Няма да има нулева учебна година, от утре започват видео уроците 

16 март 2020 16:34   1 коментар   3322 прочита


Впечатляващо и забележително е случващото се през последните дни в образователната системата - проявява ентусиазъм, много часове работа, за да се осигури обучение. Видях професионализъм и отдаденост, обнадежден съм за промяна в образователната система. Това заяви министърът на образованието и науката Красимир Вълчев на брифинг в Министерския съвет.

Близо 89 процента от учениците са готови да се включват в обучение в електронна среда. По думите му партньорството между родителите и учителите е предпоставка за осъществяването му. Министър Вълчев съобщи, че всяко училище само е избрало формата – синхронно или асинхронно, която е по-достъпна – през електронна поща или интеренет приложение, с поставяне на задачи по телефона, с помощта на родителите.

При работа с виртуална класна стая може един учител да работи с няколко паралелки, двама с един клас, учител от друго училище да се присъедини, обясни министърът. От 5 до 20 пъти има увеличение на трафика в най-голямата платформа за дистанционно обучение. Допълнителни технически проблеми са неизбежни, никой не е готов за тази екстремна ситуация, каза министърът. Очаква се проблемът бързо да бъде отстранен.

Той съобщи, че на всички училища са изпратени акаунти за работа в платформата на Майкрософт TЕAMS, което е безплатно. „Създали сме профили на всички ученици и учители, това е системно решение. Но е най-добре да работят с платформите, с които са свикнали“, каза министърът. С мобилните оператори са водени разговори да има повече точки в кварталите с децата, в селата, където нямат интернет свързаност и частично да решим проблема.

При липса на устройства – ще се работи по телефона, медиатори ще предоставят разпечатани материали по домовете при всички мерки за сигурност. Няма да има нулева година, категоричен бе министърът. За ваканциите ще се решава според ситуацията. 
 

1 коментар
16 Март 2020 22:15 | Ха-ха
Оценка:
3
 (
3
 гласа)

Излишно харчене на средства, имитиране на дейност и загуба на време. Сигурно от това се усвоява доста, за да се рекламира така шумно. Едно време при учителската стачка се загуби доста повече време, но материалът се навакса и без всичките тези ненужни гимнастики.
Вашият коментар

ВАЖНО! Правила за публикуване на коментар
Име
Коментар