Община Благоевград в ожесточен сблъсък с държавата за парк "Македония! Кметът Стоянов: Няма да върнем парка! Ако някой се чувства ощетен да отнесе спора в съда

01 февруари 2023 15:40   21 коментара   23751 прочита


Благоевград не е на кмета, не е на държавата, Благоевград е на хората, заявява градоначалникът Стоянов

Община Благоевград влезе в истинска война с държавата за собствеността на парк "Македония". Министерството на регионалното развитие, чрез представителите на държавата - областните управители поиска паркът, придобит с дългогодишни усилия от военното министерство преди години, да бъде върнат отново в собственост на държавата, мотивирайки се , че мероприятията, за които е предоставен имотът на Община Благоевград не са реализирани .

От своя страна кметът Илко Стоянов е категоричен, че паркът е собственост на Благоевград, на неговите жители , на децата му, и няма да допусне  общинската собственост да попадне в ръцете на държавата, при условие, че са изпълнени всички указания на МРРБ. Сблъсъкът се ожесточи днес, след като от областна управа разпространиха следното съобщение, което идва ден преди протеста срещу действията на държавата по отношение на парк Македония, обявен за утре в 18 часа. Ето какво съобщи областният управител Стоян Христов:

С писмо от 14. 04. 2022 г. на министъра на регионалното развитие и благоустройството, адресирано до областния управител г-н Валери Сарандев и до кмета на Община Благоевград – г-н Илко Стоянов, Министерството указва, това съобщиха днес от областна администрация -Благоевград, откъдето казват:

Проверка относно законността на сградите е извършена през 2019 г., като констатацията на РДНСК- Благоевград е, че съществуващите в имота три сгради са незаконно преустроени и следва да се преустанови тяхното ползване. Повторната констатация от извършената проверка от ДНСК- София през месец януари 2023 г. отново отбелязва, че сградите не са въведени в експлоатация и същите не следва да се ползват на законово основание.
В писмото на ДНСК от 18. 01. 2023 г. се указва на Община Благоевград да не изпълняват строително-монтажни работи до издаване на разрешение за строеж.
В нареждането на ДНСК- София не се ограничава достъпът до сградите, както и не се ограничава допускането на хора до тях. Не се забранява пребиваването на спортните клубове в помещенията, а се указва, че рискът от използването на незаконни сгради е изцяло върху Община Благоевград.
Освен това посочените сгради не представляват спортни обекти по смисъла на общинската наредба, не са включени в списъка на общинските спортни обекти и за тях няма ред и условия за отдаването им под наем или ползване.".

 

Последва незабавен и категоричен отговор-отпор от страна на кмета на областния център Илко Стоянов :

Уважаеми съграждани,

 

Относно разпространено прессъобщение от областния управител за сградите в парк „Македония“, в което се манипулират факти и се излагат неистини, бих искал да кажа следното:

1. Във връзка с изложеното в писма от областните управители Николай Шушков и Валери Сарандев, както и зам.-министри и министри от МРРБ, с които се иска да бъде предаден в собственост на държавата парк “Македония”, Община Благоевград неколкократно е заявявала, че имотът е нейна собственост и че е изпълнила всичките си мероприятия, поради което и неколкократно е отказвала да го върне.

При такъв спор за собственост е редно претендиращият да потърси правата си в съда - нещо, което прави всеки български гражданин, когато се счита за ощетен.

В едно демократично общество държавата е равна на всеки обикновен гражданин или на друга институция. Всяко друго действие, като това, което беше предприето, навява асоциации с тоталитарна държава.

Така че, всичките претенции на областен управител, зам.-министри и министри, следва да бъдат отнесени към независимата съдебна власт. Всичко останало е ощетяване на децата на Благоевград!

2. Съветвам областния управител, когато цитира документация да я ползва в цялост, а не да цитира произволно избрани неща, извадени от контекста. Посочената в прессъобщението проверка, извършена през 2019 година, е неотносима към настоящия казус, тъй като с решение на ОбС, взето през м. октомври 2021 и последващи действия, на 15.11.2021 ние приключихме процедурата, като бяха изпълнени всички указания на РДНСК. От този момент нататък сградите са напълно законни.

3. Изложената в прессъобщението от областния управител лъжа, че ДНСК – София не ограничава достъпа до сградите, може да бъде установена в документа, приложен под настоящата ми публикация.

В тази връзка призовавам областния управител към отговорно поведение и към това да не разпространява неистинска информация, възползвайки се от функцията и правомощията, които притежава.

Очевидно целта на тази неистинска информация е да бъдат излъгани хората, които сами потърсиха своите права. А това, че аз заставам до тях е въпрос на личен избор, какъвто може да направи сега всеки един!

Така че, утре, 02.02.2023 г., от 18.30 часа, аз ще бъда при тях в парк “Македония”.

Не аз изпратих ДНСК, не аз съм провокирал, с каквото и да е действие от страна на Община Благоевград настоящите събития. Позволих си да запазя собствеността на гражданите на Благоевград не в моя лична полза, а в полза на всички хора!

За пореден път искам да заявя:

Благоевград не е на кмета,

Благоевград не е на държавата,

Благоевград е на хората!, казва в изявлението си благоевградският градоначалник.

