Община Благоевград и МВР- Благоевград с обща информационна кампания срещу телефонните измами

16 май 2015 09:55   3 коментара   14186 прочита


Специално изработени брошури ще информират жители и гости на Благоевград как да се предпазят от телефонни измами. Кампанията е насочена към по- възрастните хора, които са и основните „жертви” на измамниците. Независимо, че ОД на МВР изпраща информация до медиите за различни схеми за измами, през месеците април и май много възрастни лица от Благоевград отново станаха жертва на този вид престъпление. Инициативата е съвместна акция на община Благоевград и Първо районно управление „Полиция”- Благоевград.

Брошурата описва видовете телефонни измами, които са прилагани най- често. Сред тях са „Спешна операция”, „Получаване на колет”, „Внасяне на гаранция”, „Печалба от томбола или телевизионна игра”, „Баене за разваляне на магия”, „Предоставяне на социални помощи и „Ремонт на жилище по програма на Европейския съюз”, „Наемане на квартира”, „Заем на познат”. Всеки сценарий по посочените теми се развива идентично, като целта е да бъда взети пари от потърпевшия.

В информационната кампания са посочени и начините, по които може да реагира всеки, който се усъмни в някои от изредените видове измама или подобен на тях. Първото и най- важно е да се свържете с телефон 112, който е за цялата страна и се набира безплатно. След това се свържете с вашите близки, роднини съседи, не давайте никакви пари на ръка, не трябва да съобщавате личните си данни или банкова сметка. Не трябва да се съгласявате да давате пари на ръка- гаранциите се заплащат по банков път.

Доброволци, представители на полицията и на общината започват разпространяването на информационните брошурите, което е една от крачките за превенция на обществеността.

3 коментара
16 Май 2015 10:21 | браво бе
Оценка:
4
 (
4
 гласа)

след 15 години се сетихте. то вече нема какво да взимат от хората. каквото имаше, взеха го.


16 Май 2015 10:28 | шабардано
Оценка:
2
 (
2
 гласа)

разсолницата ке бори престапноста с брошури и листовки хехехехехе :-0)


16 Май 2015 11:49 | инж. Веселин Попйорданов
Оценка:
1
 (
3
 гласа)

браво бе написа:браво бе
Оценка: 1  (1 гласа)

след 15 години се сетихте. то вече нема какво да взимат от хората. каквото имаше, взеха го.
КАКВИ ГИ ПЛЕЩИШ БЕ?
БЪЛГАРИТЕ ИМАТ СПЕСТЯВАНИЯ 80 000 000 000!!!
Вашият коментар

ВАЖНО! Правила за публикуване на коментар
Име
Коментар