Областният управител Н. Шушков: „Областна администрация - Благоевград е готова за изборите“

27 септември 2022 11:52   3 коментара   4001 прочита


Информация за изпълнението на задълженията на Областна администрация - Благоевград по организационно-техническата подготовка на изборите, насрочени за 02.10.2022 г.,  както следва:

Осигуряване условия на Районната избирателна комисия за изпълнение на правомощията ú

 • В изпълнение на чл. 60 от ИК, областният управител, в законоустановения срок, проведе публични консултации с парламентарно представените партии и коалиции  за състав на РИК Благоевград в Първи изборен район – Благоевградски. На консултациите се постигна съгласие между участниците за състава и ръководството на комисията. Съставеният протокол и документите, представени от партиите и коалициите, бяха внесени в Централната избирателна комисия в указания от закона и ЦИК срок.  С Решение №1224-НС/10.08.2022 г. на ЦИК, след като е установено, че са спазени изискванията на Изборния кодекс за провеждане на консултациите, писмените предложения на партиите и коалициите съдържат изискуемите се документи съгласно чл. 60, ал. 3 и 4 ИК, е назначена РИК- Благоевград.

 • Областният управител Николай Шушков подпомага активно дейността на РИК- Благоевград, като се предостави помещение за работата й, осигурена е техника – компютри, лаптопи, мултифункционални устройства, комуникационна свързаност – стационарен телефон-факс,  мрежова свързаност и достъп до интернет, осигурена е възможност за онлайн видеонаблюдение в интернет на заседанията на РИК. 

 • Областният управител осигури помещение – публична държавна собственост, в сградата на Митническо бюро - Благоевград, в което под полицейска охрана ще се оставят за съхранение до предаването им на общините бюлетините и останалите изборни книжа.

 • Със съдействието на областния управител са предоставени на общините отпуснатите от ЦИК 21 броя СУЕМГ /машини за гласуване/ с инсталирана демо версия на бюлетина за провеждане на разяснителна кампания относно машинното гласуване. Организирани са по график до 29.09.2022 г. съвместно с РИК и секретарите на общините демонстрационни пробни гласувания с машини, на място по общини, за да могат избирателите да гласуват пробно с машина преди изборите. 

 • Областният управител Николай Шушков  присъства на първото заседание на РИК - Благоевград, което се  проведе на 13.08.2022 г. На първото заседание той отправи приветствие, пожела ползотворна работа и се ангажира с пълно съдействие от страна на Областна администрация, за да може изборният процес да бъде честен, справедлив и законосъобразен. 

 • Областният управител предложи план-сметката за разходите по подготовката и произвеждането на предстоящите предсрочни избори за народни представители през 2022 г., необходими на Областната администрация за прякото участието в изборния процес, която беше одобрена от Министерски съвет.  

 • Областният управител осигурява пълна подкрепа на работата на РИК- Благоевград (в материално-техническо и логистично отношение), като провежда регулярни срещи с ръководството на комисията.

 • Към днешна дата областният управител съобщи, че Областна администрация- Благоевград е готова за провеждането на изборния процес, създадена е много добра комуникация и координация с всички общини, като целта е на територията на областта изборите да преминат спокойно и успешно.

Дейности от организационен и технически характер по осигуряването на избирателните комисии с бюлетини, изборни книжа, техника, консумативи и други материали 

Общият брой на откритите секции на територията на област Благоевград е 561, секциите с машинно гласуване са 448, а избирателите са 314 772 души. Броят на подвижните избирателни секции на територията на цялата област до този момент са 16. 

 • Бюлетините, изборните книжа и материали, които централизирано са отпечатани, както и избирателните списъци ще бъдат получени на 28.09.2022 г. в София от упълномощени от областния управител служители и определени представители на РИК- Благоевград.

 • Бюлетините за гласуване, изборните книжа и материали ще се разпределят по общини от служители на Областна администрация- Благоевград, след съгласуване с РИК- Благоевград. 

 • Бюлетините за гласуване и останалите изборни книжа ще бъдат доставени до 14-те общини от областта на 29.09.2022 г., като е осигурен превоз (сключени са договори за превоз за извозване и доставка на изборните книжа и материали) и е ангажирана охрана от ОД на МВР - Благоевград. 

-    Областна администрация- Благоевград осигури сградата на Драматичен театър „Никола Вапцаров“ за организирането на Работния център на РИК в деня на изборите, в който се приемат и обработват протоколите на СИК след приключване на изборния ден. Работният център ще се оборудва с работни маси, столове и свързаност в Интернет. 

-  Осигурена е зала „Пейо Яворов“ в гр. Благоевград за изчакване, до окончателното предаване на протоколите от секционните избирателни комисии на РИК. Районът на парк „Македония“ ще се ползва за паркиране и изчакване на автобусите с представителите на СИК от общините на територията на областта. 

-    Осигурено е  съдействие от „ЕЛЕКТРОХОЛД България“ ЕООД, Центърът за спешна медицинска помощ - Благоевград и Регионална дирекция „Пожарна безопасност и защита на населението“ - Благоевград, за да се гарантира подходяща среда за работа на Изчислителния пункт към РИК, намиращ се  в сградата на Драматичен театър „Никола Вапцаров“, с цел обезпечаване на безпроблемно приемане и обработка на протоколите на СИК от Районната избирателна комисия в изборната нощ.

 • Обученията на РИК на секционните избирателни комисии се провеждат по график до 28.09.2022 г.

Дейности от организационен и технически характер в деня на изборите

 • В изборния ден ще се подава информация за избирателната активност, съгласно указанията на Министерски съвет и ЦИК.

 • Служители на Областна администрация - Благоевград ще подпомагат организационно в изборната нощ работата на РИК- Благоевград по приемането на изборните протоколи от секционните избирателни комисии от 14-те общини.

Областният управител е административнонаказващ орган за нарушения на изборното законодателство в случаите, определени в Административнонаказателните разпоредби на Изборния кодекс.

С цялостната дейност по обезпечаване на организационно-техническата подготовка на изборите, Областна администрация-Благоевград цели провеждането на честни и прозрачни избори и формиране на доверие в избирателите относно легитимността на резултатите. 

 

3 коментара
27 Септември 2022 16:26 | Вовата
Оценка:
1
 (
1
 гласа)

Браво Шушков! Ти в момента им четеш лекция по държавническо мислене, поведение и вземане на решения! Израстнал си много и дано джумайлий
да оценят това, което правиш и че администрирането винаги трябва да е в услуга на хората! Доброто в случая е и че има база за срвнение с твоето и това на Кафявото управление.


27 Септември 2022 18:26 | ...
Оценка:
0
 (
0
 гласа)

Браво Шушков-хубаво, че се опитваш да прът в колата на тримата, които искат да ни заробят (Илко тръчи лажи, Тасков и Дончо балито, които са в съюз) плюс ДПС


27 Септември 2022 21:29 | Трм
Оценка:
0
 (
0
 гласа)

От къде този областен? Малиий, мани, мани бегай. Много каадърно туй момче...
Вашият коментар

ВАЖНО! Правила за публикуване на коментар
Име
Коментар