Община Дупница започна прием на документи на кандидати за лични асистенти

08 ноември 2013 15:39   1 коментар   7343 прочита


Община Дупница започна прием на документи за предоставяне на социалната услуга „Личен асистент” по проект «Подкрепа за достоен живот».

Целта на проекта e да се приложи нов подход за предоставяне на услуги в семейна среда чрез въвеждане на принципа „индивидуален бюджет за личен асистент” в национален мащаб и да се разчупят създадените стереотипи за услугата „Личен асистент”.

Да се децентрализира услугата „Личен асистент”, която до момента традиционно е предоставяна от Агенцията за социално подпомагане на територията на цялата страна.

Да се създадат възможности лицата с трайни увреждания да участват активно в планирането на услугата, определянето на индивидуален бюджет и избора на личен асистент.

Да се подкрепят семействата, в които има лице с трайно увреждане, като се даде възможност за професионално развитие на ангажираните с грижи за лицето с трайно увреждане членове на семейството.

Да се постигане промяна в разбирането за дейността на личния асистент – потребителите и техните семейства да я възприемат като социална услуга, а не като дейност, извършвана от членове на семейството.

Да се намали риска от зависимост от институционален тип грижи на хора, нуждаещи се от помощ за обслужване.

Документите се подават от 11 до 15 ноември 2013 г. в сградата на Общинска администрация, стая 15,;

За ползватели на социалната услуга „Личен асистент” по проекта могат да кандидатстват хора с трайни увреждания, нуждаещи се от постоянна грижа/обслужване, в т.ч. деца с трайни увреждания, отговарящи на едно от следните изисквания:

лица с 90 на сто и над 90 на сто трайно намалена работоспособност или вид и степен на увреждане, с определена чужда помощ;

лица с 90 на сто и над 90 на сто трайно намалена работоспособност или вид и степен на увреждане, без чужда помощ, както и

лица с по-нисък процент на трайно увреждане - с установена невъзможност за самостоятелно обслужване към момента на оценка на потребностите;

деца на възраст до 16 години с 50 на сто и над 50 на сто вид и степен на увреждане или деца на възраст от 16 до 18 години с 50 на сто и над 50 на сто степен на трайно намалена работоспособност, с определена чужда помощ или с установена невъзможност за самостоятелно обслужване към момента на оценка на потребностите.

За лични асистенти по проекта могат да кандидатстват лица в трудоспособна възраст, отговарящи на едно от следните изисквания:

безработни лица;

трудово заети лица: наети или самонаети, които могат да извършват допълнителен почасов труд;

неактивни лица (студенти или придобили право на професионална пенсия за ранно пенсиониране - в трудоспособна възраст), които могат да извършват допълнителен почасов труд.


Още за: М. Чимев   услуга   прием   Още от: Общество

Принтирай статия
1 коментар
08 Ноември 2013 15:54 | Мето
Оценка:
4
 (
6
 гласа)

За Крумката поне две асистентки, че откакто е зам. кмет съвсем заприлича на труднопредвижим бойлер.
Вашият коментар

ВАЖНО! Правила за публикуване на коментар
Име
Коментар