Община Благоевград почете 128 години от Съединението на Княжество България с Източна Румелия

06 септември 2013 11:18   10 коментара   14707 прочита


С ритуал по полагане на венци и цветя община Благоевград отбеляза 128 години от Съединението на Княжество България с Източна Румелия.

Пред зала „22 септември” в Благоевград, почет към храбрия подвиг на героите, обединили българската нация на 6 септември отдадоха военнослужещи от формирование 26 400 в града, зам. -кметът на община Благоевград Валери Смиленов, народните представители Даниела Савеклиева и Емил Костадинов, общински съветници, общественици и родолюбци. Биг Бенд – Благоевград и солисти от ансамбъл „Пирин“ събудиха и подсилиха патриотичното чувство чрез тематични изпълнения.

На днешната дата- 6 септември, преди 128 години е провъзгласено Съединението на разделените по силата на Берлинския договор Източна Румелия и Княжество България. По силата на Берлинския договор от 1878 г. Южна България, наречена по искане на английската дипломация Източна Румелия, е откъсната от възобновената българска държава и включена отново в пределите на Османската империя. Българското население от Областта не се примирява с несправедливите решения на Берлинския договор и незабавно повежда борба против тях. На 6 септември 1885 година формираните в околните на Пловдив села и градове чети да се отправят към областния център, където обграждат конака и обявяват Съединението на Източна Румелия и Княжество България.

Б. Владимирова

10 коментара
06 Септември 2013 12:12 | обединител
Оценка:
9
 (
15
 гласа)

С какво повече е един народен представител от всеки един друг работещ човек, та ще ми застава като официално лице пред мемориала на този светъл празник за нас българите.
Не искам вече разни случайни елементи, попаднали в политиката, да се показват на нашите празници и да ни поздрававят. Те са "слуги" на народа. Да си работят и да не се правят на значими.
Срам ме е, че толкова нискокачествени и не дотам образовани люде са "България" в този ден.


06 Септември 2013 13:06 | !
Оценка:
-2
 (
8
 гласа)

6 септември 2013 11:54 | dgembo И какво ти е виновен тоя помак 4е си бил под турско робство.... или само българите са били под робство??? айй ве4е е време да спрете със злобата! признайте си 4е просто завиждате защото сте едно ГОЯМО НИЩО!!!!


06 Септември 2013 13:06 | ха ха ха ха ха ха ха
Оценка:
4
 (
10
 гласа)

Костадинов объркал си датата бе ха ха ха ха ха ха Ти си за 9-ти септември не за 6-ти маймунке грозна Когато ти предлагаха да оглавиш комисия в НС или да си избереш областен управител ти какво направи????? Избар си комисия да лапкате с женати с големия задник парички нали????? Боли те кой ще е областен управител на Благоевград мишок


06 Септември 2013 13:36 | до Гошев
Оценка:
5
 (
9
 гласа)

Гошев, защо още седиш до тоя предател КостадинOFF
той те предаде-изтъргува твоя пост, а ти седиш до него строен мирно
сега те лъже и за други постове ама па му веруваш и па ке те направи за смех на стари години пред целио Благоевград


06 Септември 2013 13:54 | РЕВиЗОР
Оценка:
7
 (
7
 гласа)

След 128 години вместо съединение и обединение има едно страшно и плашещо разединение на нацията, в чиято основа отново стоят партийните страсти и желания за власт на всяка цена. Чардафон се е борил и заедно с другите е станал обединител на стадо говеда, каквито сме и до днес.


06 Септември 2013 14:58 | почит
Оценка:
0
 (
8
 гласа)

Дори селата имат по-красиви и впечатляващи паметници на загиналите за България, редно е областен град като нашия да изгради достоен за саможертвата на сънародниците ни паметник. Например паметникът на падналите за обединението на България в град Габрово е много хубав. Хората са загинали за България, поне един достоен за героичната им смърт паметник заслужават. А сега цветята са поставили пред мемориал за загиналите във войните, но Съединението не е чрез война, не са загинали войни, ако имахме паметник на Захари Стоянов например, който има голяма заслуга за Съединението, там може да се полагат венците и без това градът ни не е богат на паметници, а има много велики хора, които заслужават. В други градове се изграждат, дори в малките, а в София скоро ще има алея с много нови паметници, добре е и тук да се издигнат и то хубави, в цял ръст, не само бюст-паметници.


06 Септември 2013 16:48 | ха ха ха ха ха ха ха
Оценка:
5
 (
11
 гласа)

Костадиноффффф що не взема с теб палеффффф или той е против този празник :)


06 Септември 2013 18:06 | ej
Оценка:
5
 (
7
 гласа)

а тази помашка носия от къде я намерихте..... мусата ли ви я даде


06 Септември 2013 20:01 | СМЕХ В ЗАЛАТА
Оценка:
8
 (
8
 гласа)

ех Гошев Гошев - жалка итория и смешна картинка на стари години ламти за постове и облаги


07 Септември 2013 03:10 | Taka де
Оценка:
1
 (
3
 гласа)

И какво я грее Пиринска Македония със това обединение, та даже паметника бил не хубав. Ами направете нещо грандоманско, нещо не видено, по български. Нещо от велико нагоре. И преди сто години успяхте да се (обедените ) със П. Македония, невинните жертви, променените съдби, откорнени завинаги от родните огнища, заради прищевките на един побъркан цар, да се види император на една нова Византия. Патриотизъм, родолюбци, бла, бла. Вижте ги кои са, ако ги познавате добре. Всико е да се докопаш до кокала и да гризеш докато дишаш, а после, после и наследството. Патриотизма е за баламите, а те нямат свършване.
Вашият коментар

ВАЖНО! Правила за публикуване на коментар
Име
Коментар