Областен информационен център - Благоевград празнува 10-годишен юбилей

09 май 2022 14:07   6 коментара   8806 прочита


Областен информационен център – Благоевград днес празнува своя десети рожден ден. В присъствието на много гости, колеги и приятели експертите от центъра представиха дейността си през изминалите 10 години и си пожелаха и занапред успешна и ползотворна работа.

Датата за отбелязване на юбилея не е избрана случайно. 9 май - Денят на Европа,  е празник на Европейския съюз, на единството и мира на стария континент. А посланието за мир, единство и равенство е водещо и в изложбата, която от ОИЦ – Благоевград организираха за днешния двоен празник. Под надслов „Европа в детските очи“ деца от всички благоевградски училища рисуваха своята представа за бъдещето на Европа, а произведенията им са подредени във фоайето на зала „П. Яворов“. 

Създаден по проект на Община Благоевград по ОП „Техническа помощ“ 2007-2013 г., продължил своята дейност с финансиране от ОП „Добро управление“ 2014-2020 г., ОИЦ – Благоевград продължава работата си и през настоящия програмен период. Центърът  е част от Мрежата от 27 областни информационни центъра, чиято дейност се координира от дирекция „Централно координационно звено“ в Администрацията на Министерския съвет. От 2012 г. до днес това е мястото, където всеки може да получи актуална и точна информация за възможностите, които Европейските структурни и инвестиционни фондове предоставят, експертна помощ при кандидатстване с проекти, а най-малките – да получат първия си урок за европейската солидарност.

За десетте години от своето създаване ОИЦ – Благоевград е провел 385 публични събития с над 8 000 участници. Над 4 000 посетители са потърсили експертна помощ в офиса на центъра, а проведените консултации са почти 6 000. За тези 10 години експертите на ОИЦ – Благоевград са подготвили и разпространили хиляди медийни публикации на европейска тематика, а броят на последователите на страницата във Фейсбук на Областен информационен център – Благоевград непрекъснато расте, отчете по време на събитието управителят Бисер Младенов.

С благодарност за свършеното през изминалите 10 години и пожелание за бъдещи успехи към екипа по проект „Осигуряване на функционирането на Областен информационен център - Благоевград през периода 2022-2023 г.“ се обърна кметът на Благоевград г-н Илко Стоянов. В изказването си градоначалникът подчерта важността на европейските средства за развитието на общините и изрази надежда за скорошен старт на Оперативните програми за програмен период 2021-2027 г.

Заместник-кметът на Благоевград по икономика, финанси и европейски проекти г-жа Мария Петрова акцентира върху новите функции, които ще имат служителите на ОИЦ – Благоевград в експертния състав на Регионалния съвет за развитие, в контекста на подхода за интегрирано териториално развитие. Експертите от центъра ще имат ключово значение при подбора на концепции за Интегрирани териториални инвестиции през настоящия програмен период 2021 – 2027 г.

Обръщение към присъстващите направи и доскорошният дългогодишен управител на ОИЦ – Благоевград Теменужка Стамболиева, а поздравителни адреси изпратиха управителят на област Благоевград Валери Сарандев, изпълнителният директор на СЮЗО Любица Томова, кметове на общини от Югозападна България, регионални структури на държавната администрация.  


Още за: център   Благоевград   Още от: Общество

Принтирай статия
6 коментара
10 Май 2022 00:56 | Фрико
Оценка:
2
 (
2
 гласа)

Тая русичката много палавка ми се вижда


10 Май 2022 07:14 | До Фрико
Оценка:
2
 (
2
 гласа)

Къде си бе, пич? Няма те по дискотеките.


10 Май 2022 07:35 | Община
Оценка:
2
 (
2
 гласа)

Леле, Мара Грозданова, каква лелка е станала?


10 Май 2022 09:51 | яхууу
Оценка:
2
 (
2
 гласа)

Там кипи безмислен труд


10 Май 2022 13:30 | До горния
Оценка:
1
 (
1
 гласа)

Съгласен съм, не виждаме европейски проекти в Благоевград, но за интриги в отдел ЕВРОПЕЙСКИ ПРОЕКТИ, са ненадминати, начело с Мара.


11 Май 2022 13:41 | Чима
Оценка:
0
 (
0
 гласа)

Търтеи, добре охранени.
Вашият коментар

ВАЖНО! Правила за публикуване на коментар
Име
Коментар