Няма нови случаи на Африканска чума по свинете в област Кюстендил

16 януари 2020 15:29   1 коментар   2520 прочита


Няма констатирани нови случаи на Африканска чума по свинете на територията на област Кюстендил. Това коментира зам. областният управител д-р Матей Попниколов по време на първото за новата година заседание на Областната епизоотична комисия. Д-р Матей Попниколов, който председателства комисията поясни, че последните направени проби са отрицателни. До този момент има три случая на АЧС в областта, които са от миналата година – два в с. Страдалово и един в с. Долна Козница.

„Случай на заразяване по домашни прасета също нямаме“, коментира зам. областният управител на Кюстендил. Той обясни, че има указания от Министерство на земеделието, храните и горите да се провеждат по два пъти месечно заседания на Областната епизоотична комисия, като причината затова е епизоотичната обстановка в Северна България.

По време на заседанието стана ясно, че 76 бр. проби от домашни свине са изследвани по Програмата за надзор и са дали отрицателен резултат. До момента броят на изследваните проби от диви свине е 1 163.

Вяра Колева


Още за: Кюстендил   чума   зараза   Още от: Общество

Принтирай статия
1 коментар
16 Януари 2020 20:53 | шака Зулу
Оценка:
1
 (
1
 гласа)

Как па от това племе тъпо българско никой не се сеща че като внасяте боклуци от Африка от къде идва африканската чума по свинете!
Вашият коментар

ВАЖНО! Правила за публикуване на коментар
Име
Коментар