В момента в парк Македония тренират стотици деца- спортисти , многократно изправяли Благоевград и страната на крака с постиженията си . Ако се отнеме възможността им да тренират и се наложи да опразнят залите ,съгласно указанията на ДНСК бъдещето им в спорта остава застрашено, категорични са от общинска администрация.

Родители ,треньори и спортисти, ангажирани с развитието им утре се събират пред областна управа в знак на несъгласие и категоричен протест срещу действията на държавата и в опит да спасят парк "Македония". Община Благоевград се изправя в решителна битка срещу държавата, за да опази собствеността си, а какъв ще е изходът от войната, ще разберем. Следим горещия казус ,очаквайте продължение. 

П. Петрова

 

 


Още за: Благоевград   парк   кмет   Още от: Общество

Принтирай статия
21 коментара
01 Февруари 2023 16:28 | Джон
Оценка:
17
 (
29
 гласа)

Кметче смешно, скоро ще се обесняваш, само имай търпение. Кажи как твоя приятел ще строи на Бачиново. Нали Бачиново беше парк, а ? Нещастник прост !!!


01 Февруари 2023 16:35 | ххх
Оценка:
3
 (
3
 гласа)

Ало, прокуратурата, защо по ал. 3? Нима половин килограм е предназначено само за нея, а не за разпространение?!


01 Февруари 2023 16:35 | след
Оценка:
21
 (
21
 гласа)

куп некадърници: Камбитов, Томов и сегашния Стоянов, от 15 години е тая сага и нищо не направихте, абсолютно нищо ! Два три концерта и една сватба


01 Февруари 2023 17:33 | RE
Оценка:
0
 (
0
 гласа)

!


01 Февруари 2023 17:39 | Кольо
Оценка:
8
 (
8
 гласа)

Петела ще протестира ли с теб в казармата ? Може да има късмет и да опъне едни къщички, нещо като СПА И ТЕРМЕ :)))))


01 Февруари 2023 17:45 | Наблюдател
Оценка:
-3
 (
15
 гласа)

На военните казармата им трябва защото България скоро ще бъде въвлечена в жива война.


01 Февруари 2023 17:48 | благоевград-b
Оценка:
9
 (
9
 гласа)

Кмете, какво точно искат земята, казармата или всичко, защото там могат да израснат едни хубави кооперациики аааааааааааааааа?????


01 Февруари 2023 18:24 | Силвия
Оценка:
2
 (
4
 гласа)

Парка е частен имот ??? ДА за който не знае


01 Февруари 2023 18:32 | Благоевград
Оценка:
7
 (
7
 гласа)

Имаше идеен проект, в така нареченият парк, Македония, да изникнат в бъдеще частни сгради, хотел и др., освен това замисълът с прокарването на тръбата за минералната вода до хотел, Езерец, е да има и отклонение за водата / при входа на казармата /за захранване с топла минерална вода частните сгради и хотела в имота.


01 Февруари 2023 19:05 | 112233
Оценка:
-7
 (
23
 гласа)

Браво кмете. Подкрепяме те. Трябва да спрем крадците.


01 Февруари 2023 19:48 | сигани
Оценка:
9
 (
11
 гласа)

Топ крадльо


01 Февруари 2023 21:17 | Втори мандат
Оценка:
8
 (
12
 гласа)

Няма да има втори мандат.


01 Февруари 2023 21:56 | Кмета до Джон
Оценка:
-2
 (
4
 гласа)

Джон ще ме хванеш за късия панталон-виждаме се в съда, очаквай призовка !!


02 Февруари 2023 03:43 | Данчо
Оценка:
5
 (
5
 гласа)

Аман се каза от тоя непрокопсаник


02 Февруари 2023 08:08 | Илия
Оценка:
2
 (
2
 гласа)

Върнете ми залата, няма къде да си пия и да си снимам клипчета


02 Февруари 2023 08:53 | Васко
Оценка:
0
 (
8
 гласа)

Що за изроди гонят децата от спортните зали .
Къде ги пращате бе боклуци, на улицата ли при наркотиците ...
Изказвам пълната си подкрепа към родителите и децата че залите са тяхни, а тези които трябва да бъдат изгонени са тези от областната управа защото са вредни за Благоевград


02 Февруари 2023 10:53 | Рангел
Оценка:
0
 (
2
 гласа)

Тренирайте в парка срещу американския. Там нали е общинско. Разчистете 2-3 блока и готово.


02 Февруари 2023 11:36 | Динко
Оценка:
-9
 (
11
 гласа)

Евала Стоянов, достойна позиция и правилна, подкрепяме те. На есен пак ще си кмет, защото си истински!


02 Февруари 2023 12:34 | Илия Илиев
Оценка:
4
 (
8
 гласа)

Ще ми вземат залата, ще роня крокодилски сълзи, няма къде да напъвам малките на децата дето тренират при мен. Признавам, че съм некадърник и шушомига.


02 Февруари 2023 12:49 | вак
Оценка:
11
 (
13
 гласа)

Не вярвам този път да минат адвокатските номера на Илко. Има договор и той не е изпълнен от некадърните Комбитов, Томов и за жал сегашния кмет ! Това за децата спортисти е бла, бла, а само два фестивала за по два дни и една височайша сватба в тоя златен имот е смешно ! и тъжно


02 Февруари 2023 21:05 | Кмето
Оценка:
4
 (
4
 гласа)

Безславна цигания, сметища и смрад
Вашият коментар

ВАЖНО! Правила за публикуване на коментар
Име
Коментар