Община Благоевград и Екобулпак АД апелират за разделно събиране на отпадъците

16 септември 2014 09:44   4 коментара   11935 прочита


Община Благоевград и Екобулпак АД въведоха система за разделно събиране и оползотворяване на отпадъци от опаковки. Новият проект е поредно усилие на общинското ръководство за устойчиво развитие и опазване на околната среда в района на Благоевград.

Според сключения договор, Екобулпак АД обслужва два типа контейнери: жълти - за събиране на опаковки от хартия, пластмаса и метал, и зелени - за стъклени опаковки. Те са поставени до съдовете за битови отпадъци, което улеснява както гражданите, така и водачите на специализираните автомобили, които извозват отпадъците. От обслужващата фирма апелират да не се смесват различните видове отпадъци, тъй като контейнерите се обслужват с различна техника.

На територията на Благоевград и селата Покровник, Бело поле и Рилци са разположени общо 200 жълти и 200 зелени контейнери. След транспортирането на отпадъците те се сортират на специализирана сепарираща инсталация и се предават за рециклиране.

Екобулпак АД организира информационно-образователна кампания за населението с цел разясняване на ползите от разделното събиране и рециклирането на отпадъци. След началото на учебната година за учениците от всички възрасти са предвидени разнообразни и забавни дейности.

Община Благоевград и Екобулпак АД призовават гражданите да използват контейнерите за разделно събиране по предназначение. Сигнали, мнения и въпроси могат да бъдат подавани на телефони 02/ 434 16 68 и 0884 00 30 30.

 

4 коментара
16 Септември 2014 10:20 | 987
Оценка:
6
 (
8
 гласа)

"Община Благоевград и Екобулпак АД призовават гражданите да "- хубаво Ги призовава Общината ама то Гражданите в Благоевград се броят на пръсти. Простите Селяци - с каквито е пълен града, тях какво ще ги призовем


16 Септември 2014 10:24 | Citizen
Оценка:
3
 (
3
 гласа)

На мене си ми е кеф как си седа у холо у панелката на края на градо, да си метам през тераската незавързаните кисета с боклук, да ми смърди на мило и родно, не ми требе разделено сметосъбиране ))))


16 Септември 2014 11:21 | Дане
Оценка:
1
 (
1
 гласа)

А завод за преработка има ли?


16 Септември 2014 16:09 | !
Оценка:
0
 (
0
 гласа)

Не зная какви са злените контейнери за стъкло, но от тези жълтите има тук таме до другите контейнери. И какво се получава - тези граждани, до чиито метални контейнери няма жълти и зелени контейнери за разделно изхвърляне, трябва с торбичките с разделно събраните отпадъци да обикалят съседните улици и блокове, за да намерят жълт или зелен контейнер и да изхвърлят боклука си. То и предишните три цветни контейнери за разделно сметосъбиране пак бяха тук-там, а не навсякъде.
Питам: защо ги няма до всички метални контейнери за отпадъци?
И второ- жълтите контейнери са с голям капак, който се отваря ръчно, и съм виждала как събирачите на вторични ги отварят и просто прехвърлят, разделно събраните и изхвърлени отпадъци от гражданите, в своите чували и колички.
Ето защо се учудвам, кое е накарало община Благоевград и фирмата Екобулпак АД да ни призовават, с което и ни обиждат като несъвестни и недисциплирани граждани.


Вашият коментар

ВАЖНО! Правила за публикуване на коментар
Име
Коментар