Община Дупница с позиция около издадения смъртен акт на издирвания Ангел Христов

05 юни 2023 13:35   1 коментар   9804 прочита


 

По повод резонния въпрос защо и как община Дупница са издали смъртен акт на лице починало в село Ресилово ,община Сапарева баня от общината разпространиха следната позиция:   

Съгласно Закона за гражданската регистрация, актът за смърт се съставя въз основа на съобщение за смърт, което се издава от компетентно медицинско лице с нанесени реквизити- час на смъртта, дата, място, причина, име, фамилия, подпис, печат. Самият акт за смърт се съставя не по-късно от 48 часа. Длъжностното лице по гражданско състояние, пристъпва към съставяне акта за смърт, именно след като получи горецитираното съобщение и документ за самоличност на починалото лице.
В изпълнение на служебните си задължения, лицето по гражданско състояние Галина Палчева, с място на работа – Гробищен парк-Дупница, получава изискуемите документи, като в съобщението за смърт на лицето Ангел Христов е записан час на смъртта – 8,00 на 03.06.2023 година. Съобщението е принесено от служител на траурна агенция. От последващата проверка в Национална база данни въз основа на съобщението, се установява от г-жа Палчева, че има сгрешена фамилия и връща на приносителя съобщението за последващо коректно отразяване на имената. След интервал от време, съобщението е отново донесено в Гробищен парк-Дупница, с нанесена промяна на фамилията от медицинско заведение с реквизити, отразяващи направената корекция. Тогава служебното лице пристъпва към актосъставяне за смърт.
С цел избягване на спекулации, е важно да се уточни, че в Национална база данни няма допълнителна информация, с която разполага МВР, както и за обявени за издирване лица.
В изпълнение на служебните си задължения, лицето по гражданско състояние е изпълнило законовите разпореждания описани в Закона за гражданската регистрация и Наредба за функционирането на единната система за гражданска регистрация, в сила от 21.05.2012 година на МРРБ.

 

Още от: Общество

Принтирай статия
1 коментар
05 Юни 2023 15:22 | пигов
Оценка:
1
 (
1
 гласа)

Тоя наркоман анаболен къде ръга с нож ората Наумов ли изказа позицята или корумпирания Милев къде яде к** на Калин от гиздова
Вашият коментар

ВАЖНО! Правила за публикуване на коментар
Име
Коментар