Ново 20: КАТ прибира книжките на шофьорите, ако не са преминали специален курс по...

19 юни 2018 12:38   5 коментара   15162 прочита


Шофьорските книжки на младите водачи ще бъдат прибирани, ако те не са преминали курс по „екстремно шофиране“. Такава мярка предвиждат от МВР, за да намалят катастрофите по пътищата, особено тези с младите водачи, става ясно от доклад на вътрешния министър Валентин Радев до Министерски съвет, пише Монитор. В него се посочва, че тепърва ще се обсъжда тази мярка, която е заимствана от Австрия. Там за срок от 3 до 9 месеца след получаване на свидетелство за правоуправление водачът трябва да изкара въпросния курс. Той включва шофиране на лед, мокра настилка, силен дъжд и т.н.

Ако обаче той си спести обучението, то тогава книжката му автоматично ще става невалидна. Смята се, че младите водачи са изключително рискови заради слабата си подготовка, пише Блиц. Данните сочат, че като участници в движението на възраст от 18 до 24 години са загинали 60 души и са били ранени 1170 младежи и девойки. От тях като водачи смъртта си са намерили 26 човека, а ранените са били 593. Пътниците, които са пострадали заради невниманието им, пък са стряскащата бройка от 33 514 души, а пешеходците 5107.

„Тези и други положителни практики, прилагани в европейските страни, предопределят и по-високите знания и умения на техните водачи, което дава отражение и върху честотата на тежките катастрофи, допускани от новите шофьори. За ограничаване на броя на тежките инциденти, допускани от новите водачи, в нашата страна би следвало да се предприемат мерки за изменение в програмите за обучение продължителността и обхвата на обучение и проверката на знанията и уменията“, посочва вътрешният министър.

В доклада се настоява да се заимства опит и от Франция, където младежите започват да шофират при изключително строги условия още от 15-годишна възраст. Така те придобиват практически умения много по-рано от българските си колеги. От силовото ведомство искат и създаване на система за регистрация на тежките пътнотранспортни произшествия, допуснати от нови водачи. Така ще се види къде са грешките по време на обучението.


Още за: книжки   водачи   курс   Още от: Общество

Принтирай статия
5 коментара
19 Юни 2018 15:52 | Байко
Оценка:
2
 (
8
 гласа)

Е, не е честно. Например младите водачи от Петрич, където на 5-6 години се случва лед по пътищата ще трябва да плащат например на инструктори във Видин за да минат курса. Явно господин министъра тежи умствено точно толкова, колкото изглежда визуално. Но кво да се прави - съдба...


19 Юни 2018 17:02 | Васил Евтимов
Оценка:
3
 (
5
 гласа)

Не разбирате ли, че всеки нов закон е направен да ограбва нормалните работещи българи, за да се пълнят касичките на другарите от герб=гроб.


19 Юни 2018 17:11 | До Байко
Оценка:
4
 (
4
 гласа)

Младите водачи от Петрич ще карат само в Петрич ли? Ами какво ще стане ако случайно трябва да отидат до Видин, ей така... през зимата... и ако случайно има сняг или лед? Младите водачи от Петрич, Пороминово и други градове и села би трябвало да са подготвени да управляват автомобил и извън Петрич може би?


19 Юни 2018 17:17 | До първите двама
Оценка:
2
 (
2
 гласа)

Те тва дето казвате, го кажете на семействата на загиналите по пътищата ... Ама в очите?


19 Юни 2018 21:09 | до кога?
Оценка:
5
 (
5
 гласа)

Опит се добива само с практика и само практика, НО, ОСОБЕНО ОЩЕ В НАЧАЛОТО НА ШОФЬОРЛЪКА ДОКАТО СЕ ДОБИЕ РУТИНА ТРЯБВА МНОГО -МНОГО ВНИМАНИЕ А И НЕ САМО ! Но това за да се получи трябва умствен БАГАЖ - Преди време имаше всяка зима опреснителни курсове със всички професионални шофьори -контролът беше на много високо ниво,! В сегашно време изпитите за шофьори са един фарс -излизат неподготвени по пътищата и ако човека е невъзпитан и без задръжки, ето ти резултата -катастрофи и за жалост -много погубени животи! Самоконтролът -отстъпчивоста -внимателното шофиране и колегионалноста са задължителни ако искаме да се прибираме всички живи и здрави при близките си от път!!! Това ви го споделя човек с над 40 годишен стаж като професионален шофьор-всеки месец все още изминавам от 6до 8-9 хил, километра! Господ да ни пази на всички и УСПЕХ!
Вашият коментар

ВАЖНО! Правила за публикуване на коментар
Име
Коментар