Община Благоевград с широкообхватна стратегия за развитието на туризма

05 декември 2021 13:05   9 коментара   6251 прочита


Мащабно подобряване на инфраструктурата, екологичен, балнеоложки, фестивален и културен туризъм са част от акцентите в нея

Екип от експерти в Община Благоевград разработи иновативна и широкообхватна стратегия за развитието на туризма в града и малките населени места. Тя обхваща периода 2021 г. – 2027 г. и е създадена на база добри практики за развитие на туризма на световно и европейско ниво. 

Стратегията бе представена по време на заседание на Консултативен съвет по туризъм, в който участие взеха представители на Областна администрация, Югозападен университет „Неофит Рилски“, Американски университет в България, Колеж по туризъм, Регионален исторически музей, НП „Рила“, туристически агенции и други експерти, имащи отношение към развитието на туристическия сектор. 

Презентираната стратегия беше одобрена и приета с пълно мнозинство от всички присъстващи. Домакин на заседанието бе кметът Илко Стоянов, който е и председател на Съвета. „Благоевград има изключителни природни дадености, но не използваме целия им потенциал. Положителното в днешните трудни времена е, че имаме възможност да рестартираме действията си по отношение на туризма. Целта е този Консултативен съвет да бъде изпълнен със съдържание, защото развитието на туризма е в основата на икономическата стабилност на общината.

Смятам за предимство факта, че бях избран за председател на УС на Организацията за управление на Рило-Пирински туристически район, защото имам концепция как Благоевград да се превърне в притегателен център, обединявайки усилията с останалите общини за промотиране на туристическия продукт“, коментира по време на срещата кметът Илко Стоянов. 

Стратегия е изготвена от екип от експерти, ръководен от Гергана Муртова, директор Дирекция „Икономическо развитие“ и Мирослав Кюпов, гл. експерт в същото звено. Тя представлява “пътна карта” или мастер план за постигането на трайна конкурентоспособност на община Благоевград като туристическа дестинация и може да бъде допълвана и надграждана с нови идеи от страна на всички заинтересовани страни. 

Сред обектите, заложени за развитие или изграждане са: Археологически парк – АМ „Струма“, „Комплекс Римска вила“, Културен и етнографски комплекс ,,Вароша“, Обсерваторията в парк „Ловен дом“, Регионален исторически музей – Благоевград, Летен театър - Благоевград и други. 

В Стратегията са предвидени още изграждане на велопътеки за планинско колоездене, обособяване на нови екопътеки, обособяване на Панорамна площадка за наблюдение в района на Кръста, облагородяване на паркова зона - Розариум - Ловен дом - Зоопарк, както и други инфраструктурни туристически обекти. 

Община Благоевград ще насочи усилията си и към възстановяване функционирането на „Аквапарк“ – Благоевград, както и пълноценно оползотворяване на наличните минерални води в района, което да послужи за основа за развитие на балнеотуризъм. 

Предвидени са още множество дейности по отношение на развитието на туризма. 

Цялостната стратегия ще бъде предложена за гласуване на заседание на Общински съвет – Благоевград, след което ще бъде публикувана и на сайта на Общината – www.blgmun.com.

 

9 коментара
05 Декември 2021 15:54 | Камбитов
Оценка:
1
 (
1
 гласа)

Кои минерални води, нали ги дадоха на Езерец! Иде ми да се гръмна от всички празни приказки! Идиоти ни управляваха, идиоти са и тези сега. Нищо не се променя, само джобовете, в които изтича народната пара са различни.


05 Декември 2021 16:35 | Гражданин
Оценка:
2
 (
2
 гласа)

Идеята да се върне Аква-парка ми харесва. Дано да стане. Грозна гледка е в момента. Срамота е да ходим лятото на плаж в Симитли. А за закрития плувен басейн нищо не се говори? Минералната вода- това богатство да се даде на двама ИДИОТИ, е това е престъпление.... и да няма свестна баня за хората....


05 Декември 2021 17:39 | Борко
Оценка:
0
 (
0
 гласа)

На мен ми харесва. Половината от това да се реализира е нещо. Добре е да се заложи на масовия спорт. Има няколко частни клуба, които тичат обществени ресурси, а таксите са високи за средния благорвградчанин.


05 Декември 2021 18:11 | Мая Паунова
Оценка:
1
 (
1
 гласа)

Стратегията е ясна: Всеки посланик на богата държава като пътува от София за Банско да мине да се снима с КМЕТА и да обещае многомилионни инвестиции! " Джентълменско е да обещаеш, просташко е да изпълниш!


05 Декември 2021 18:21 | Струмско
Оценка:
1
 (
1
 гласа)

И този кмет не може да направи нищо за града. Само лъжи и голи обещания.


05 Декември 2021 18:51 | Борко
Оценка:
-1
 (
1
 гласа)

Ако може без франкофоли.


05 Декември 2021 19:04 | Григор Василев
Оценка:
0
 (
0
 гласа)

И в кое школо са получили своето образование тези гении по мениджмънт и стратегическо планиране на туризма@


05 Декември 2021 19:13 | бай ордан . гайдарджията
Оценка:
0
 (
0
 гласа)

кога општината ке заповеда да се раскопа и да се откриат затрупаните од години жешките гйолове сос топлата менерална вода на брего на реката струма


05 Декември 2021 20:22 | ;;;;;;;;;;;;;;;;
Оценка:
0
 (
0
 гласа)

бай ордане, жежката вода отдавна е вкарана у употреба да изкарва пари на думбазите
Вашият коментар

ВАЖНО! Правила за публикуване на коментар
Име
Коментар