)

Човекът на Бриндо Николай Георгиев комунистът.
Вашият коментар

ВАЖНО! Правила за публикуване на коментар
Име
Коментар